Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Schil de zoete aardappel en snij deze in kleine blokjes van ongeveer 1 x 1 cm. Doe de zoete aardappel in de mengkom en voeg hier wat olijfolie aan toe. Breng de blokjes op smaak met zout, peper, wat cayennepeper en wat chilivlokken.
Spreid daarna uit over de bakplaat en schuif voor 20 minuten de warme oven in. Schep eventueel tussendoor nog even om.
Doe ondertussen de salade in een schaal. Laat de tonijn uitlekken en haal los met een vork. Voeg toe aan de salade.
Snij de rode ui in hele fijne ringen. Vind je de smaak van rauwe ui te heftig? Dan kun je de ringetjes heel even blancheren in kokend water. Voeg de ui toe aan de salade.
Snij de avocado doormidden en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees uit de schil en snij in reepjes. Of blokjes. Waar je zin in hebt! Doe ook bij de salade.
Voeg als laatste de blokjes zoete aardappel toe. Hussel alle ingrediënten goed door elkaar. Serveer de salade met zoete aardappel en tonijn met wat balsamicostroop als dressing.