X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Spelt haverbrood

Spelt haverbrood

8
By Mind Your Feed on 5 september 2015 Ontbijt

Spelt haverbrood…. Brood, I love it! Ik kan er niet onderuit, ik ben gewoon gek op brood! Ja, ook ik heb me een beetje gek laten maken door de broodhype en nam me fanatiek voor om nooit meer een boterham aan te raken. Maar weet je, ik werd er zo ongelukkig van, dat ik al snel doorhad dat helemaal geen brood meer eten niets voor mij is.

Ik ben nu eenmaal een echte broodeter, en dus wil ik dat gewoon blijven doen. Wel ben ik bewuster geworden van welk brood ik eet en ga ik de laatste jaren steevast naar mijn vertrouwde (goede!) bakker toe om vers brood te halen. Soms kies ik ook heel bewust voor glutenvrij brood, en soms, als ik er echt zin in heb, dan bak ik zelf mijn brood. Zo bakte ik vorige week dit spelt haverbrood, en yumm, wat heb ik zitten smullen!

spelt haverbrood, speltbrood bakken, havermout brood, broodbakmachine, brood bakken oven, spelt

Speltbrood bakken

Je weet inmiddels vast dat ik niet zo van de hypes ben. Doe maar gewoon, dan is het al helemaal prima. Gezond eten bestaat voor mij uit lekker eten, pure en natuurlijke ingrediënten en vooral genieten van eten. Ik hou niet van onnatuurlijke toevoegingen, van extra’s in mijn eten die er puur voor de winst ingestopt zijn. Daarom maak ik heel veel zelf.

Koken is mijn allergrootste hobby, iets waar ik het liefst elk vrij uurtje aan besteed. Ik hou van eerlijk eten, van een mooie basis. En daarnaast geniet ik net zo goed van een stuk taart, een bitterbal, een goed glas rode wijn en toastjes met stinkkaas. Okee, deze maand dan even niet vanwege de #30voeljefit challenge, maar normaal gesproken zeker wel!

spelt haverbrood, speltbrood bakken, havermout brood, broodbakmachine, brood bakken oven, spelt

Zelf brood bakken

Ik heb geluk met een goede bakker in mijn dorp, waar de dames achter de toonbank me altijd kunnen uitleggen wat er in mijn brood zit. Kijk, daar hou ik van, dat je dus ook weet wat je eet. En soms krijg ik ineens zin om zelf brood te bakken! Want zelf brood bakken is zo leuk, maar je hebt er wel even de tijd en het geduld voor nodig. Dan is het toch soms wel makkelijk om een speltbrood bij de bakker te kunnen kopen.

spelt haverbrood, speltbrood bakken, havermout brood, broodbakmachine, brood bakken oven, spelt Afgelopen week had ik wat meer tijd, Lise lag op bed en Senna lag uitgeteld op de bank na een dag school. En ik wilde al heel lang weer eens zelf aan de slag met brood bakken, dus ik greep mijn kans. Het deeg moet eerst 30 minuten rijzen, en daarna nog eens 45 minuten, en daarna moet je het brood nog 30 minuten bakken. Tel maar uit, mijn middag was gevuld! Maar wat hebben we zitten smullen met z’n drietjes!

spelt haverbrood, speltbrood bakken, havermout brood, broodbakmachine, brood bakken oven, spelt

Spelt haverbrood

Spelt haverbrood

Makkelijk recept om zelf een gezond speltbrood te bakken in de oven.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 1 uur uur 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 30 minuten minuten
Totale tijd: 1 uur uur 45 minuten minuten
Brood
Nederlands
Brood, Zelf maken
Servings: 4

Nodig

  • Mengkom
  • Theedoek
  • Bakpapier
  • Broodvorm of Bakblik

Ingrediënten

  • 100 gram speltmeel
  • 100 gram speltbloem
  • 50 gram havermeel
  • 10 gram gist
  • 175 ml lauwwarm water
  • snuf zout
  • 3 eetlepels zonnebloempitten

