Rode kool stamppot

2

Brrrr, ik kan er nog niet aan wennen hoor! De herfst! Nou heb ik er helemaal niets op tegen als er zo’n waterig zonnetje schijnt en het een beetje fris is buiten…. Dat de blaadjes zo prachtig beginnen te verkleuren en langzaamaan van de bomen beginnen te vallen. Dat het langer donker is buiten en ik meer de behoefte heb om het binnen gezellig te maken. Maar, die REGEN…. mijn hemel! Daar ben ik echt ondertussen wel een beetje klaar mee hoor…. Kan iemand die kraan een keer dicht draaien? Daar zou ik erg van opknappen, haha! Nou goed, genoeg gemopper over het weer, dat schiet natuurlijk ook niet op. Het is weer tijd voor een nieuw herfst recept en ik maakte laatst deze rode kool stamppot klaar. Wat een heerlijk comfort food recept, zeker omdat ik de rode kool helemaal zelf klaar maakte. En dat mijn huis daarmee in 1 keer helemaal naar de herfst rook – warme appels en kaneel! – vond ik zo fijn!

rode kool stamppot

Lievelings….

Heb jij een lievelingseten? Zo’n gerecht dat je keer op keer wel op tafel wilt zetten? Dat wat je vroeger invulde bij vriendschapsboekjes? Mijn lievelingseten is… en dan schreef ik dus altijd rode kool op! En nog steeds hoor, al vul ik die boekjes natuurlijk niet zo vaak meer in…. Maar rode kool blijft altijd mijn favoriet. Inmiddels zijn daar heel veel andere favorieten bijgekomen. En toch, als je mij nu vraagt wat mijn lievelingseten is, dan krijg je rode kool als antwoord!

rode kool stamppot

En dan natuurlijk het liefst helemaal zelf klaar gemaakt! Zo deed mijn moeder dat vroeger ook vaak en alleen de herinnering al aan zo’n pan die uren stond te stoven op het vuur… de kamer die zich vulde met herfstgeuren van appel en kaneel, heerlijk! Het heeft mij een aantal keren oefenen gekost hoor, voordat mijn recept voor rode kool net zo lekker was als dat ik van thuis gewend was, maar dat is mij inmiddels gelukt. En het grappige is, als ik aan Lise vraag welke groente ze wil eten…. dan zegt ze rode kool, maar dan wel hoe ik het klaar maak. Schattig toch?!

rode kool stamppot

Rode kool stamppot

Voor 4 personen

  • 1/2 rode kool
  • 750 gr kruimige aardappelen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 rode appels
  • 50 ml balsamico azijn
  • 100 ml water
  • 1 el diksap appel
  • 1 kaneel stokje
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kruidnagels
  • olie om te bakken
  • klontje boter
  • 50 ml (plantaardige) melk
  • snuf zout

Nodig;

grote pan met dikke bodem, pan om aardappels te koken

Bereiden:

Voor deze rode kool stamppot begin ik met het maken van de rode kool. Die mag namelijk wel even op staan, zodat de kool lekker zacht kan worden.

Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en snij de kool met een scherp mes in flinterdunne reepjes.

Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de appels in kwarten, verwijder de klokhuizen en snij dan in blokjes.

Verwarm wat olie in de pan met dikke bodem en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan. Voeg de reepjes rode kool en blokjes appel toe.

Schenk de balsamico azijn, diksap en water bij de rode kool. Voeg het stokje kaneel, de laurierblaadjes en de kruidnagels toe en laat de rode kool zo’n 30 minuten zachtjes stoven.

Schil in de tussentijd de aardappels en snij in grove stukken. Doe de aardappels in een pan, vul deze met een laag water, zet op het vuur en breng aan de kook. Kook de aardappels in een minuut of 12-15 gaar en kruimig. Giet de aardappels af.

Wanneer de rode kool goed zacht is geworden, haal je het stokje kaneel, de laurierblaadjes en de kruidnagels uit de pan. Schep de aardappels bij de rode kool en gebruik een pureestamper om er rode kool stamppot van te maken. Voor extra smeuïgheid voeg ik altijd een klontje boter en wat melk toe. Breng de rode kool naar wens op smaak met nog een snuf zout.

Serveer de rode kool stamppot met runder chipolataworstjes en natuurlijk zelfgemaakte appelmoes!

rode kool stamppot

Ga je aan de slag met dit recept voor rode kool stamppot? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Foto’s: Cooked by Renkse

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

2 reacties

  1. Dit gerecht is voor 4 personen maar aan de hoeveelheid aaardappelen te zien is het voor ons eerder geschikt voor 2 personen. Alhoewel we soms ook 600 gram aardappelen eten voor puree voor 2 personen.

    • Mind Your Feed op

      Je kunt de hoeveelheden uiteraard aanpassen naar eigen wens en behoefte. Hier is 750 gr in de stamppot voor ons voldoende…

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.