Indonesische nasi goreng

13

Ik zeg het niet snel…. want ik slaap het liefst gewoon goede nachten door. Maar hier mag je me wakker voor maken. Of als het kan, wakker mee maken. Want ik eet een bordje nasi goreng ook echt heel graag als ontbijt. Dat laatste lijkt me dan een betere optie, gewoon een goede nacht slaap én ontbijten met dit ultieme comfortfood! Zelf nasi maken is helemaal niet lastig en je hebt er ook zeker geen pakjes of zakjes voor nodig. Wel een behoorlijke lijst aan ingrediënten, maar laat je daardoor niet afschrikken…. Ik maak mijn nasi goreng keer op keer volgens dit recept en ik blijf er van genieten! Het is eigenlijk gewoon gek te noemen dat het nog niet op de blog was verschenen….

De lekkerste nasi goreng at ik natuurlijk in Indonesië. Maar dat ligt niet om de hoek, anders zou ik er zeker elke dag even afhalen…. Op Bali at ik dit gerecht de hele dag door, als ontbijt, lunch en diner. Ik kon er echt geen genoeg van krijgen…. Tijdens deze zomer hou ik een kleine culinaire wereldreis en een van mijn favoriete recepten mag dan natuurlijk niet ontbreken!

Zeker eens in de 2 weken maak ik een grote pan nasi klaar. Ik eet er dan ook gelijk 2 dagen van, de tweede dag is het namelijk meestal nóg lekkerder. Dan hebben de smaken goed kunnen intrekken, heerlijk! Ook haal ik regelmatig een portie nasi bij de toko. Ik zei het al, dit is echt een van mijn favoriete gerechten! Om zelf nasi te maken heb je trouwens echt geen kant-en-klare kruidenmix nodig, ik laat je zo in het recept zien welke smaakmakers ik gebruik…

Ik heb deze nasi goreng vegetarisch gehouden, maar…. dat is ie toch niet. Een belangrijk ingrediënt voor een goede nasi of bami is namelijk trassi. Trassi is een garnalenpasta, en dit is een van die typische zoute smaakmakers die een goede nasi hoort te hebben. Ik voeg verder vaak wel nog pittige kipsaté aan dit gerecht toe. En bak er natuurlijk een eitje bij!

Nasi goreng recept zonder pakje en zakje.

Indonesische nasi goreng

Voor 4 personen:

  • 300 gr zilvervlies rijst
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 1 cm gember (djahé)
  • 1 tl trassi (garnalenpasta)
  • 1/2 rode peper
  • 1 tl sambal (meer mag ook, ik hou ervan…)
  • 3 el sojasaus
  • 2 el oestersaus
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1/2 tl laos (galanga-wortel)
  • 1/2 tl ketoembar (gedroogde koriander)
  • 1/2 bouillonblokje
  • olie / boter om te bakken
  • salade-ui
  • gebakken uitjes

Nodig; pan voor de rijst, koekenpan

Bereiden: Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking gaar in een pan met water met een bouillonblokje. Doe dit het liefst al ruim van tevoren, zodat de rijst goed kan drogen.

Schil en snipper de ui. Snij de prei in fijne ringen en was deze even in een vergiet. Schrap de wortel en snij hier fijne reepjes van. Snij de rode peper fijn.

Maak de knoflook schoon en schil de gember.

Verwarm wat olie in de koekenpan en fruit hier de ui in aan. Voeg de rode peper toe en pers de knoflook en gember hierbij uit. Bak tot de ui glazig ziet en voeg dan de wortel en prei toe. Bak zo’n 5 minuten.

Voeg dan de trassi, sambal, komijn, kurkuma, laos en ketoembar toe. Schep alle smaken goed door elkaar.

Doe de rijst voor de nasi goreng in de pan met groenten, schep goed door en zet het vuur hoog. Voeg de sojasaus en oestersaus toe. Bak de rijst zo’n 5 minuten mee tot deze goed warm is. Voeg eventueel naar smaak nog wat extra sambal, ketjap of oestersaus toe.

Serveer de nasi goreng met salade ui, gebakken uitjes en natuurlijk een spiegelei!

Nasi goreng recept zonder pakje en zakje.

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Een heerlijke Indonesische nasi goreng maak je natuurlijk zelf. Met lekker veel groenten, pure smaakmakers als gember en peper en met een gebakken eitje. Deze makkelijke maaltijd staat zo op tafel en hier heb je geen pakjes of zakjes voor nodig. #nasi #makkelijkemaaltijden

Ga je aan de slag met dit recept voor Indonesische nasi goreng? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

13 reacties

  1. Waarom oestersaus? Dit is een Chinees ingrediënt (Kantonese keuken). Ik denk echt niet dat je dit op Bali bent tegen gekomen. Voor de rest lijkt het me een prima recept.

    • Mind Your Feed op

      Ik hou van een beetje zoutig in mijn nasi. Misschien is het niet origineel Indonesisch, maar ik geef mijn recepten graag mijn eigen draai! Het is zeker een prima recept 😉

  2. ik kook de rijst altijd met een laurierblad, pinentkorrels, bouillonblokje en een beetje ketjap. Dan is de rijst lekker gekruid en mooi bruin gekleurd.
    Ook voeg ik nog spitskool of witte kool in reepjes toe.
    Als je met de rijst wat kip meekookt, kun je deze pluizen en met de groente meebakken. Heerlijk.

  3. Hallo Reny, dit recept ziet er erg lekker uit! Heb je misschien een milder alternatief voor het gebruik van de rode peper en sambal in verband met een kleine jongen die niet zo van pittig eten houdt. Weglaten is en optie, maar misschien heb je nog een alternatief. Alvast bedankt voor het meedenken.

      • Waarom überhaupt sojasaus in de nasi? Het hoort lekker droog te zijn en voor het zout heb je al trassi en de rijst die in je in bouillon hebt gekookt. Dat doe ik trouwens ook niet, ik doe een bouillonblokje meebakken met de ui en knoflook. Voor de rest is het natuurlijk zo dat er niet één recept is voor nasi, dit is van origine afhankelijk van de ingrediënten en de restjes die je in huis hebt. Maar neemt niet weg dat de nasi zoals beschreven ook erg lekker zal zijn

        • Mind Your Feed op

          De rijst kook ik eerst en laat ik dan uitdrogen, dus die is zeker lekker droog. Daar hou ik ook van! Zoals je zegt, voor nasi zijn zoveel recepten. Ik doe het op deze manier en hoop je zo te inspireren lekker aan de slag te gaan.

    • Mind Your Feed op

      Weg laten zou ook mijn idee zijn hoor! Wij voegen ook achteraf vaak wat sambal toe, de meiden houden ook niet zo van pittig. Maar ik juist wel!

  4. Femke van Alphen op

    Dit recept nu 2x gemaakt. Partner en kind vinden het beide heerlijk! En ik natuurlijk ook! Lang zoekende geweest naar een makkelijj tr maken nasi ter vervanging van de zakjes van het oranje merk in de supermarkt
    En dit is zeker een hele goede vervanger!
    Wij doen nu zelf de gebakken ei en in blokjes gesneden plakjes ham erdoor heen heerlijk!
    En daarnaast dan stokjes kip sate

    • Mind Your Feed op

      Wat fijn te horen dat het recept helemaal naar jullie smaak is! Ik snij mijn eitje ook altijd door de nasi heen hoor en heerlijk met kipsaté ernaast. Dat je er nog maar vaak van mag genieten!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.