Indonesische bami goreng

22

Het is weer tijd voor een lekker fastfood friday receptje! En vandaag een bijzondere hoor…. want hoewel ik me goed kan voorstellen dat je bij fastfood meer denkt aan pizza, patat, pannenkoeken en dat soort comfortfood, denk ik dus júist aan de Indonesische keuken. Als ik zin heb in snel, makkelijk, en iets dat ik kan afhalen, rij ik namelijk naar de toko. Voor mij is deze Indonesische bami goreng dus wel degelijk fastfood, maar ik keur het ook goed als je het op een doordeweekse dag op tafel zet. Te lekker om niet eens uit te proberen! En ja, er volgens ook echt nog recepten voor homemade pizza, en zelfgesneden frieten… 

Indonesische bami goreng

Eten heeft bij mij álles met gevoel te maken… ik eet waar ik zin in heb, waar ik me goed bij voel en waar ik blij van word. Vandaag, op deze vrijdag de 13e, kies ik dan ook voor een gerecht waar ik altijd een glimlach van krijg. Hier kan ik intens gelukkig van worden, en de pan gaat hier dan ook altijd schoon en leeg. Natuurlijk is het heel fijn om die lekkere bami goreng bij de toko te halen, maar wist je dat het zo gemakkelijk is om zelf te maken?! Niet?! Nou echt, dit staat bij ons bijna wekelijks op tafel, en het recept deel ik dan ook graag met je.

Over eten en een goed gevoel, deze Indonesische bami goreng at ik natuurlijk heel wat keertjes toen ik tijdens mijn huwelijksreis op Bali was. Of een variant erop. Maakt niet uit, ik at de bami aan de rand van het zwembad, of met mijn voetjes op het strand na een SUP-sessie. Mijn haren nog vol met zout en zand, moe en voldaan van een tochtje over zee, en dan in  het middagzonnetje… You can imagine! Dat gevoel krijg ik ook direct weer wanneer ik dit gerecht op mijn bord schep! En laat het nou toeval zijn dat ik precies vandaag 6,5 jaar ben getrouwd… ik weet wat wij eten vanavond.

Indonesische bami goreng

Bami goreng komt natuurlijk niet uit een zakje, ik kan me daar nog steeds over verbazen als ik door mijn supermarkt loop…. Maar je hebt wel een aantal kruiden en andere smaakmakers nodig, zoals ketjap, sambal en trassi, een garnalenpasta die gewoon bij de blauwe supermarkt te krijgen is. Schrik dus niet van de ingrediëntenlijst…. Deze smaakbommetjes zorgen voor die echte bami-smaak, als zou je de basis voor dit gerecht net zo goed voor nasi goreng kunnen gebruiken. Serveer met wat kroepoek, een gebakken eitje, zoetzuur van komkommer, wat gebakken uitjes, en natuurlijk een klodder zelfgemaakte satésaus. Maar dat is mijn suggestie….

Indonesische bami goreng

Indonesische bami goreng

Voor 4 personen:

  • 250 gr (eier) mie
  • 125 gr spekblokjes
  • 100 gr hamreepjes
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 1 cm gember (djahé)
  • 1 tl trassi (garnalenpasta)
  • 1/2 rode peper
  • 1 tl sambal (meer mag ook, ik hou ervan…)
  • 3 el ketjap manis
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl laos
  • 1/2 tl ketoembar
  • 1/2 bouillonblokje
  • 4 eieren
  • olie / boter om te bakken

Nodig: pan om de mie te koken, vergiet, grote wokpan, koekenpan, knoflookpers

Bereiden: Zet een pan met water op voor de mie en voeg hier 1/2 bouillonblokje aan toe, breng het water aan de kook en doe de mie erbij, kook beetgaar en laat goed uitlekken in een vergiet.

Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de prei in ringen en was deze even onder de kraan. Snij de wortel in fijne reepjes (tip: met een rasp of keukenmachine gaat dat heel gemakkelijk!). Verwijder de zaadjes van de peper en snij in kleine stukjes.

Verwarm een wok en doe de spekjes in de pan. Bak de spekjes krokant en voeg dan de ui en rode peper toe en pers de knoflook en gember erbij uit. Doe nu ook de trassi en sambal in de pan en schep goed om. De knoflook mag niet verbranden dus zet het vuur niet te hoog!

Voeg nu de ringen prei, de wortel en de hamreepjes toe. Schenk de ketjap in de wok en strooi de kruiden over het groenten-vlees mengsel.

Zet even het vuur laag, laat een minuut of 5 zachtjes pruttelen.

Verwarm wat boter of olie in de koekenpan en breek hier voorzichtig de eieren boven. Zorg dat de dooiers heel blijven en dat deze een stukje uit elkaar blijven liggen zodat je er straks makkelijk 4 eitjes van kunt snijden.

De mie is ondertussen goed uitgelekt…. Zet het vuur weer wat hoger, en voeg de mie beetje voor beetje toe aan de wokpan en schep goed door de groenten en het vlees. Ga door tot dat alle mie in de pan zit, laat zeker 5 minuten meebakken zodat alle smaken goed kunnen intrekken!

En nu smullen maar. Natuurlijk mogen de atjar ketimoen, zelfgemaakte satésaus, nog wat kroepoek en misschien wel gebakken uitjes bij deze Indonesische bami goreng niet ontbreken!

Indonesische bami goreng

Ga je aan de slag met dit recept voor Indonesische bami goreng? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

22 reacties

  1. We hebben dit net gegeten, zo lekker!! Inclusief je satésaus. Ik zat toch even trots te wezen aan tafel 😉 Dankjewel!!

  2. Vandaag gemaakt en heeeeeerlijk gegeten! voor herhaling vatbaar aldus ook de reacties van de overige gezinsleden (waaronder kritische pubers). Bedankt!

  3. I made it yesterday, it was delicious !
    Thanks for this great recipe , I will now be able to make bami when I am in France during the summer !

  4. Mijn man is allergisch voor varkensvlees.
    Wat kunt je gebruiken ter vervang van het spek?
    Hier loop ik vaker tegenaan bij recepten.

  5. Wij hebben dit vanavond gegeten. Erg lekker! Ik was scheutig geweest met de sambal, want ik hou er ook van, maar mijn zoon vond het net iets te. Dus volgende keer iets minder.

  6. Jose hamwihk op

    Heerlijk.
    Alleen had ik het idee dat de komijn overheerste
    Normalerwijs is de verhouding komijn koriander 1 op 2 en in dit recept 1 op 1.
    Voor het overige superlekker

  7. Iets teveel komijn, verder erg lekker. Bami idd in laten trekken. Jammie. De satesaus erbij is wel lekker, maar hoeft niet. Smaakt zonder net zo goed.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.