Snij de pompoen in grove plakken en verwijder de pitten. Snij daarna in blokjes.
Schil de aardappel en snij in stukken. Schil en snipper de uien. Snij de peper doormidden, verwijder de zaadjes en snij in stukjes. Maak de knoflook schoon.
Zet een pannetje met water op het vuur en kook hier de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking in gaar. Giet af en zet opzij.
Verwarm in de grote soeppan een beetje olie en fruit hier de ui in aan. Voeg de peper toe en pers de knoflook uit boven de pan. Schep te tomatenpuree in de pan en voeg de komijn en cayennepeper toe. Roer even door.
Doe nu de stukken pompoen en aardappel in de pan en schenk 1 lt water bij de groenten. Voeg 1 bouillonblokje toe en breng aan de kook.
Wanneer de pompoen gaar is – controleer even met een vork door erin te prikken – zet je het vuur uit. Gebruik de staafmixer om een gladde pompoensoep te maken. Schenk 50 ml plantaardige room bij de soep en roer goed door. Breng eventueel verder op smaak met een snuf zout.
Laat het blikje zwarte bonen uitlekken in een zeef en voeg deze samen met de rijst toe aan de pompoensoep. Maak de pompoensoep af met wat vers gesneden lente ui. Laat de winter maar komen!