Vietnamees stoofvlees

60

Als ik ergens echt heel gelukkig van word…. dan is het een grote pan met zachtjes sudderend stoofvlees op het vuur! Heerlijk, die geuren die zich door het huis verspreiden en de warmte die daar met mee komt. Nu het buiten grijzer, donkerder en kouder wordt, neem ik weer regelmatig de tijd om dit soort gerechten klaar te maken. Vandaag een stoofpotje met een twist, ik maakte namelijk Vietnamees stoofvlees klaar. Ik zag dit voorbij komen op Pinterest en het water liep me direct in de mond. Nou, dan weet je het wel, dan gaat dit op het lijstje met nog te maken recepten! En zo gebeurde het dus dat ik op een hele gewone dinsdag een pan stoofvlees op had staan. De gerechten die ik erbij serveerde, werk ik ook snel voor je uit en komen natuurlijk ook online! Nu eerst maar eens genieten van dit recept!

Vietnamees stoofvlees

Ik krijg heel vaak de vraag waar ik mijn inspiratie vandaan haal. En dat snap ik! Ik ben zelf heel graag creatief in de keuken en de recepten ontstaan vaak als vanzelf. Meestal heb ik een idee met welke ingrediënten ik aan de slag wil gaan en tijdens het koken vormt zich dan een gerecht. Maar ook menukaarten uit restaurants, recepten die ik zelf langs zie komen en natuurlijk Pinterest zijn een grote bron van inspiratie. Wat ik alleen heel slecht kan, is een recept ook echt volgen. Ik geef er altijd wel mijn eigen draai aan.

Vietnamees stoofvlees

Zo ook aan dit recept voor Vietnamees stoofvlees. Ik ben dol op Aziatische recepten en toen ik dit gerecht op Pinterest voorbij zag komen, kreeg ik direct trek. Maar als ik dan een ingrediëntenlijst erbij zie waarvan ik bij de helft al weet dat ik het hier in het dorp niet ga vinden, dan gaat mijn creativiteit werken. Ik heb mijn eigen draai aan dit gerecht gegeven! Bij het stoofvlees maakte ik een pittige bloemkoolrijst en een Oosterse komkommersalade klaar. Die recepten staan ook op de blog!

Vietnamees stoofvlees

Vietnamees stoofvlees

Voor 1 grote pan comfort food:

  • 600 gr sukadelappen
  • 3 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 el bloem
  • 2 stengels citroengras
  • 3 cm verse gember
  • 400 ml kokosmelk
  • 200 ml runder bouillon
  • 1 limoen
  • 2 el vissaus
  • 2 el ketjap
  • 1 el suiker
  • 2 tl 5 spices kruidenmix
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • olie om te bakken
  • klont boter
  • peper
  • zout

Nodig:

schaal, stoofpan met dikke bodem

Bereiden:

Begin met het snijden van de sukadelappen. Snij hier fijne blokjes van, ongeveer 2 x 2 cm. Doe het vlees in de schaal en voeg hier peper, zout en de bloem aan toe. Schep even goed door!

Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de peper fijn. Ik verwijderde deze keer de zaadjes niet! Schil de gember.

Verwarm een klont boter en een flinke scheut olie in de stoofpan. Fruit hier de ui in aan en pers de knoflook en de gember uit boven de pan. Voeg ook de rode peper toe en schep dan het rundvlees in de pan. Laat dit rondom dichtschroeien en zet het vuur dan laag.

Schenk de kokosmelk en de bouillon in de pan. Kneus de stengels citroengras en voeg deze toe. Doe ook de blaadjes laurier, het kaneelstokje en de steranijs in de pan.

Pers 1 limoen uit bij het Vietnamees stoofvlees en voeg de vissaus, ketjap, suiker en de 5 spices kruidenmix toe. Breng het stoofpotje aan de kook en laat heel zachtjes zeker 2 uur sudderen. Nog langer is nog lekkerder!

Wanneer het sukadevlees zo zacht is dat het bijna uit elkaar valt, is het Vietnamees stoofvlees klaar. Je kunt hier bijvoorbeeld rijst bij eten. Al is het recept voor pittige bloemkoolrijst dat later deze week online komt zeker ook een aanrader!

