Ga terug
+ servings
Appeltaart recept, appeltaart, makkelijk recept, appeltaart deeg, appeltaart bakken, appelcake, appeltaart vulling met appelcompote, taart recepten, verjaardagstaart

Appeltaart

Makkelijk recept voor het bakken van de lekkerste klassieke appeltaart met appels, appelcompote en kaneel.
Voorbereidingstijd: 45 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Taart en cake
Nederlands
Feestelijk, Taart recepten
Porties: 12

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 300 gram bloem
  • 200 gram roomboter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snuf vanillepoeder
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 1 ½ kilo Jonagold appels
  • 4 eetlepels appelcompote
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels havermout

Bereiden

  • Begin met het maken van het deeg voor de appeltaart. Zorg dat de boter koud is!
  • Snij met een mes de boter in fijne blokjes. Doe de bloem in een mengkom, voeg de boter, 50 gram suiker, bakpoeder, een snuf vanillepoeder en een snuf zout toe.
  • Kluts 2 eieren en voeg ⅔ hiervan toe aan de mengkom. Hou dus iets van het ei achter om straks de appeltaart te bestrijken.
  • Kneed de ingrediënten tot een stevige bal deeg. Zet even een half uurtje in de koelkast om te rusten.
  • Ga dan verder met de vulling voor de appeltaart. Snij de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en de schil en snij dan in fijne partjes van ½ cm.
  • Verwarm een koekepan groot genoeg voor alle appel partjes en voeg deze toe, samen met de citroensap - maar verder geen olie of boter!
  • Bak de appel partjes 5 minuten op middelhoog vuur zodat het meeste vocht kan verdampen en de partjes zachter worden. Voeg dan de bloem, suiker en kaneel toe, bak zo'n 5 minuten terwijl je blijft omscheppen.
  • Draai het vuur uit en meng de appelcompote door de vulling voor de appeltaart.
  • Heb je tijd om de vulling even te laten afkoelen, doe dat dan zeker!
  • Verwarm de oven voor op 170 graden en vet de springvorm in.
  • Bestrooi een schoon werkblad met wat bloem en rol ¾ van het deeg uit tot een ronde lap van ½ cm waarmee je de springvorm kunt bekleden. Leg de lap voorzichtig op de springvorm en druk het midden naar de bodem en bekleed met het overhangende deeg de zijkanten. Druk een beetje aan.
  • Bestrooi de bodem van de appeltaart met 2 eetlepels havermout. Schep dan de vulling in de springvorm.
  • Rol met de deegroller het resterende deeg uit tot een dikte van ½ cm. Snij lange repen uit het deeg en leg deze over de vulling van de appeltaart. Snij overhangende stukken deeg nu weg.
  • Bestrijd het deeg dat nu nog zichtbaar is met het beetje geklutste ei en schuif de appeltaart voor 45-50 minuten de warme oven in.
Calorieën: 255kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwit: 4g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 9g | Vezels: 1g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl