X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Italiaanse panettone, panettone recept, zelf panettone maken, feestelijk Italiaans kerstbrood

Italiaanse panettone (kerstbrood)

15
By Mind Your Feed on 11 december 2016 Feest, Zoet

Italiaanse panettone! Een traditioneel kerstbrood dat niet mag ontbreken bij het kerstontbijt! Of bij de koffie, of als nagerecht, dat kan ook. Maar panettone hoort bij de Kerst, zoals een kerststol met amandelspijs en rozijnen dat in Nederland doet. In Italië staan de winkels er al wekenlang vol mee, allerlei panettone’s in verschillende smaken. Toen ik eind november in Zuid Tirol was, spotte ik zelfs een variant met limoncello…. Dat leek me nog een brug te ver, maar die panettone herinnerde mij wel aan mijn eigen to-bake-lijstje. Ik ben aan de slag gegaan! En dit kerstgebak ziet er heel indrukwekkend uit, maar als ik het kan, kun jij het ook!

Italiaanse panettone

Panettone kopen

De Italianen kopen dit luchtige kerstgebak voor elkaar als kerstcadeautje. Zie je elkaar nog in de laatste dagen voor Kerst, dan neem je een Italiaans feestelijk brood, oftewel een panettone mee. Die wordt onder de boom gezet, net als wij daar pakjes zouden leggen. Met Kerst wordt de panettone dan aangesneden… Heerlijk luchtig Italiaans brood, waar dus van alles in kan zitten. Variaties met chocola, nootjes, gedroogd fruit, of zelfs limoncello heb ik gezien… Ook hier zie je ze steeds vaker voorbij komen, al is het toch wel het allerlekkerst als je een Italiaanse panettone zelf bakt.

Italiaanse panettone

Italiaanse cake

Ik ben in de wondere wereld van het Italiaanse kerstgebak gedoken…. Gelukkig lees ik een aardig woordje Italiaans, want ik wilde wel met een origineel recept aan de slag… Maar ik werd in eerste instantie nog niet helemaal blij van de recepten die ik tegen kwam. Dit traditionele Italiaans brood voor Kerst kent namelijk een nogal lange bereidingstijd…. Met een beetje lekkere panettone zou je zomaar 3 dagen bezig kunnen zijn. Niks voor mij, zoveel geduld heb ik niet, haha!

Italiaanse panettone

Panettone cake recept

Dus besloot ik om net als altijd eigenwijs te zijn. En dat is gelukt. Ik heb namelijk gewoon maar geprobeerd of het ook sneller kan dan in 3 dagen. En dat kan! De smaak is precies zoals ik die me kan herinneren van alle panettone’s die ik in mijn leven heb gegeten. De luchtigheid viel mij niet tegen, heerlijk fluffy deeg dat je zo weg kunt happen. Ongetwijfeld, als ik het deeg nog vaker had laten rijzen, was het nóg luchtiger geworden. Maar ik ben hier echt heel blij mee! Ga je aan de slag met dit recept voor panettone, hou er dan wel rekening mee dat je toch wel even bezig bent. Begin de avond van tevoren, en maak het de volgende dag af.

Italiaanse panettone

Meer feestelijke cake recepten:

  • Kerst tulband
  • Blauwe bessen cake met chocola
  • Sinaasappelcake met dadels en kokos
Italiaanse panettone, panettone recept, zelf panettone maken, feestelijk Italiaans kerstbrood

Italiaanse panettone

Panettone cake recept om zelf originele Italiaanse panetonne te bakken, een luchtige cake of brood die met Kerst wordt gegeten.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 45 minuten minuten
Rijzen: 12 uur uur
Totale tijd: 13 uur uur
Taart en cake
Italiaans
Bak recepten, Kerst recepten
Servings: 8

Nodig

  • Steelpan
  • Vochtige theedoek
  • Keukenmachine met deeghaak
  • Mengkom
  • Rasp
  • Springvorm 15 cm
  • Bakpapier (2 vellen)
  • Ovenbestendig schaaltje

Ingrediënten

Voor het voordeeg:

