Indonesische nasi goreng

64

Nasi goreng…. Ik zeg het niet snel…. want ik slaap het liefst gewoon goede nachten door. Maar voor dit recept voor nasi goreng mag je me wakker maken. Zelf nasi maken is echt ultiem comfort food, kruidig gebakken rijst, lekker veel groenten en zelfgemaakte kipsaté. Mijn recept voor Indonesische nasi goreng is minstens net zo goed als dat van de toko, dat durf ik je te beloven!

Zelf nasi maken is helemaal niet lastig en je hebt er ook zeker geen pakjes of zakjes met nasikruiden voor nodig. Wel een behoorlijke lijst aan ingrediënten, maar laat je daardoor niet afschrikken…. Ik maak mijn nasi goreng keer op keer volgens dit recept en ik blijf er van genieten! Het is eigenlijk gewoon gek te noemen dat het nog niet op de blog was verschenen….

BESTEL HIER MIJN E-BOOK NATUURLIJK LUNCHEN MET SALADES

 

Recept voor nasi. Zelf nasi maken. Nasi recept. Een heerlijke Indonesische nasi goreng maak je natuurlijk zelf. Met lekker veel groenten, pure smaakmakers als gember en peper en met een gebakken eitje. Deze makkelijke maaltijd staat zo op tafel en hier heb je geen pakjes of zakjes voor nodig. #nasi #makkelijkemaaltijden

Nasi goreng recept

De lekkerste nasi goreng at ik natuurlijk in Indonesië. Maar dat ligt niet om de hoek, anders zou ik er zeker elke dag even afhalen…. Op Bali at ik dit gerecht de hele dag door, als ontbijt, lunch en diner.

Ik ben dan ook hier regelmatig bij de toko te vinden om mijn portie Indofood af te halen. Maar zelf nasi goreng maken is net zo makkelijk én net zo lekker! Voor de lekkerste nasi kook je het liefst de rijst een dag van tevoren, zo kan deze goed drogen, waarna de rijst de volgende dag nog lekkerder wordt bij het opbakken.

Recept voor nasi. Zelf nasi maken. Nasi recept. Een heerlijke Indonesische nasi goreng maak je natuurlijk zelf. Met lekker veel groenten, pure smaakmakers als gember en peper en met een gebakken eitje. Deze makkelijke maaltijd staat zo op tafel en hier heb je geen pakjes of zakjes voor nodig. #nasi #makkelijkemaaltijden

Nasi recept zonder zakjes

Zeker eens in de 2 weken maak ik een grote pan nasi goreng klaar. Ik eet er dan ook gelijk 2 dagen van, de tweede dag is het namelijk meestal nóg lekkerder. Dan hebben de smaken goed kunnen intrekken, heerlijk! Dit recept voor Indonesische nasi goreng wil ik dan ook graag met je delen, dit is echt ultiem genieten.

Om zelf nasi te maken heb je trouwens echt geen kant-en-klare kruidenmix nodig, ik laat je zo in het recept zien welke Oosterse kruiden en smaakmakers ik gebruik… Ook zo’n zakje nasikruiden is overbodig! Voor een pittige nasi gebruik ik graag een beetje rode peper en uiteraard ook sambal!

Recept voor nasi. Zelf nasi maken. Nasi recept. Een heerlijke Indonesische nasi goreng maak je natuurlijk zelf. Met lekker veel groenten, pure smaakmakers als gember en peper en met een gebakken eitje. Deze makkelijke maaltijd staat zo op tafel en hier heb je geen pakjes of zakjes voor nodig. #nasi #makkelijkemaaltijden

Zelf nasi maken

Zelf nasi maken is verder dus niet ingewikkeld en de kruiden voeg je naar eigen smaak toe. Ik heb deze nasi goreng vegetarisch gehouden, maar…. dat is ie toch niet. Een belangrijk ingrediënt voor een goede nasi of bami is namelijk trassi. Trassi is een garnalenpasta, en dit is een van die typische zoute smaakmakers die een goede nasi hoort te hebben.

