Glutenvrije kerst tulband

8

Bij Kerst hoort gewoon een tulband cake, heerlijk voor bij de koffie of juist als zoet nagerecht. Deze klassieker mag echt niet ontbreken vind ik! Je weet van mij dat ik graag zoete gerechten maak, maar ik ben absoluut geen bak-koningin. Niet de next Heel Holland bakt winnares… Maar een kerst tulband, die wilde ik nog wel heel graag eens maken. Vroeger stond er met de kerstdagen altijd een tulband op het aanrecht, sierlijk op een taartplateau, en met de thee mochten we er dan een stukje van snoepen. Dat soort goede herinneringen zijn voor mij vaak de inspiratie om zelf aan de slag te gaan met een gerecht. Voor deze kerst maakte ik een glutenvrije kerst tulband, want ik maakte gebruik van de glutenvrij meelmix van Schär. En dit is een echte kerst tulband, eentje die op een taartplateau gepresenteerd mag worden!

kerst tulband

Ik kom uit een gezin waar lekker eten belangrijk is, en waar we af en toe lekker snoepen minstens zo van belang vinden. Een stukje taart, bonbons, een tulband cake met Kerst, bij ons stond het altijd op tafel. En ik koester die momenten, voor mij staat eten gelijk aan gezelligheid. Die tulband met Kerst bijvoorbeeld, werd standaard elk jaar in huis gehaald en dan dronken we op Eerste Kerstdag een kop thee, mét een stukje tulband erbij. Volgens mij maakte mijn moeder die tulband cake trouwens nooit zelf, maar kocht ze die bij de bakker. Dat maakt niet uit, de herinnering eraan is meer dan goed!

glutenvrije kerst tulband

Zelf eet ik over het algemeen glutenvrij, omdat ik me daar gewoonweg beter bij voel. Minder buikklachten en vage hoofdpijnen, ik voel me gewoon fitter. Maar ik wil natuurlijk net zo goed lekker eten, en ook genieten van allerlei lekkers. Ik gebruik regelmatig de glutenvrije producten van Schär, omdat ze lekker zijn én makkelijk in gebruik. Eerder deelde ik al de recepten voor yoghurtpannenkoekjes, focaccia met mozzarella en sandwich met zalm en avocado met je.

glutenvrije kerst tulband

Ik maakte mijn kerst tulband dan ook met de glutenvrije meelmix C van Schär, en vulde deze verder met rozijnen, cranberries en pistache noten. Misschien niet heel traditioneel, maar werkelijk waar zo goed…. En je hoeft dus echt geen bak-koningin te zijn om met dit recept aan de slag te gaan, want dit kan niet mislukken! Ik ga mijn moeder deze Kerst verwennen met deze glutenvrije kerst tulband, bij een kopje thee, en zo halen we oude herinneringen weer boven.

glutenvrije kerst tulband

Ben je trouwens nog op zoek naar meer glutenvrije (feest) recepten? Of wil je meer informatie over glutenvrij eten? Op deze speciale website vind je nog veel meer inspiratie!

glutenvrije kerst tulband

Glutenvrije kerst tulband

  • 250 g glutenvrij meel Kuchen & Kekse Mix C van Schär
  • 125 g roomboter
  • 125 g (palm/kokosbloesem) suiker
  • 4 eieren
  • 125 ml amandelmelk
  • 1 tl vanillepoeder (extract)
  • 1 ½ tl bakpoeder
  • Snuf zout
  • 1 sinaasappel
  • 1 handje cranberries
  • 1 handje rozijnen
  • 50 gr ongezouten pistache noten

Nodig: tulbandvorm, mengkommen, zeef, mixer of keukenmachine

Bereiden: Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de boter samen met de suiker en het vanillepoeder in een kom en roer tot een romig geheel. Splits de eieren, vang de eiwitten op in een aparte kom en voeg de ei-gelen 1 voor 1 toe aan het boter-suiker mengsel. Meng goed door, tot een lobbige massa ontstaat.

Schil de sinaasappel met een scherp mes, snij alle vliesjes weg. Snij vervolgens de partjes in kleine stukjes. Hak de pistache noten grof. Voeg de cranberries, rozijnen, stukjes sinaasappel en gehakte pistache noten toe aan het boter-mengsel. Voeg hier de melk aan toe en roer goed door.

Zeef het glutenvrije meel boven een kom zodat een luchtig en poederig meel ontstaat. Voeg hier de bakpoeder aan toe en meng goed.

Klop ondertussen de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Gebruik hier de mixer voor, of laat je keukenmachine het werk doen. De eiwitten zijn stijf geklopt als er pieken blijven staan in de kom en je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt.

Meng het gezeefde meel beetje bij beetje met het boter-mengsel. Als alles goed gemixt is, spatel je voorzichtig de opgeklopte eiwitten door het beslag.

Vet de tulbandvorm in met wat extra boter en bestuif lichtjes met wat glutenvrij meel. Schenk nu het beslag in de vorm en zet de vorm 1 a 2 keer stevig neer op het aanrecht. Zo loopt het beslag in alle hoekjes en gaatjes van de tulbandvorm.

Schuif de tulband nu de oven in en bak in 50-55 minuten goudbruin en gaar. Ik maakte de glutenvrije kerst tulband af met wat poedersuiker…. Want een witte kerst moet je in Nederland toch gewoon zelf maken!

glutenvrije kerst tulband

glutenvrije kerst tulband

glutenvrije kerst tulband

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

MYF_sponsored

Deze blogpost betreft een samenwerking met Schär. Lees mijn disclaimer.

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

8 reacties

  1. wordt hij echt zo mooi luchtig en hoog als op de foto??? ik lees verschillende berichten over deze mail soort, vandaar mijn vraag om teleurstelling te voorkomen.

    • Mind Your Feed op

      Als je het recept volgt, dan kan het niet misgaan hoor! Deze glutenvrije meel van Schär werkt juist heel makkelijk. Het is wel belangrijk dat de eiwitten goed stijf geslagen zijn, daarmee maak je zo’n mooie luchtige cake!

      En de foto’s zijn het resultaat van mijn bakkunsten, als ik het kan, kun jij het ook!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.