  • 100 gram bloem
  • 60 ml melk (eventueel plantaardig)
  • 2 theelepels gist
  • 1 eetlepel honing

Verdere ingrediënten:

  • 200 gram bloem
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 80 gram gezouten roomboter (+ extra)
  • 60 gram rozijnen
  • 2 eetlepels sinaasappellikeur
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 50 gram suiker
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 1 theelepel gist

Bereiden

  • Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Begin met het maken van het voordeeg. Doe de bloem in een mengkom en voeg hier de gist en de honing aan toe. Verwarm de melk in de steelpan tot lauwwarm en schenk bij de bloem. Meng (met de hand) tot een licht plakkerig deeg. Dek de mengkom af met een vochtige theedoek en laat het deeg een hele nacht rijzen, buiten de koelkast.
  • De volgende ochtend kun je verder met het maken van de panettone. Doe het voordeeg in de mengkom van de keukenmachine. Voeg hier 200 gr bloem, 2 eieren en 2 eidooiers, 80 gr gezouten roomboter, de suiker en poedersuiker, het vanillepoeder en de gist aan toe. Meng met de deeghaak van de machine tot een soepel en luchtig deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen.
  • Laat de rozijnen wellen in de sinaasappellikeur. Was de sinaasappel en de citroen en rasp 2 tot 3 el van de schil eraf. Laat het witte gedeelte zitten, dat is bitter.
  • Zet het deeg voor de panettone weer onder de deeghaak van de keukenmachine en voeg nu de rozijnen (met likeur) en de sinaasappel- en citroenschil toe. Kneed met de deeghaak het deeg nog zo'n 2 minuten door. Laat daarna nog even rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Vouw het tweede vel bakpapier in de rand van de springvorm zodat een opstaande rand van zo'n 5 cm boven de rand van de springvorm ontstaat. Zorg dat het bakpapier aan de bovenkant zo'n 5 cm uitsteekt, maar aan de onderkant ook nog een cm overheeft, zodat je de springvorm dicht kun klikken en het bakpapier stevig vast zit.
  • Schep het deeg voor de Italiaanse panettone in de springvorm. Zet 1 a 2 keer stevig neer zodat het deeg goed kan settelen. Schuif de panettone voor 15 minuten de oven in.
  • Haal na 15 minuten uit de oven en zet de temperatuur terug naar 180 graden. Vul een ovenbestendig schaaltje met water.
  • Snij de bovenkant van de Italiaanse panettone voorzichtig kruislings in. Dit hoeft niet diep, echt maar 1/2 cm. Smeer met een mes een klontje boter in de inkeping en schuif de panettone voor 15 minuten in de oven terug. Zet het schaaltje met water in de oven, dit zorgt voor de juiste luchtvochtigheid in de oven.
  • Herhaal het besmeren van de bovenkant na 15 minuten en schuif nog weer voor 15 minuten de oven in. De totale baktijd is dus 45 minuten. Laat de panettone eerst 10 minuten rusten in de oven (die je dan wel hebt uitgezet) en daarna afkoelen op een rooster.
Calorieën: 327kcal | Koolhydraten: 51g | Eiwit: 7g | Vet: 11g | Verzadigd vet: 6g | Vezels: 2g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

 

Italiaanse panettone, italiaans brood panettone
kerstrecepten

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Panettone, panetone recept, Italiaanse panettone, Italiaans kerstbrood, zelf panettone maken, kerstontbijt, kerstontbijt recepten, italiaans brood panettone

Ga je aan de slag met dit recept voor Italiaanse panettone? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

feest gebak Italiaans Italiaanse recepten Kerst kerst recepten kerstbrood kerstgebak kerststol koek panettone panettone recepten snelle panettone recepten zoet
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleGeroosterde paarse spruiten met pompoen
Next Article Kalkoenrolletjes met truffelpesto en mozzarella
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Cottage cheese muffins met blauwe bessen

Makreel tartaar

Mango mousse met passievrucht

15 reacties

  1. Nienke on 11 december 2016 08:07

    80 gram zout?? Dat is echt heel veel! Dan zit je met een stukje panettone al aan je max (hij is voor 6/8 personen las ik). Kan het ook met minder? Wat voor effect zal dat hebben?