Ik voeg verder vaak wel nog pittige kipsaté aan dit gerecht toe. En bak er natuurlijk een eitje bij! Zelf atjar ketimoen (zoetzure komkommer) erbij maken is ook nog een dikke aanrader! 

Recept voor nasi. Zelf nasi maken. Nasi recept. Een heerlijke Indonesische nasi goreng maak je natuurlijk zelf. Met lekker veel groenten, pure smaakmakers als gember en peper en met een gebakken eitje. Deze makkelijke maaltijd staat zo op tafel en hier heb je geen pakjes of zakjes voor nodig. #nasi #makkelijkemaaltijden

 

nasi goreng, indonesische nasi goreng, nasi recept, zelf nasi maken zonder pakjes en zakjes

Indonesische nasi goreng

Makkelijk recept voor Indonesische nasi goreng, gebakken rijst met verse Oosterse kruiden en groenten. Lekker met zelfgemaakte kipsaté, atjar Ketimoen en een gebakken ei.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Hoofdgerecht
Indonesisch
Makkelijke maaltijden, Wereldgerechten
Porties: 4

Ingrediënten

  • 300 gram zilvervliesrijst
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 1 cm verse gember (djahé)
  • 1 theelepel trassi (garnalenpasta)
  • 1/2 rode peper
  • 1 theelepel sambal (meer mag ook, ik hou ervan!)
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels ketjap
  • 2 eetlepels oestersaus
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel laos (galanga-wortel)
  • 1/2 theelepel ketoembar (gedroogde koriander)
  • 1/2 bouillonblokje
  • olie/boter om te bakken
  • salade ui
  • gebakken uitjes

Bereiden

  • Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking gaar in een pan met water met een bouillonblokje. Doe dit het liefst al ruim van tevoren, zodat de rijst goed kan drogen.
  • Schil en snipper de ui. Snij de prei in fijne ringen en was deze even in een vergiet. Schrap de wortel en snij hier fijne reepjes van. Snij de rode peper fijn.
  • Maak de knoflook schoon en schil de gember.
  • Verwarm wat olie in de koekenpan en fruit hier de ui in aan. Voeg de rode peper toe en pers de knoflook en gember hierbij uit. Bak tot de ui glazig ziet en voeg dan de wortel en prei toe. Bak zo'n 5 minuten.
  • Voeg dan de trassi, sambal, komijn, kurkuma, laos en ketoembar toe. Schep alle smaken goed door elkaar.
  • Doe de rijst voor de nasi goreng in de pan met groenten, schep goed door en zet het vuur hoog. Voeg de sojasaus, ketjap en oestersaus toe. Bak de rijst zo'n 5 minuten mee tot deze goed warm is. Voeg eventueel naar smaak nog wat extra sambal, ketjap of oestersaus toe.
  • Serveer de nasi goreng met salade ui, gebakken uitjes en natuurlijk een spiegelei!
Calorieën: 320kcal | Koolhydraten: 70g | Eiwit: 7g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 1g | Vezels: 3g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

 

Recept voor nasi. Zelf nasi maken. Nasi recept. Een heerlijke Indonesische nasi goreng maak je natuurlijk zelf. Met lekker veel groenten, pure smaakmakers als gember en peper en met een gebakken eitje. Deze makkelijke maaltijd staat zo op tafel en hier heb je geen pakjes of zakjes voor nodig. #nasi #makkelijkemaaltijden

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Recept voor nasi. Zelf nasi maken. Nasi recept. Een heerlijke Indonesische nasi goreng maak je natuurlijk zelf. Met lekker veel groenten, pure smaakmakers als gember en peper en met een gebakken eitje. Deze makkelijke maaltijd staat zo op tafel en hier heb je geen pakjes of zakjes voor nodig. #nasi #makkelijkemaaltijden

Ga je aan de slag met dit recept voor Indonesische nasi goreng? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Lees hier meer over in mijn disclaimer

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

64 reacties

  1. Waarom oestersaus? Dit is een Chinees ingrediënt (Kantonese keuken). Ik denk echt niet dat je dit op Bali bent tegen gekomen. Voor de rest lijkt het me een prima recept.

