Zelf satésaus maken

4

Ja zeker, de lente is nu echt goed aangebroken! Oh oh, wat heb ik genoten van het mooie lange voorjaarsweekend! Heerlijk zeg, ik ben zoveel mogelijk buiten geweest, want voor je het weet is het weer minder goed weer. Pakken wat je pakken kunt, qua zonnestralen en licht-energie! Mijn leven speelde zich dus vooral in onze achtertuin af, lekker op blote voeten een beetje rommelen op een tempo dat wel iets lager lag dan de week ervoor. Toen was ik zo druk geweest, daar moest ik nog even van bijkomen. Buiten eten hebben we natuurlijk ook gedaan, lekker de bbq aan, saté erbij en natuurlijk zelf satesaus maken. 

zelf satesaus maken

Het leuke aan mijn blog vind ik dat ik maar bezig blijf met steeds weer wat nieuws proberen. Natuurlijk staat er hier ook een emmer satésaus in de koelkast, super makkelijk voor bij de saté. Of elke andere Oosterse maaltijd, want ook bij nasi of bami eet ik gerust pindasaus. Snel klaar, je hoeft alleen maar water toe te voegen en even te roeren en laten pruttelen. Maar, het is eigenlijk stond zelf satesaus maken nog wel hoog op mijn wensenlijstje. Toen dit weekend de bbq weer aan ging, vond ik het dan ook een mooi moment om zelf eens te experimenteren.

Google is ook mijn vriend hoor, dus na een klein zoekrondje had ik de ingrediënten bepaald die ik als basis zou gaan gebruiken. Ik lees altijd wat verschillende – liefst originele, traditionele – recepten en beslis dan wat ik er wel en niet van over ga nemen. Natuurlijk zitten de pinda’s er wel in! Ik bedacht me ineens dat ik nog een pot 100% Pindakaas in de kast had staan, wel zo makkelijk. Uiteindelijk is pindakaas ten slotte niets anders dan gemalen pinda’s, net zolang tot er olie uit de noot vrij komt. Verder hoeft er in pindakaas niets te zitten, en dat zit er dus ook niet in die pot. Er zit zelfs geen extra olie of zout bij, past dus helemaal in mijn straatje…. #nospon trouwens, gewoon enthousiast!

zelf satesaus maken

En ik hou wel van een beetje pittig…. Dus als je daar niet zo van bent, dan zou ik een beetje inhouden met de sambal…. Deze satesaus maak je natuurlijk klaar voor bij een zelfgemaakte saté van kip of varkenshaas. Ook in de marinade gebruik ik nog weer peper, dus een lekkere spicy combinatie wordt het zo. Ik vind dat heerlijk, het doet me denken aan Bali, voetjes in het zand, koud Bintang biertje op tafel, en dan verse saté van de grill met homemade pindasaus…. Yumm! Thuis smaakte de saté trouwens ook goed, zeker met deze satésaus erbij en verder nog een simpele salade on the side. Ik hoop op nog heel veel warme mooie dagen!

zelf satesaus maken

Zelf satesaus maken

Voor 1 flinke portie

  • 4 el pindakaas
  • 3 el kokosmelk (uit blik/karton)
  • 75 – 100 ml water
  • 1 el olijfolie
  • 3 el ketjap manis
  • 1 teen knoflook
  • 3 – 5 tl sambal
  • 1/2 tl komijn

Nodig; steelpannetje

Bereiden: Doe de pindakaas, kokosmelk, olijfolie en ketjap in de steelpan en zet de pan op een laag vuurtje. Schenk nu in eerste instantie 75 ml water bij de saus. Roer de ingrediënten door elkaar en laat rustig warm worden. Je zult zien dat de pindakaas steeds zachter wordt en de saus egaal wordt.

Pers de knoflook boven de steelpan uit, voeg de sambal en komijn toe en roer nogmaals goed door.

Is de satesaus nog te dik, voeg dan nu wat extra water toe. Serveer met zelfgemaakte saté en een frisse salade. En komkommertjes om te dippen natuurlijk, dat is echt mijn oh hou op ik kan niet stoppen verslaving.

zelf satesaus maken

Ga je zelf satesaus maken? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

4 reacties

  1. Dit is een lekkere saus. I.p.v. kokosmelk kan ook een stukje santen van een blok gebruikt worden. Dit laten smelten bij de pindakaas en het water en de andere ingrediënten. Hoeft er niet een pakje of blik kokosmelk ervoor geopend te worden.

  2. Lekker! Welke pindakaas gebruik je? Qua smaak zit er veel verschil in een calve pindakaas of 100% pindakaas vd appie om zo maar iets te noemen. Hoor het graag 🙂

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.