    Reply
    • christa on 11 december 2016 10:06

      Er staat 80 gram gezouten roomboter, niet 80 gr zout, dat zou echt heel vies zijn!!

      Reply
    • Mind Your Feed on 11 december 2016 16:14

      whahaha, dat zou wat zijn! Nee, geen 80 gr zout! Maar gezouten roomboter….

      Reply
  2. karin on 11 december 2016 10:14

    Kan ik speltbloem door iets anders vervangen bijv. amandelmeel?

    Reply
    • Mind Your Feed on 13 december 2016 17:09

      Ik zou dat in dit recept niet zomaar vervangen. Juist door spelt te gebruiken (gluten) wordt dit gebak zo luchtig. Als je glutenvrij wilt gaan, maak dan altijd een mix van meelsoorten, of gebruik kant-en-klare glutenvrije mix.

      Reply
  3. Geetje on 11 december 2016 15:47

    Wat een leuk recept! Dat wil ik wel gaan proberen tegen de kerst. Wel een vraagje: waar heb je dat kommetje water voor nodig?

    Reply
    • Mind Your Feed on 11 december 2016 16:11

      Ik heb het er nu duidelijker in gezet; het schaaltje water schuif je mee de oven in zodat de luchtvochtigheid wat hoger is. Waardoor de panettone lekkerder wordt!

      Reply
      • Geetje on 12 december 2016 17:48

        Oké, het is me nu helemaal duidelijk!

        Reply
  4. Marianne on 14 december 2016 11:52

    Bedankt voor het recept, heb hem net uit de oven gehaald, en een stukje geproefd, heerlijk,
    had geen palmsuiker en heb 35 gram kokosbloesem suiker gebruikt, de kleur is wat donkerder, mooi hoog geworden en erg luchtig.

    Reply
  5. Yasmin on 15 december 2016 11:45

    Hey! Ik had een vraagje, aangezien time management altijd een dingetje is met kerst, kun je het brood ook van te voren maken en invriezen? Bedankt!

    Reply
  6. Esther on 13 december 2017 13:34

    Deze laatste vraag heb ik ook, kan je het broodje vooraf klaarmaken? Hoe lang zou het goed blijven, iemand een idee? Als je het koopt houdt het trouwens heel lang maar daarvoor doen ze er misschien iets bij. Bedankt voor het recept , zou het graag met Kerst maken, maar te druk die dagen..daarom mijn vraag.

    Reply
    • Mind Your Feed on 18 december 2017 06:21

      Invriezen zou ik zeker niet doen en het brood blijft zeker niet zo lang goed als die Italiaanse versies die je inderdaad weken kunt bewaren. Ik weet niet wat ze daarmee doen om het zo lang houdbaar te maken, maar ‘mijn’ panettone is zeker een dag of 2 a 3 lekker en luchtig.

      Reply
  7. Marion on 17 december 2017 06:13

    Oh deze wil ik maken, maar buiten de koelkast laten staan , gewoon in de keuken? Bij mij is het steenkoud snachts in de keuken of gewoon in de huiskamer daar is het ongeveer 18 graden.

    Reply
    • Mind Your Feed on 18 december 2017 06:22

      Dan zou ik het in de huiskamer zetten… het deeg moet langzaam rijzen, vandaar niet in de koelkast.

      Reply
  8. Nicke on 18 december 2018 12:42

    Dit ga ik maken! Een vraag over de suikers: kan je de poedersuiker en gewone suiker ook in z’n geheel vervangen door kokosbloesemsuiker? Waarom moet er perse poedersuiker in als er ook al ‘gewone’ suiker in gaat?

    Reply
5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
20 mei 2025

Cottage cheese muffins met blauwe bessen

17 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #21 – 2025

15 mei 2025

Makreelsalade

13 mei 2025

Kip fajitas

10 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #20 – 2025

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.