    • Mind Your Feed op

      Ik hou van een beetje zoutig in mijn nasi. Misschien is het niet origineel Indonesisch, maar ik geef mijn recepten graag mijn eigen draai! Het is zeker een prima recept 😉

      • 5 sterren
        Ik heb al veel nasi goreng recepten geprobeerd maar deze is echt mijn favoriet.
        Lekker kruidig en vol van smaak dank je mind your feed.

    • 5 sterren
      Heerlijk recept, ik voegde nog een halve witte kool toe, een bakje asian spiced tofu blokjes en een bakje vega kipstuckjes.
      Heerlijk gegeten.

      Dineke

    • 3 sterren
      Dit recept is een stuk beter dan wat je normaliter kunt vinden. Ik mis echter een paar hele belangrijke smaakmakers van de Indonesische keuken. Ik heb er vijf jaar gewoond en gebruik deze altijd, ook bij Thaise gerechten bijvoorbeeld. Het het gaat om djeroekperoet blaadjes. Die zijn bij iedere toko te krijgen en je kunt ze jaren in de diepvries bewaren. Je moet heel veel van die blaadjes erbij in de pan doen. Ook salamblaadjes. Idem maar dan wat minder blaadjes. Tenslotte doe ik er altijd één of twee ons gekookte Hollandse garnalen door.

    • Theo bakkenes op

      5 sterren
      Als liefhebber van Aziatische keuken heb ik dit recept uitgeprobeerd. De eerste keer vond ik dat de kruiden de overhand hadden in de totale smaak.
      Ik maak nu eerst een bumbu van de uien,rode peper,trassi,sambal, gember, knoflook en de kruiden. Laat dit een uurtje staan en start dan op punt 4. Voeg vervolgens de groenten toe. Punt 5 vervalt. Verder volg ik het recept met als vlees wat vooraf gebakken stukjes kip wat ik als laatste toevoeg.

      Zeker een keer per week een smakelijke maaltijd. Noem het een modificatie op uw recept.
      Terima kasih dan selamat makan

  2. ik kook de rijst altijd met een laurierblad, pinentkorrels, bouillonblokje en een beetje ketjap. Dan is de rijst lekker gekruid en mooi bruin gekleurd.
    Ook voeg ik nog spitskool of witte kool in reepjes toe.
    Als je met de rijst wat kip meekookt, kun je deze pluizen en met de groente meebakken. Heerlijk.

  3. Hallo Reny, dit recept ziet er erg lekker uit! Heb je misschien een milder alternatief voor het gebruik van de rode peper en sambal in verband met een kleine jongen die niet zo van pittig eten houdt. Weglaten is en optie, maar misschien heb je nog een alternatief. Alvast bedankt voor het meedenken.

      • Waarom überhaupt sojasaus in de nasi? Het hoort lekker droog te zijn en voor het zout heb je al trassi en de rijst die in je in bouillon hebt gekookt. Dat doe ik trouwens ook niet, ik doe een bouillonblokje meebakken met de ui en knoflook. Voor de rest is het natuurlijk zo dat er niet één recept is voor nasi, dit is van origine afhankelijk van de ingrediënten en de restjes die je in huis hebt. Maar neemt niet weg dat de nasi zoals beschreven ook erg lekker zal zijn

        • Mind Your Feed op

          De rijst kook ik eerst en laat ik dan uitdrogen, dus die is zeker lekker droog. Daar hou ik ook van! Zoals je zegt, voor nasi zijn zoveel recepten. Ik doe het op deze manier en hoop je zo te inspireren lekker aan de slag te gaan.

        • Ans Verhezen op

          5 sterren
          Van het weekend gemaakt, heeeerlijk, goed recept, een echte aanrader.
          We hebben er van gesmuld, alles klopte!
          Ik heb er kip/saté bij geserveerd. En natuurlijk heb ik dit en het bami recept aan mijn favorieten toegevoegd

      • 5 sterren
        Heb het nu al redelijk vaak klaargemaakt. Reny, je weet wat lekker is, heb het precies gedaan zoals je het zei en is helemaal geweldig en wij smullen er echt van. Bedankt voor het delen, gr

    • Mind Your Feed op

      Weg laten zou ook mijn idee zijn hoor! Wij voegen ook achteraf vaak wat sambal toe, de meiden houden ook niet zo van pittig. Maar ik juist wel!

        • Mind Your Feed op

          Ik gebruik altijd verse gember, en dan een stukje van ongeveer 1 cm. Mocht je gedroogde kruiden willen bewaren, dan zou ik uitgaan van 1/2 – 1 theelepel. Naar eigen smaak.

      • Ik ga het recept maken voor een verjaardagsvisite. Als ik het de avond vantevoren maak, hoe kan ik het de volgende dag het best afmaken (vanaf welke stap) of opwarmen als ik het helemaal klaargemaakt heb?

        • Mind Your Feed op

          Je kunt het recept al helemaal voorbereiden en afmaken, dan opbakken voordat je het op tafel zet. Nasi is namelijk de tweede keer nóg lekkerder!

  4. Femke van Alphen op

    Dit recept nu 2x gemaakt. Partner en kind vinden het beide heerlijk! En ik natuurlijk ook! Lang zoekende geweest naar een makkelijj tr maken nasi ter vervanging van de zakjes van het oranje merk in de supermarkt
    En dit is zeker een hele goede vervanger!
    Wij doen nu zelf de gebakken ei en in blokjes gesneden plakjes ham erdoor heen heerlijk!
    En daarnaast dan stokjes kip sate

    • Mind Your Feed op

      Wat fijn te horen dat het recept helemaal naar jullie smaak is! Ik snij mijn eitje ook altijd door de nasi heen hoor en heerlijk met kipsaté ernaast. Dat je er nog maar vaak van mag genieten!

  5. 5 sterren
    Lijkt me echt lekker, ga het zsm maken want ik heb natuurlijk geen trassi in huis. Voor de rest alles in huis en in ons dorp zit geen toko. Bedankt

  6. Dankjewel Joost, klopt, AH heeft een minipotje (4 theelepels) Trassi Trafasie. Ik weet niet of dat hetzelfde is maar heb het wel gebruikt. Maar het recept is gigantisch mislukt. In plaats van een lekker droge korrel rijst had ik een paprijst, bah bah. Ik vond het zo jammer want het leek me zo lekker. Volgende week nogmaals proberen en dan beter opletten bij de verhouding rijst/water.

    • Mind Your Feed op

      Dat minipotje is ook het potje dat ik gebruik, ik haal er wel meer dan 4 theelepels uit. Vwb de rijst, kook die van tevoren, laat uitlekken in een zeefje/vergiet en wat afkoelen. Dan wordt de korrel wat droger en kun je deze daarna goed meebakken.

  7. Marianne Berlijn op

    Ik kook iedere week op zaterdag een maaltijd voor mijn buren (88 en 89 jaar), zodat ze zondag vrij zijn van het koken en alleen hoeven warm te maken. Dat is heel vaak stamppot of stoofpot! Vinden ze lekker en is maar één pan die ze in de gaten moeten houden 😉 Maar deze week stond de nasi op het menu! Kreeg vanavond een telefoontje met de mededeling dat ik maar heel snel de nasi nog een keer moest maken! Ze vonden het heerlijk! Had het recept gedeeld via mijn facebook en mijn broer heeft hem vandaag ook gemaakt! Hij en zijn vrouw vonden het ook top! Ik vond het zelf ook geweldig lekker en er is nog wat over voor de lunch van morgen 😉

