Oosterse kruiden – koken zonder zakjes

2

Wow, wat een enthousiaste reacties op mijn blog over welke kruiden je gebruikt voor een Italiaanse maaltijd! Super leuk om te zien, daar word ik dan weer helemaal blij van! Ik zie mezelf nog steeds als een hobbykok, die ook maar wat doet, maar bij mij werkt het en dus wil ik jou ook graag inspireren. Ik ben nooit een blog gestart met het idee dat ik het allemaal zo goed weet, nee dat was niet mijn motivatie. Ik wilde juist laten zien hoe ik het doe en je daarmee een idee geven hoe het óók zou kunnen. Nou, die eerste blog over koken zonder pakjes en zakjes en from scratch een Italiaanse maaltijd op tafel zetten, heeft me wel laten zien dat jullie hier heel veel aan hebben. En dus vandaag deel 2 uit mijn serie over kruiden, en deze keer pak ik een andere favoriete keuken. Oosterse kruiden gebruik ik voor Aziatische gerechten, en wanneer de basis op orde is kun je elk gerecht zelf maken.

Oosterse kruiden

Toen ik in Indonesië was, en daar heb ik helemaal niet zoveel van gezien want ik ben alleen op Bali geweest, volgde ik een kookworkshop. Voor mij hoort dat bij een bezoek aan het buitenland, ik wil graag meer weten over de eetcultuur van een land en de lokale kooktechnieken wat beter onder de knie krijgen. Wat me altijd weer opvalt is dat er over de grens zo puur wordt gekookt en het lijkt wel of de hele pakjes-en-zakjes cultuur echt iets Nederlands is. Tijdens de kookworkshop op Bali leerde ik hoe verse kruiden en smaakmakers in de vijzel worden gemalen om zo als basis voor een gerecht te dienen. Dat doen we hier toch veel te weinig? Een kant-en-klare boemboe of een zakje uit dat tactisch opgestelde schap naast de groenten is hier vaak het begin van een Oosters gerecht.

De Oosterse keuken is nogal een uitgebreide term. Ik denk dat Oosters koken ergens begint bij Turkije en eindigt bij China ongeveer. Nou dat is nogal wat…. Wat ik bedoel met Oosterse kruiden zijn die kruiden waarmee je een Aziatisch gerecht op smaak brengt. Dat gaat wat mij betreft van een echte traditionele nasi of bami, tot een snel in elkaar geflanste maaltijd met een Oosters tintje. Maakt het echt uit of het gerecht wordt goedgekeurd door een Oosterse chef, of dat jij het gewoon lekker vindt? Wat mij betreft is het laatste het belangrijkste, en daarom deel ik vandaag mijn tips met je.

Toen ik de pakjes en de zakjes de deur wees, al weer jaren geleden, stond ik regelmatig in de supermarkt met mijn telefoon in de aanslag. Ik maakte foto’s van de ingrediëntenlijsten van de oh-zo-handige kruidenmixen, zodat ik thuis aan de slag kon. Want ook ik ben opgegroeid met pakjes en zakjes, en heb er zeker in mijn studententijd dankbaar gebruik van gemaakt. Tot ergens het besef kwam dat die gemakmixen niet zo heel veel toevoegden aan mijn maaltijd, toen begon ik te experimenteren met de kruiden die ik op de achterkanten van de verpakking las. Koken from scratch is zoveel lekkerder, en ook hartstikke leuk om te doen. Heb je trouwens mijn blogpost over koken zonder pakjes en zakjes al eens gelezen?

oosterse kruiden

Elke keuken kent zijn eigen kruiden en als je een beetje weet welke smaakmakers je kunt gebruiken in welke gerechten, dan is het echt easypeasy om een lekker maaltje te koken. Als je net als ik een goede basisvoorraad hebt, dan zijn die pakjes en zakjes vanaf vandaag echt verleden tijd. Ik vertel je vandaag precies welke basiskruiden er in elk Oosters gerecht gebruikt kunnen worden. Uiteraard kun je dan zelf een beetje meer toevoegen van het kruid dat je lekker vindt, en een beetje weglaten van de smaakmaker die je niet zo waardeert. En uiteraard deel ik ook nog wat fijne recepten met je, zodat je direct aan de slag kunt!

Oosterse kruiden

Ook qua Oosterse kruiden zijn er een aantal basics die je standaard in je kruidenkast zou moeten hebben. Ik heb daar jaren geleden echt in geïnvesteerd, ik kocht potje na potje om ervoor te zorgen dat mijn voorraad op orde was en ik zo aan de slag kon gaan. Ik heb van alle basisingrediënten wel steeds de etiketten gecheckt, want voor mijn Oosterse gerechten maak ik ook nog wel eens gebruik van een ketjap of sambal die ik zo in de supermarkt koop!

Welke Oosterse kruiden heb ik standaard in huis?

  • komijn
  • nootmuskaat
  • kurkuma
  • kerrie
  • kardemom
  • koriander (gedroogd)
  • laos
  • kruidnagel
  • kaneel
  • trassi (garnalenpasta)
  • peper
  • zout

Verder heb je als basis voor veel Oosterse gerechten het volgende nodig:

  • ui
  • knoflook
  • gember
  • rode peper
  • citroengras
  • koriander (vers)
  • ketjap
  • sambal
  • vissaus
  • limoen
  • kokosmelk
  • munt
  • basilicum
  • sesamzaad
  • sesamolie

En dan….? Dat klinkt weer als een hele lijst, en ik zeg dat het meer dan de moeite waard is om deze ingrediënten standaard in de voorraadkast te hebben staan. Elk Oosters gerecht begint bij mij met een ui fruiten in de olie en daarna knoflook, rode peper en wat gember toevoegen, het vlees in de pan, groenten toevoegen en dan los gaan met de kruiden. Mijn absolute favoriet uit de Oosterse keuken is komijn, ik gebruik dat zooo vaak! En kurkuma is ook een favoriet, vanwege de kleur en de gezonde eigenschappen. Ruik en proef de kruiden, en kook een beetje op gevoel, zo ontstaan de mooiste gerechten.

Ik geef je nog wat inspiratie door mijn favoriete recepten met je te delen! Heb je nog verzoekjes voor deze serie van koken zonder pakjes en zakjes, laat deze dan gerust achter in de reacties onder de blog! Klik op de foto of de titel van het gerecht en je komt bij het recept uit!

bami goreng

Indonesische bami goreng

marinade voor kip

Oosterse marinade voor kip

Groenteschotel met kip

Oosterse groenteschotel met kip en rijst

Vietnamese springrolls

Vietnamese springrolls met garnalen

courgette noedels met kip

Courgette noedels met zoete aardappel

broccoli zoete aardappel

Broccoli zoete aardappel schotel met kip

thaise quinoa salade

Quinoa salade met broccoli

Zoetzure peultjes

Zoetzure peultjes met noedels

Ei wrap met oosterse groenten

Oosterse ei-wrap met groenten

Ben jij geïnspireerd en ga je aan de slag met jouw voorraad van Oosterse kruiden? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

2 reacties

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.