Vietnamees stoofvlees

Vietnamees stoofvlees

Ga jij aan de slag met dit recept voor Vietnamees stoofvlees? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube

Foto’s: Cooked by Renkse

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

60 reacties

      • Ria Hendriksen op

        Ik maak het stoofvlees maar het blijft een beetje dun! En de stukjes siergrassen blijf ik te hard vinden Kaneel en laurier haal ik er uit.
        Heb me precies aan de hoeveelheden gehouden!

        • Mind Your Feed op

          De citroengras haal je er ook weer uit he? Die zijn puur voor de smaak, niet om te eten. Als de saus nog te dun blijft, kun je of het vlees wat langer laten stoven. Of je voegt aan het einde wat allesbinder/maizena toe om de saus wat in te dikken!

          • Ik heb net het Vietnamese stoofpotje gemaakt. Staat nu te stoven. Echter…. bij jou is het mooi bruin bij mij lijkt het wel koffie met heel veel melk! Waar is het fout gegaan? En laat ik het stoven met de deksel op de pan?

          • Mind Your Feed op

            Waar het precies is ‘fout’ gegaan, durf ik je niet te zeggen…. heb je de ingrediënten allemaal toegevoegd? Bij het stoven blijft de deksel op een kiertje, dus wel op de pan maar met een klein beetje ruimte. De kleur is verder niet heel belangrijk, de smaak natuurlijk wel!

      • Vandaag de stoofschotel gemaakt .
        Hij was heerlijk
        Ik heb wel de helft van de hoeveelheid kokosmelk gebruikt .
        Ik heb het geserveerd met Vietnamese komkommer salade en rijst en zelf gebakken plat brood .

        • Mind Your Feed op

          Oh wat heerlijk! Had je genoeg aan de helft van de kokosmelk om het vlees goed te stoven? Yum, krijg er gelijk trek van!!

    • Mariëtte op

      Vandaag het Vietnamees stoofvlees, de pittige bloemkoolrijst en de oosterse komkommersalade gemaakt. Het is even wat werk, maar wat was het lekker! Smaakte zelfs bij 27 graden heerlijk. Ook mijn kinderen vonden het waanzinnig lekker. Ga ik zeker vaker maken. Bedankt voor de recepten!

    • Mind Your Feed op

      Ik heb zelf geen slowcooker en daar dus geen ervaring mee. Op Facebook kreeg ik de volgende reactie op dezelfde vraag: 8 uur op low en zonder toegevoegde bouillon, evt en blokje.
      Kun je daar wat mee?!

        • Anne-Marije Docter op

          Op de foto is het stoofpotje heel donker van kleur. Bij mij helaas veel lichter van kleur (waarschijnlijk door de kokosmelk) nog tips hoe ik dit donkerder krijg?

          • Mind Your Feed op

            Was de smaak wel naar je zin? Op zich maakt de kleur niet zo uit maar het kan zijn dat je nog iets meer ketjap had mogen toevoegen…

    • Mind Your Feed op

      Heb je exact alle stappen gevolgd? Je zou wat maizena kunnen toevoegen, maar bij mij is de saus door het pruttelen vanzelf ingedikt…

  1. Vorige week dit recept gemaakt en alles ging schoon op !! Zelfs mijn kinderen schepte 2x op, dus dit gaan we vaker maken. Wij hebben het met rijst gegeten. Dank je wel voor het recept

    • Mind Your Feed op

      Ooh, wat super!! Heerlijk dat iedereen zo heeft zitten smullen! Graag gedaan uiteraard, dat jullie er nog maar vaak van mogen smullen!

          • Nog een vraagje over de gember. Als ik het in de knoflookpers stop, komt er amper iets uit, alleen wat sap en een heel klein beetje gember. Maakt dit iets uit, of is het beter om het heel fijn te snijden en dan er door te doen.