    • Mind Your Feed op

      Nouuu, wat super leuk om te horen dat het recept zo in de smaak valt!! En wat ontzettend lief dat je jouw buren zo goed verzorgt, geweldig zeg, zo ontzettend aardig. Ik word er dan weer super blij van dat het recept bij zoveel mensen in de smaak valt, heel lief dat je deze reactie achter laat!! Dankjewel voor dit berichtje <3

    • Mind Your Feed op

      Dankjewel juist voor deze vraag, want ik voeg eigenlijk wel altijd ketjap toe! Meestal een a twee eetlepels. Ik zie dat dit in het recept ontbreekt, dus ik pas het aan. Maar met sojasaus bedoel ik dus de zoute saus, met ketjap de zoete (dit is uiteindelijk ook sojasaus :))

  8. Lekker! ipv trassi (eigenlijk een zoute/umami smaak) maak een echte vegetarisch variant met MSG (vé tsin). Op deze hoeveelheden niet meer als een theelepeltje. Geeft precies een umami die zonder trassi mist.

  9. Hallo,

    Ik las je recept door en zie bij de ingrediënten 2 eetlepels ketjap staan. Die lees ik verderop niet terug bij de bereiding (behalve in de laatste zin van punt 6). Begrijp ik iets niet goed of moet het toch ergens in het recept worden toegevoegd?

    mvg, Paul

    • Mind Your Feed op

      Oh wat goed dat je dit even deelt, het stond inderdaad niet goed in het recept. Nu wel! Je voegt het samen met de sojasaus en oestersaus toe en dan de rijst nog even bakken. Daarna eventueel naar smaak nog extra…

  10. 5 sterren
    Al 30 x gemaakt en we eten deze zeker eens in de 2 weken. Soms met heerlijk vrouwelijk rundvlees, dan weer met kip en soms weer met varkens filet. Bij iedereen aan wie ik dit voor schotel mag ik het terug laten komen!!

  11. Annelia Groenewegen op

    5 sterren
    Echt lekker! Hier is het zeker een blijver. Ik vind het wel even een werk dus maak graag meer om in te vriezen. Hier is het dan nogal gewild voor de snelle hap. Zou je de groenten met kruiden kunnen invriezen en dan wanneer nodig uithalen, dan rijst koken en bij elkaar? dat scheelt in ruimte in de vriezer bedoel ik, en toch snel klaar.

    • Mind Your Feed op

      Wat heerlijk dat het recept zo bevalt! Jouw suggestie om de groente apart in te vriezen zou zeker kunnen, maar het idee van deze nasi is dat de rijst echt goed uitgelekt is en dat je het daarna opbakt, zodat je droge gebakken rijst krijgt. Als je daar tijd voor hebt dan kan het natuurlijk zeker! 🙂

  12. Hoi,

    Ik heb twee vragen:
    1. Wat bedoel je met het op 1 na laatste ingrediënt, salade ui?
    2. En gebruik je de gewone ketjap manis, de zoete, of de zoute ketjap asin?

    Recept ziet er lekker uit! Dank.

    Groet, Piet

  13. Mark Hubregtse op

    5 sterren
    Het is een heerlijk recept ik heb zelf nog wat kip stukjes toe gevoegd.
    En ik ga je recept vaker gebruiken.
    Vriendelijke groet Mark

  14. Ik maak al 50 jaar nasi geleerd van mijn moeder die het weer geleerd heeft van de baboe op Java. Geen wortel geen prei. Maar well fijn gesneefde spits kool ombijt spekk uitgebakken seroendeng toe voegen trasi en al de specerijen gebakken ui etc

  15. 5 sterren
    Heerlijke nasi! Maak hem geregeld en verveeld nooit! Ik doe er zelf nog wel hamblokjes en spekjes in om hem op te leuken. Thanks!

Laat een bericht achter

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.