Bereiden

  • Doe 50 ml lauwwarm water in de beslagkom en voeg hier de (gedroogde) gist aan toe. Meng met een lepel totdat een papje ontstaat.
  • Voeg nu het speltmeel, de speltbloem, en het havermeel toe. Schep even vlug om en giet nu beetje bij beetje de rest van het water erbij. Voeg ook een snuf zout toe.
  • Nu wordt het handenwerk; kneed de ingrediënten tot een deegbal. Is het deeg nog te nat, voeg dan nog wat meel toe. Is het deeg nu al te droog, doe dan nog wat water erbij. Het deeg moet soepel zijn, maar niet meer plakken.
  • Dek de beslagkom af met een theedoek en zet het deeg voor 30 minuten weg op een warme plek. Ik zette het deeg in de vensterbank, waar de zon lekker naar binnen scheen. Maar bij de verwarming of bij de kachel kan natuurlijk ook.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier. Mijn tip; maak het bakpapier een klein beetje nat onder de kraan, zo kun je het makkelijk in de vorm vouwen.
  • Na 30 minuten pak je het deeg er weer bij en mag je opnieuw gaan kneden. Druk de lucht er goed uit, maar kneed niet te lang. Bestrooi het deeg met de zonnebloempitten en rol de deegbal hier even goed doorheen.
  • Leg het deeg in de vorm en dek weer af met een theedoek. Zet nu weg voor 45 minuten.
  • Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180 graden. Zet het bakblik na de 45 minuten in de oven en bak het spelt haverbrood in 30 minuten mooi bruin. De korst van het brood mag iets gekleurd zijn!
  • En nu, even laten afkoelen en dan genieten maar. Besmeer met een laag roomboter en smullen!
Calorieën: 263kcal | Koolhydraten: 46g | Eiwit: 10g | Vet: 3g | Verzadigd vet: 1g | Vezels: 8g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

spelt haverbrood

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

#30voeljefit brood broodhype Kerst Natuurlijk ontbijten! Ontbijt pasen superfoods
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleDigitale detox
Next Article Round up week 1 #30voeljefit challenge Gezond ontbijten
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Mocktail recept met wortelsap, sinaasappel en gember

Turkse eieren

Makreel tartaar

8 reacties

  1. saskia on 5 september 2015 10:36

    is die 10 g verse gist of gedroogde gist?
    wat is de omregening van vers naar gedroogd of andersom?

    Reply
    • Mind Your Feed on 5 september 2015 12:08

      Dit is gedroogde gist. Volgens mij moet je bij verse gist 2x zoveel nemen, maar dat weet ik niet zeker…

      Reply
      • Myriam on 22 december 2015 09:02

        Voor verse gist is het x3.

        Reply
  2. Cathrien on 6 september 2015 13:50

    Ipv gist kun jje wijnsteenbakpoeder gebruiken?

    Reply
    • Kim on 10 september 2015 22:58

      Nee gist en bakpoeder is echt niet hetzelfde! Het lijkt me lekker brood en ik vind het heerlijk om zelf te bakken, maar het zelf snijden van brood, vreselijk!

      Reply
  3. Katrien on 7 september 2015 12:51

    Ik lees zo vaak speltmeel en speltbloem. Wat is eigenlijk het verschil?

    Reply
  4. Mieke on 14 september 2015 21:37

    in jou recept van spelt haver brood staat dat je de gedroogde gist met water moet mengen, maar
    op de achterkant van het zakje gist staat: niet rechtstreeks in water oplossen.
    weet jij waarom dat is. En is 10 gr. gist niet veel voor 250 gr. meel?

    Reply
  5. Mieke on 21 januari 2025 22:59

    Waarom rijst het deed niet? Ook in de oven niet. Ik heb droge gist gebruikt en alles gedaan wat er stond. Heb ik te lang gekneed?
    Wat zou het kunnen zijn.

    Reply
4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
20 mei 2025

Cottage cheese muffins met blauwe bessen

17 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #21 – 2025

15 mei 2025

Makreelsalade

13 mei 2025

Kip fajitas

10 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #20 – 2025

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.