Ga terug
+ servings
paasstolletjes met amandelspijs, zelf paasstolletjes bakken, recept paasstol, proefstol, mini stolletjes

Paasstolletjes met amandelspijs

Makkelijk recept om zelf paasbrood met amandelspijs te maken.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 45 minuten
Ontbijt
Nederlands
Brood, Pasen
Porties: 6 stolletjes

Nodig

Ingrediënten

  • 200 gram speltbloem
  • 100 ml melk (evt. plantaardig, op kamertemperatuur)
  • 75 gram rozijnen (blank)
  • 50 gram rozijnen (donker)
  • 100 gram amandelspijs
  • 50 gram boter
  • 30 gram suiker
  • snuf vanillepoeder
  • 5 gram droge gist
  • 1 ei (op kamertemperatuur)
  • 1 theelepel citroensap
  • snuf zout
  • poedersuiker

Bereiden

  • Kluts het ei. Doe de speltbloem met een snuf zout, de helft van het ei, 40 gr boter, vanillepoeder, citroensap en suiker in de kom van de keukenmachine. Schenk de melk erbij.
  • Meng de droge gist met 2 el water en roer tot een papje. Schenk bij de bloem en zet de keukenmachine aan.
  • Kneed tot een soepel, licht plakkerig deeg. Is het deeg nog te nat, voeg dan wat bloem toe. Dek de mengkom af met een vochtige doek en laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen.
  • Wel de rozijnen in een schaaltje met water. Heb je geen amandelspijs in huis, dan is dit het moment om het klaar te maken. Dek af en leg in de koelkast.
  • Giet de rozijnen af en doe ze in de mengkom. Kneed nu met je handen de rozijnen door het deeg. Zet nog even afgedekt weg voor 15 minuten. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Leg een vel bakpapier op je werkblad en bestuif met extra bloem. Verdeel het deeg in 6 gelijke bolletjes en rol deze met een deegroller uit. Rol vooral in het midden, de uiteinden mogen dikker blijven.
  • Verdeel het amandelspijs in 6 gelijke stukken. Vorm rolletjes van het spijs, ter grootte van het midden van het uitgerolde deeg. Leg het spijs in het midden van de stolletjes. Vouw eerst de onderkant van de stol over het spijs, daarna de bovenkant (over de onderkant dus).
  • Bestrijk de bovenkant van de paasstolletjes met amandelspijs met het restje geklutst ei. Leg de stolletjes met het bakpapier op het rooster van de oven. Schuif voor 25-30 minuten de oven in.
  • Controleer tussentijds of de bovenkant van de paasstolletjes niet te bruin wordt. Haal uit de oven en bestrijk met een klontje boter. Daarna mag er poedersuiker overheen.
Calorieën: 422kcal | Koolhydraten: 55g | Eiwit: 11g | Vet: 18g | Verzadigd vet: 8g | Vezels: 7g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl