Ga terug
+ servings
Italiaanse panettone, panettone recept, zelf panettone maken, feestelijk Italiaans kerstbrood

Italiaanse panettone

Panettone cake recept om zelf originele Italiaanse panetonne te bakken, een luchtige cake of brood die met Kerst wordt gegeten.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Rijzen: 12 uur
Totale tijd: 13 uur
Taart en cake
Italiaans
Bak recepten, Kerst recepten
Porties: 8

Nodig

Ingrediënten

Voor het voordeeg:

  • 100 gram bloem
  • 60 ml melk (eventueel plantaardig)
  • 2 theelepels gist
  • 1 eetlepel honing

Verdere ingrediënten:

  • 200 gram bloem
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 80 gram gezouten roomboter (+ extra)
  • 60 gram rozijnen
  • 2 eetlepels sinaasappellikeur
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 50 gram suiker
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 1 theelepel gist

Bereiden

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Begin met het maken van het voordeeg. Doe de bloem in een mengkom en voeg hier de gist en de honing aan toe. Verwarm de melk in de steelpan tot lauwwarm en schenk bij de bloem. Meng (met de hand) tot een licht plakkerig deeg. Dek de mengkom af met een vochtige theedoek en laat het deeg een hele nacht rijzen, buiten de koelkast.
  • De volgende ochtend kun je verder met het maken van de panettone. Doe het voordeeg in de mengkom van de keukenmachine. Voeg hier 200 gr bloem, 2 eieren en 2 eidooiers, 80 gr gezouten roomboter, de suiker en poedersuiker, het vanillepoeder en de gist aan toe. Meng met de deeghaak van de machine tot een soepel en luchtig deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen.
  • Laat de rozijnen wellen in de sinaasappellikeur. Was de sinaasappel en de citroen en rasp 2 tot 3 el van de schil eraf. Laat het witte gedeelte zitten, dat is bitter.
  • Zet het deeg voor de panettone weer onder de deeghaak van de keukenmachine en voeg nu de rozijnen (met likeur) en de sinaasappel- en citroenschil toe. Kneed met de deeghaak het deeg nog zo'n 2 minuten door. Laat daarna nog even rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vouw het tweede vel bakpapier in de rand van de springvorm zodat een opstaande rand van zo'n 5 cm boven de rand van de springvorm ontstaat. Zorg dat het bakpapier aan de bovenkant zo'n 5 cm uitsteekt, maar aan de onderkant ook nog een cm overheeft, zodat je de springvorm dicht kun klikken en het bakpapier stevig vast zit.
  • Schep het deeg voor de Italiaanse panettone in de springvorm. Zet 1 a 2 keer stevig neer zodat het deeg goed kan settelen. Schuif de panettone voor 15 minuten de oven in.
  • Haal na 15 minuten uit de oven en zet de temperatuur terug naar 180 graden. Vul een ovenbestendig schaaltje met water.
  • Snij de bovenkant van de Italiaanse panettone voorzichtig kruislings in. Dit hoeft niet diep, echt maar 1/2 cm. Smeer met een mes een klontje boter in de inkeping en schuif de panettone voor 15 minuten in de oven terug. Zet het schaaltje met water in de oven, dit zorgt voor de juiste luchtvochtigheid in de oven.
  • Herhaal het besmeren van de bovenkant na 15 minuten en schuif nog weer voor 15 minuten de oven in. De totale baktijd is dus 45 minuten. Laat de panettone eerst 10 minuten rusten in de oven (die je dan wel hebt uitgezet) en daarna afkoelen op een rooster.
Calorieën: 327kcal | Koolhydraten: 51g | Eiwit: 7g | Vet: 11g | Verzadigd vet: 6g | Vezels: 2g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl