Digitale detox

3

Hoeveel uur per dag zit jij achter de computer? En sla je ook wel eens een dagje over?

Zonder echt een aantal uur te noemen denk ik dat er ergens een stemmetje in je hoofd zegt ‘ te veel’. Want laten we eerlijk zijn: we besteden allemaal behoorlijk wat tijd achter de computer. En als we niet achter de computer zitten, dan is de kans groot dat we naar het schermpje van onze telefoon of naar de tv kijken.

Te druk met alles wat er in de digitale wereld gebeurt, gaat de echte wereld aan ons voorbij. En stiekem vinden we dit allemaal wel zonde. Maar wat doe je eraan? Tijd voor een digitale detox!

Digitale detox

Digitale detox

 1. Let’s get serious: houdt bij hoeveel uur per dag/week je nu echt achter de computer, telefoon en tv zit. Trust me…dit is confronterend. Misschien heb je een kantoorbaan, waardoor je zo al aan de 8 computer uren per dag zit. Maar velen van ons zitten ook in de avond nog achter de computer voor vermaak, of persoonlijke dingen die geregeld moeten worden, zoals de administratie. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het kijken van tv, iets wat we eigenlijk bijna allemaal doen zodra we besluiten niet meer achter onze computer te gaan zitten (wees eerlijk!). Ohwja…en dan hebben we nog onze telefoon, die we gemiddeld 108320 keer per dag checken.

Hou een week bij hoeveel uur jij waaraan besteed.

Ik zei toch: confronterend!

 1. Nu je weet hoeveel tijd je kwijt bent met het kijken naar beeldschermen is natuurlijk de eerste vraag: is dit wat je wilt, of besteed je graag minder uur achter een scherm? En wat heeft alles wat je doet achter een beeldscherm voor jou echt toegevoegde waarde?

Digitale detox

Natuurlijk doen we ook heus wel nuttige dingen achter onze computer, dingen die moeten en dingen die ons oprecht plezier en voldoening geven. Maar hoeveel tijd lekt er weg met doelloos rond surfen?
En wil jij echt zo vaak op de bank ploffen en tv kijken? Of ga je er liever een avondje op uit?

 1. Zoek naar alternatieven. Ik denk dat we er ondertussen zo aan gewend zijn onze tijd achter een beeldscherm te spenderen, dan we zijn vergeten hoe we het leuk kunnen hebben zonder elektronica. Denk dus goed na over wat je liever zou doen. Misschien wil je een mooie wandeling door de natuur maken, een terrasje pakken met vriendinnen, een spelletjes avond houden of lekker in je eentje kleurplaten kleuren of knutselen.
  Je zou zelfs een nieuwe hobby op kunnen pakken, want als je de elektronica laat voor wat het is, houd je opeens tijd over.
 2. Laat het idee los dat je overal van op de hoogte moet blijven. Alle social media kanalen en actualiteiten sites die 20 keer per dag updaten geven ons het idee dat we iets missen als we niet continu alles in de gaten houden. Maar eerlijk? Hoeveel wezenlijke, baanbrekende, life changing dingen kom jij per dag tegen op het internet? Het is echt niet belangrijk dat tante Truus vanavond zelfgemaakte bami eet en of Celebrity X nu wel of niet plastisch chirurgie heeft ondergaan. Tuurlijk, leuk om te lezen als entertainment. Maar hoeveel tijd wil jij per dag kwijt zijn aan dit soort vermaak?
 3. Spreek een tijd met jezelf af, of momenten wanneer jij je social media en websites mag checken van jezelf en houd je hieraan.

Het kan helpen om je social media en e-mail een paar keer per dag (of 1 keer per dag) op vaste tijden te checken. Spreek niet alleen een tijdstip af met jezelf, maar ook hoelang je ermee bezig mag zijn, want voor je het weet ben je alsnog uren aan het doorklikken op Facebook of Pinterest.

Spreek ook met jezelf af wanneer je niet achter je computer (of ander beeldscherm) wilt zitten. Zo kan je de zondag omdopen tot elektronica vrije dag. Of misschien kies je voor een vaste elektronica vrije avond per week. Probeer in ieder geval alle beeldschermen een uur voordat je gaat slapen te vermijden, dit zorgt ervoor dat je makkelijker in slaap kan vallen.

Dus, je weet wat je te doen staat: deel dit artikel nog even snel met vrienden, familie en iedereen die hier baat bij kan hebben, zet je computer uit en ga lekker iets leuks doen.

digitale detox (2)

Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

3 reacties

 1. Goed idee!! Ik zet mijn internet uit om 21h en plots krijg je een zee van tijd. Zalig! Maar toch vind ik dat ik te veel naar mijn gsm staar. Een tv heb ik niet en mijn laptop staat zelden aan. De facebook-app heb ik van mijn gsm verwijderd.

 2. Ik zit er ongetwijfeld te veel achter maar ik zit er niet mee. Naast zaken die ik regel via internet heb ik ook een grote hobby die zich af speelt op een forum. Het hele gezin zit achter de computer of de tv. Is dat te veel? Is dat slecht? Ik vind van niet. Het word pas slecht en te veel als je zo vaak met social media in de weer bent dat je geen oog meer hebt voor de ander of je omgeving. Dat is bij ons niet het geval. Juist door de dingen die we zien op de tv of computer communiceren we veel. We eten altijd samen aan tafel, als er visite is gaat de tv en computer uit en we hebben ook samen afgesproken dat er dan niet constant op de telefoon gekeken word. Wij hebben echt nog contact met elkaar. Zodra we langs elkaar heen gaan leven is het niet goed, maar da’s nog nooit gebeurd. Maar goed, dit is mijn mening en in mijn gezin is dit geen obstakel waar we last van hebben.

 3. Ik ben echt een pc-junk en soms vind ik dat ik er te lang mee bezig ben maar geniet er ook van!
  Bewust doe ik niet aan facebook, instagram etc. want dan wordt het echt teveel en wil ook nog tijd hebben voor andere hobby’s zoals koken , kaarten maken, lezen en wat tv kijken.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.