X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Appeltaart recept, appeltaart, makkelijk recept, appeltaart deeg, appeltaart bakken, appelcake, appeltaart vulling met appelcompote, taart recepten, verjaardagstaart

Appeltaart

4
By Mind Your Feed on 20 november 2022 Zoet

Appeltaart! Zelf de aller lekkerste appeltaart bakken? Ik heb het ultieme klassieke appeltaart recept voor je en omdat we zo lekker in de herfst zitten en de appels volop verkrijgbaar zijn, leek me dit een mooi moment om dat recept hier op de blog te delen.

Zelf appeltaart bakken, het deeg en de vulling zelf maken, is een heerlijk klusje mét geweldig resultaat. Want als straks jouw huis gevuld is met de geuren van herfst, appel en kaneel en je een hapje van deze heerlijke appeltaart proeft, dan komt er spontaan een glimlach op je gezicht. Geloof mij maar!

Appeltaart recept, appeltaart, makkelijk recept, appeltaart deeg, appeltaart bakken, appelcake, appeltaart vulling met appelcompote

Appeltaart bakken

Appeltaart bakken, dat deed ik als klein meisje al. Heerlijk vond ik het om de appels te schillen en in stukjes te snijden. Suiker en kaneel erbij, goed husselen en natuurlijk goed proeven… Ook het deeg voor de appeltaart maakten we altijd zelf. Het leukste vond ik om te puzzelen hoe je zowel de springvorm kon bekleden en dan nog genoeg deeg over had om een mooi vlechtwerkje bovenop te maken. 

Mijn dochters favoriete taart is appeltaart en aangezien we vandaag haar verjaardag vieren, leek het mij een  mooi moment om ons familierecept voor appeltaart te delen. In de loop van de jaren heb ik het recept natuurlijk hier en daar wat aangepast en uiteindelijk durf ik te zeggen dat dit het allerlekkerste appeltaart recept is dat je kunt vinden. Ha, echt wel!

Appeltaart recept, appeltaart, makkelijk recept, appeltaart deeg, appeltaart bakken, appelcake, appeltaart vulling met appelcompote

Appeltaart recept, appeltaart, makkelijk recept, appeltaart deeg, appeltaart bakken, appelcake, appeltaart vulling met appelcompote

Grootmoeders appeltaart, een echt oer-Hollandse klassieker onder de taarten en bij velen favoriet. Zeker nu het herfst is en de appels net vers van de bomen zijn geplukt, is het heerlijk om zelf appeltaart te maken. Nou ben ik niet zo’n bakker hoor, maar appeltaarten bakken blijf ik heerlijk vinden. Bijna therapeutisch, zo die appeltjes te schillen en te snijden. 

Welke appels ik het liefste gebruik voor mijn recept? Ik ga graag voor een beetje stevige friszure appels, zoals de Jonagold appels of Goudreinetten. Deze blijven lekker na het bakken in de oven en blijven een bite houden, je weet dus echt wel dat je appeltaart eet en geen appelmoes taart!

Appeltaart recept, appeltaart, makkelijk recept, appeltaart deeg, appeltaart bakken, appelcake, appeltaart vulling met appelcompoteAppeltaart recept 

Wist je dat je bij veel appelboomgaarden zelf kunt plukken aan het einde van het seizoen? En dat je bij sommige boomgaarden ook een boom kunt adopteren, zo heb je echt je eigen appels. Mocht je nog een recept willen om de appels te verwerken, dan is dit taartje echt jouw recept!

Er staan inmiddels wel heel wat recepten op de site voor als je met een overschot aan appels zit! Zo is het ook heel lekker om er bijvoorbeeld kleine havermout appeltaartjes als ontbijt mee te bakken. Of een appel kruimel plaattaart met rozijnen. Ook maakte ik al eens een appeltaart met speltmeel, ook erg lekker. Maar het traditionele lekkerste recept voor appeltaart ontbrak dus nog, vanaf vandaag niet meer! 

Appeltaart recept, appeltaart, makkelijk recept, appeltaart deeg, appeltaart bakken, appelcake, appeltaart vulling met appelcompote

Smeuïge appel vulling 

Het allerlekkerste aan mijn recept – ja hoor, ik ben overtuigd! – vind ik de vulling die ik voor de taart klaar maak. En ik weet zeker, als je deze vulling zo eens klaar gemaakt hebt, wil je niet meer anders. Ik schil en snij de appels en voeg ze niet koud toe aan de springvorm… ik verwarm ze even! Zo bak je het vocht een beetje uit de appels.

Geen zorgen voor een droge vulling hoor, want door nog wat appel compôte toe te voegen, wordt deze juist heerlijk smeuïg! Uiteraard voeg ik kaneel toe, dat hoort bij appeltaart. Rozijnen ben ik dan weer niet zo’n fan van, dus die laat ik achterwege. Uiteraard kun je ze zelf toevoegen als je dit lekker vindt!

