Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken in een vergiet. Doe daarna in de mengkom en voeg de olie, cayennepeper, komijn en wat vers gemalen chilivlokken toe. Hussel goed door, spreid uit over het bakpapier en schuif zo’n 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Schil de uien en snij in grove stukken. Maak de knoflook schoon.
Rasp de winterpeen en snij in plakken van ongeveer 2 cm dik. Snij de tomaten in kwarten. In deze soep laat ik het velletje en de zaadjes gewoon zitten. Was de bleekselderij en snij in stukjes. Schil de aardappel en snij in blokjes.
Verwarm wat olie in de grote soeppan. Voeg de ui toe en bak tot deze glazig ziet. Doe daarna de bleekselderij, wortel en aardappel in de pan. Bak nog even kort mee en voeg dan de partjes tomaat toe. Pers de knoflook uit boven de pan en schep goed om.
Schenk dat het water in de pan en verkruimel 1 bouillonblokje erbij. Breng aan de kook en laat zo’n 10-15 minuten koken tot de wortel zacht is. Pureer daarna met de staafmixer tot een gladde soep.
Voeg de (plantaardige) room toe en verwarm de wortel tomatensoep nog even. Laat niet koken! Breng op smaak met de cayennepeper, chilivlokken, peper en eventueel nog wat zout. Maak de soep af met fijngesneden lente-ui en verse peterselie. Strooi de geroosterde kikkererwten als croutons over de soep. Enjoy!