          • Mind Your Feed op

            Ik heb blijkbaar een goede knoflookpers, want bij mij komt het er net als de knoflook uit: geperst… Als dit bij jou niet lukt, dan heel fijn snijden! Dat werkt zeker ook!!

  2. Echt heerlijk!! Hebben het gegeten zoals op de foto. De bloemkoolrijst was ook echt heeeerlijk!
    En de komkommersalade ook!! Heerlijke combinatie van smaken!!

  3. Ziet er heerlijk uit, dit gaan we binnenkort maar eens maken! Heb je een suggestie voor wat er lekker bij te drinken is, toevallig…?

    • Mind Your Feed op

      Wat een leuke vraag! Het eerste dat mij te binnen schiet, is een (alcoholvrij) gember biertje, of ginger ale. Lekker fris en met een klein beetje pit. Een stevige rode wijn zou ook een mooie combi geven. Ik weet niet waar je precies van houdt, maar ik zou het in die hoek zoeken!

    • Hoi Heleen,
      Voeg je dan de kokosmelk ook niet toe? Of alleen de bouillon niet? Ik heb ook een slowcooker nl en wil dit wknd het recept gaan maken :-).
      Groetjes, Eveline

      • Ik heb net het Vietnamese stoofpotje gemaakt. Staat nu te stoven. Echter…. bij jou is het mooi bruin bij mij lijkt het wel koffie met heel veel melk! Waar is het fout gegaan? En laat ik het stoven met de deksel op de pan?

  4. Heerlijk recept. Ga het volgende week maken met twee x zoveel vlees. Heb ik dan ook alles ingrediënten twee keer nodig of alleen de vloeibare zoals santen, bouillon, ketjap en vissaus?

    Grt, Peter

    • Mind Your Feed op

      Beste Peter,
      Ik was zelf ook even een paar dagen offline en misschien komt mijn reactie nu voor jou te laat. Ik hoop wel dat het gelukt is met het Vietnamees stoofvlees!! Heb je de hoeveelheden verdubbeld?

      • Beste wensen!
        Heb ik idd gedaan en het was nu toch anders van smaak. Beetje te kokos-melkachtig. En de smaak van steranijs was nu ook erg dominant aanwezig.
        Blijft altijd lastig met hoeveelheden vlees of vis irt kruiden. Hoor graag suggesties…

        • Mind Your Feed op

          Beste wensen voor jou ook! De volgende keer zou ik dan de hoeveelheid bouillon wel aanpassen en de kokosmelk niet. Maar het blijft experimenteren, hoe de smaak het beste tot zijn recht komt.

  5. Ingrid Westerdijk op

    Hoi, zoete ketchap of zoute? Ik heb het al een keer eerder gemaakt, was super lekker, weer eens wat anders dan rendang, ik hou van kruidig, pittig, limoen en vooral verse koriander, dus voor mij is dit een super recept

  6. Wat is de 5 spices kruidenmix ?
    Waar te koop ?
    De rest van de kruiden heb ik allemaal in huis .
    Hetlijkt me heerlijk.
    Zijn zelf in Vietnam geweest.
    Groet Mieke

    • Mind Your Feed op

      5 spices is een kruidenmix van kaneel, anijs, kruidnagel, venkel en peper. Je kunt dit ‘kant-en-klaar’ kopen of zelf mixen.

  7. Dinemarie Teunissen op

    Hoi
    Ik ga vandaag de oosterse komkommersalade maken bij de nasi.
    Dit Vietnamese stoofvlees lijkt me ook erg lekker.
    Wat bedoel je met 5 spices kruiden mix? Wel essentieel om de goede kruiden te gebruiken.

    • Mind Your Feed op

      Hoi! Die 5 spices kruiden mix is een mix van 5 kruiden, namelijk peper, anijszaad, venkelzaad, kruidnagel en kaneel. En deze samenstelling kun je zo als 1 mix kopen, gewoon in de supermarkt.

    • Mind Your Feed op

      Oh ja, dit stoofvlees is echt fantastisch! En wat goed dat je het deelt dat het ook prima in te vriezen is. Bij ons gaat de pan schoon leeg, maar goed om te weten dat het dus wel kan.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.