Appeltaart recept, appeltaart, makkelijk recept, appeltaart deeg, appeltaart bakken, appelcake, appeltaart vulling met appelcompote Appeltaart recept, appeltaart, makkelijk recept, appeltaart deeg, appeltaart bakken, appelcake, appeltaart vulling met appelcompote

Appeltaart recept, appeltaart, makkelijk recept, appeltaart deeg, appeltaart bakken, appelcake, appeltaart vulling met appelcompote, taart recepten, verjaardagstaart

Appeltaart

Makkelijk recept voor het bakken van de lekkerste klassieke appeltaart met appels, appelcompote en kaneel.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 45 minuten minuten
Bereidingstijd: 45 minuten minuten
Totale tijd: 1 uur uur 30 minuten minuten
Taart en cake
Nederlands
Feestelijk, Taart recepten
Servings: 12

Nodig

  • Mengkom
  • Koekenpan
  • Springvorm
  • Deegroller

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 300 gram bloem
  • 200 gram roomboter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snuf vanillepoeder
  • snuf zout

Voor de vulling:

  • 1 ½ kilo Jonagold appels
  • 4 eetlepels appelcompote
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels havermout

Bereiden

  • Begin met het maken van het deeg voor de appeltaart. Zorg dat de boter koud is!
  • Snij met een mes de boter in fijne blokjes. Doe de bloem in een mengkom, voeg de boter, 50 gram suiker, bakpoeder, een snuf vanillepoeder en een snuf zout toe.
  • Kluts 2 eieren en voeg ⅔ hiervan toe aan de mengkom. Hou dus iets van het ei achter om straks de appeltaart te bestrijken.
  • Kneed de ingrediënten tot een stevige bal deeg. Zet even een half uurtje in de koelkast om te rusten.
  • Ga dan verder met de vulling voor de appeltaart. Snij de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en de schil en snij dan in fijne partjes van ½ cm.
  • Verwarm een koekepan groot genoeg voor alle appel partjes en voeg deze toe, samen met de citroensap - maar verder geen olie of boter!
  • Bak de appel partjes 5 minuten op middelhoog vuur zodat het meeste vocht kan verdampen en de partjes zachter worden. Voeg dan de bloem, suiker en kaneel toe, bak zo'n 5 minuten terwijl je blijft omscheppen.
  • Draai het vuur uit en meng de appelcompote door de vulling voor de appeltaart.
  • Heb je tijd om de vulling even te laten afkoelen, doe dat dan zeker!
  • Verwarm de oven voor op 170 graden en vet de springvorm in.
  • Bestrooi een schoon werkblad met wat bloem en rol ¾ van het deeg uit tot een ronde lap van ½ cm waarmee je de springvorm kunt bekleden. Leg de lap voorzichtig op de springvorm en druk het midden naar de bodem en bekleed met het overhangende deeg de zijkanten. Druk een beetje aan.
  • Bestrooi de bodem van de appeltaart met 2 eetlepels havermout. Schep dan de vulling in de springvorm.
  • Rol met de deegroller het resterende deeg uit tot een dikte van ½ cm. Snij lange repen uit het deeg en leg deze over de vulling van de appeltaart. Snij overhangende stukken deeg nu weg.
  • Bestrijd het deeg dat nu nog zichtbaar is met het beetje geklutste ei en schuif de appeltaart voor 45-50 minuten de warme oven in.
Calorieën: 255kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwit: 4g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 9g | Vezels: 1g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Appeltaart recept, appeltaart, makkelijk recept, appeltaart deeg, appeltaart bakken, appelcake, appeltaart vulling met appelcompote

Ga jij aan de slag met dit recept voor appeltaart? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.

appelcake appeltaart appeltaart recepten Kerst
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleWeekmenu makkelijke maaltijden #248
Next Article Pompoensoep
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Makreel tartaar

Mango mousse met passievrucht

Lemon curd maken

4 reacties

  1. Marijke on 21 november 2022 20:03

    Ik neem aan dat het resultaat ook goed wordt als ik speltbloem gebruik?

    Reply
    • Mind Your Feed on 4 december 2022 20:38

      Uiteraard, dat gaat ook prima!

      Reply
  2. Anke Boogaaard on 14 december 2022 19:44

    Wat voor maat springvorm gebruik je?

    Reply
    • Mind Your Feed on 16 december 2022 12:28

      Deze springvorm is 20-22 cm.

      Reply
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
13 mei 2025

Kip fajitas

10 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #20 – 2025

9 mei 2025

Marokkaanse gehaktballetjes

7 mei 2025

Kippendijen uit de oven

3 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #19 – 2025

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.