Atjar Ketimoen – Indonesische komkommer

18

Zoo, de vreet  feestdagen zijn weer voorbij! Heb jij net zo genoten van het lange weekend als ik? Wat een cadeautjes zijn het toch elk jaar weer, die extra vrije dagen! En nu vorige week ook officieel de lente is begonnen, vind ik het tijd voor lichte voorjaarsgerechten. Tijd voor een zonnetje op je bord! En als ik aan de lente denk, dan denk ik aan frisse groenten! Salades, salades en salades. Of als bijgerecht bijvoorbeeld deze Indonesische komkommer, ook wel Atjar Ketimoen genoemd. Ik heb dit op Bali zo vaak gegeten, ik móest het gewoon een keer zelf maken!

atjar ketimoen

Al voordat ik ruim 6 jaar geleden de eerste keer naar Bali vertrok, was ik helemaal fan van de Indonesische keuken. Vroeger werd mij vaak gevraagd of ik Indisch bloed heb, maar dat is niet zo. Maar ik heb wel wat Ind(ones)isch in mijn smaakgenen, want dát eten….ooh, zo lekker! Ik heb geluk, want ik woon vlakbij Den Haag, en daar zitten echt de beste toko’s van Nederland. Afhalen doe ik niet vaak, maar als ik ervoor kies om niet zelf te koken, dan rij ik naar de toko. Laatst had ik in de middag wat tijd over en besloot ik om naar de nr. 1 toko van ons land te rijden, niet in Den Haag maar in Voorburg. Maar dat is dus ongeveer net zo ver voor mij, dus geen probleem, en voor goed eten heb ik dat natuurlijk graag over.

Want ja hoor, ik ben ook gewoon wel eens lui. Of heb geen zin om te koken, omdat ik al de hele week in de keuken heb gestaan. En dan maak je mij heel erg blij met een Indonesische maaltijd. Indofood is voor mij comfortfood. En ik heb totaal geen moeite met pittig, doe maar juist! Op Bali aten we elke dag, 3x per dag, een Indonesische maaltijd, een goede nasi voor het ontbijt was mijn favoriet. Als ik dan bij de toko sta, weet ik ook nooit wat ik moet kiezen, want ik vind werkelijk álles lekker! Maar als bijgerecht kies ik vaste prik voor de atjar ketimoen, de zoetzure komkommer.

atjar ketimoen

Ik had al eens eerder geëxperimenteerd met de komkommersalade, maar het was me steeds niet gelukt om précies de juiste smaak aan het gerecht te geven. Die keer dat ik in Voorburg bij de toko stond, het was denk ik om 3 uur ’s middags, was de atjar ketimoen al op… Ik baalde eigenlijk wel een beetje, maar nam me toen gelijk voor om het zelf te maken. Voor diezelfde avond was ik toen te laat hoor, want het allerlekkerste wordt de atjar als ie een flink aantal uurtjes kan staan voordat je het eet… Maak de salade dan ook gerust een dag van tevoren klaar, wordt ie alleen maar beter van!

atjar ketimoen

Atjar Ketimoen – Indonesische komkommer

Voor 1 flinke pot atjar:

  • 2 komkommers
  • 1 rode peper
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 cm gember
  • 1 tl komijn
  • 2 tl kurkuma
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 4 el honing
  • 125 ml azijn
  • 2 el olie
  • sesamzaadjes

Nodig: lepeltje, steelpan, glazen pot

Bereiden: Was de komkommer en snij deze over de lange kant doormidden. Verwijder met een lepeltje de zaadjes, deze gebruiken we niet. Snij de halve komkommers nu nog een keer over de lengte doormidden, zodat je van de komkommer 4 kwarten hebt. Snij in dunne schijfjes, het lijken nu net halve (kwart, haha) maantjes.

Schil en snipper de ui, dit mag heel fijn. Snij de peper open, verwijder eventueel de zaadjes als je niet van al te pittig houd, en snij heel fijn. Haal de schil van de gember af en snij in mini blokjes. Maak de knoflook schoon.

Verwarm wat olie in de steelpan en fruit hier de ui in aan. Voeg de peper en gember toe, pers de knoflook erbij uit en voeg de komijn, kurkuma en nootmuskaat toe. Blus af met de azijn en schenk de honing erbij. Laat nu 5 minuten zachtjes pruttelen, er ontstaan belletjes en de saus verkleurt iets.

Schep de komkommers door het warme azijn mengsel en laat afkoelen. Schep de atjar ketimoen in een glazen pot en bewaar in de koelkast. Of eet gelijk op natuurlijk, maar dan heb je die glazen pot ook niet nodig…. Ik maakte deze Indonesische komkommer salade af met wat sesamzaadjes.

atjar ketimoen

Ga je aan de slag met dit recept voor atjar ketimoen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

18 reacties

  1. Ik was op zoek naar een dergelijk recept en kwam hier terecht, Morgen maak ik een rijsttafel en heb dus net deze Atjar bereid. Makkelijk recept en ziet er smakelijk uit, Morgen zullen alle kruiden wel familie met elkaar zijn geworden en dan kan ik wat zeggen over de smaak. Ik denk dat dat wel goed zit. In het recept staat niets verder over de sesamzaadjes maar ik denk dat ik ze even licht rooster. Dank voor het recept. Met vriendelijke groet, Peter

  2. Hallo Reny,
    Vanwege het weer afgelopen weekend geen bbq voor onze vrienden maar een Indonesische rijsttafel. Ik had nog een mooie komkommer uit de moestuin en zocht & vond op internet een Indonesisch recept: gesmuld van JOUW atjar ketimoen!
    Onze vrienden namen beleefdheidshalve een hapje van deze atjar want eigenlijk lusten ze geen komkommer. Nu zijn ze om! Of ik een kopie van jouw recept voor ze wilde maken. Ik had geen dunne schijfjes gesneden, eerder blokjes, en op deze manier zagen zij de komkommer ook als lekkere variant in hun assortiment borrelhapjes.
    Onze complimenten!

  3. Ik heb de atjar ketimoen gemaakt voor bij een Aziatische runderstoofpot uit de slowcooker. Erg lekkere combinatie. Recept was prima te volgen.

  4. De vorige keer gemuld! Ik hou NIET van komkommer, maar dit is een fantastische combi en zo vind ik komkommers heerlijk. Staat vanavond weer op tafel

  5. Hallo,ik heb precies je recept gevolgd, maar het ziet er heel anders uit. Troebel, niet mooi helder zoals op jouw foto. Ik laat het een nachtje in de koelkast. Zal best smaken.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.