Doe 50 ml lauwwarm water in de beslagkom en voeg hier de (gedroogde) gist aan toe. Meng met een lepel totdat een papje ontstaat.
Voeg nu het speltmeel, de speltbloem, en het havermeel toe. Schep even vlug om en giet nu beetje bij beetje de rest van het water erbij. Voeg ook een snuf zout toe.
Nu wordt het handenwerk; kneed de ingrediënten tot een deegbal. Is het deeg nog te nat, voeg dan nog wat meel toe. Is het deeg nu al te droog, doe dan nog wat water erbij. Het deeg moet soepel zijn, maar niet meer plakken.
Dek de beslagkom af met een theedoek en zet het deeg voor 30 minuten weg op een warme plek. Ik zette het deeg in de vensterbank, waar de zon lekker naar binnen scheen. Maar bij de verwarming of bij de kachel kan natuurlijk ook.
Bekleed de bakvorm met bakpapier. Mijn tip; maak het bakpapier een klein beetje nat onder de kraan, zo kun je het makkelijk in de vorm vouwen.
Na 30 minuten pak je het deeg er weer bij en mag je opnieuw gaan kneden. Druk de lucht er goed uit, maar kneed niet te lang. Bestrooi het deeg met de zonnebloempitten en rol de deegbal hier even goed doorheen.
Leg het deeg in de vorm en dek weer af met een theedoek. Zet nu weg voor 45 minuten.
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden. Zet het bakblik na de 45 minuten in de oven en bak het spelt haverbrood in 30 minuten mooi bruin. De korst van het brood mag iets gekleurd zijn!
En nu, even laten afkoelen en dan genieten maar. Besmeer met een laag roomboter en smullen!