X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
focaccia met mozzarella, ui en olijven

Focaccia met mozzarella, ui en olijven

5
By Mind Your Feed on 28 mei 2015 Snacks

Focaccia met mozzarella, ui en olijven. Picture this; het einde van een mooie voorjaarsmiddag, tijd om te borrelen in de tuin, een goede fles wijn erbij en lekkere hapjes. Dat is toch een perfect plaatje! Ik vind het altijd leuk om anderen te verwennen met lekker eten en ook bij een borrel zet ik graag wat lekkers op tafel.

Gewoon wat kleine hapjes om een beetje de eetlust mee op te wekken, of juist om ervoor te zorgen dat de wijn je niet te pakken krijgt. Het mag dan van mij best wel eenvoudig zijn, een goede focaccia bijvoorbeeld. Deze focaccia met mozzarella, ui en olijven is heerlijk bij de borrel en je maakt er echt indruk mee. En deze focaccia is ook nog eens glutenvrij, want ik gebruikte glutenvrij meel van Schär.

focaccia recept, focaccia met mozzarella, glutenvrij, borrelbrood, Italiaans brood

Focaccia met mozzarella

In Italië kunnen ze natuurlijk als de beste focaccia’s bakken! Het is een plat brood, dat zijn oorsprong in het noorden van Italië vindt. De eenvoud van dit brood, de simpele ingrediënten maar toch ook pure smaken, zorgen ervoor dat het een van mijn favoriete broodjes is bij de borrel.

Je zou het een beetje kunnen vergelijken met een pizza, maar dan wat steviger, wat robuuster. Het deeg van een focaccia wordt met de hand uitgerold en gedrukt. De focaccia blijft zo’n 2 cm dik en wordt dan belegd met eenvoudige, rijke, pure ingrediënten.

focaccia recept, focaccia met mozzarella, glutenvrij, borrelbrood, Italiaans brood

Als ik op vakantie ben in Italië dan kan ik echt geen bakker voorbij lopen zonder een stuk focaccia mee te nemen. En het is dan altijd zo lastig kiezen, ga ik voor de olijven met rozemarijn en zeezout, of toch voor de mozzarella met ui. Het komt er dan vaak op neer dat ik van alle soorten een stuk meeneem….

focaccia recept, focaccia met mozzarella, glutenvrij, borrelbrood, Italiaans brood

Dit jaar gaan we trouwens niet naar Italië op vakantie, dus moet ik de Mediterrane keuken maar een beetje deze kant op halen. Geen straf, kan ik je vertellen. In Italië eten ze dit brood  niet alleen bij de borrel, maar ook gerust als sandwich of als bijgerecht bij de maaltijd. Kan allemaal, kijk waar je zin in hebt!

focaccia recept, focaccia met mozzarella, glutenvrij, borrelbrood, Italiaans brood

Focaccia recept

Het maken van deze focaccia vraagt wel even voorbereiding. Je moet het deeg namelijk goed kneden en voordat je het gaat bakken, goed laten rijzen. Je kunt dus al voordat je gasten komen het deeg klaar maken, dan hoef je het alleen nog maar uit te rollen en te beleggen met lekkers.

In dit recept maak ik gebruik van glutenvrij meel van Schär, dat echt super eenvoudig in gebruik is. Er zit wel dextrose in dit meel, dus eet je echt suikervrij dan moet je een andere meelsoort gebruiken.

focaccia recept, focaccia met mozzarella, glutenvrij, borrelbrood, Italiaans brood

focaccia met mozzarella, ui en olijven

Focaccia met mozzarella, ui en olijven

Makkelijk recept voor glutenvrij borrelbrood, Italiaanse focaccia met mozzarella, ui, olijven en tijm.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 15 minuten minuten
Bereidingstijd: 35 minuten minuten
Rusttijd: 40 minuten minuten
Totale tijd: 1 uur uur 30 minuten minuten
Borrelhapje
Italiaans
Borrelhapje, Brood
Servings: 4

Nodig

  • Deegkom
  • Bakpapier
  • Bakplaat

Ingrediënten

  • 300 gram Schär Brot-mix - mix B
  • 10 gram droge gist (+2 el water)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 200 ml lauwwarm water
  • snuf zout

Voor de topping:

  • 100 gram mozzarella
  • 1 grote (zoete) ui
  • 10 groene olijven
  • 2 takjes verse tijm
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Bereiden

  • Doe de broodmix in een deegkom en voeg hier het zout alvast aan toe. Meng in een klein glaasje de gist met 2 el water tot een papje en doe deze bij de mix. Voeg nu ook de olijfolie en het water toe. Meng eerst met een houten lepel goed door.
  • Bestuif je handen met wat (glutenvrije) bloem en nu gaan we lekker kneden… Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Bestuif ook je werkblad met wat bloem en kneed het deeg op het werkblad nog even verder.
  • Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier. Leg de deegbal op het bakpapier en druk en rol nu met je handen uit tot een brood. Ik maakte een rechthoekig brood, maar je kunt natuurlijk alle vormen maken.
  • Zorg dat het midden van het brood iets verdiept is, dat doe je door daar net even wat harder te duwen op het deeg. Zo krijg je een opstaand randje bij het brood.
  • Nu heb je even geduld nodig, want het deeg mag rijzen. Bedek het deeg met een vochtige theedoek en laat ongeveer 40 minuten rustig staan.
  • Zet alvast de oven aan op 180 graden.
  • Is het deeg klaar, dan kun je gaan beleggen. Snij de ui in ringen en leg deze als eerste op het midden van het deeg (dus laat de randen vrij). Druk ze iets in het deeg. Snij de olijven in plakjes en verdeel deze over de focaccia. De mozzarella snij je in dunne plakken en verdeel je als laatste over het brood. Zorg dat de focaccia overal bedekt is met mozzarella. Strooi tot slot nog wat peper, zout, verse tijm en een flinke scheut olijfolie over het brood.
  • Schuif nu de focaccia met mozzarella voor 35 – 40 minuten de oven in. (Schenk de wijn alvast in, en) genieten maar!
Calorieën: 321kcal | Koolhydraten: 50g | Eiwit: 13g | Vet: 10g | Verzadigd vet: 4g | Vezels: 8g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

 

Focaccia met mozzarella, ui en olijven

 

focaccia recept, focaccia met mozzarella, glutenvrij, borrelbrood, Italiaans brood

Ga jij aan de slag met dit recept voor focaccia met mozzarella, ui en olijven? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

MYF_sponsored
Deze blogpost betreft een samenwerking met Schär. Lees mijn disclaimer
borrel borrelhapje feest feestdagen focaccia glutenvrij glutenvrij brood Kerst kerstrecepten Schär
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleMakreelsalade
Next Article Mindstyle reset voor meer energie
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Makreelsalade

Mocktail recept met wortelsap, sinaasappel en gember

Makreel tartaar

5 reacties

  1. Astrid on 28 mei 2015 22:06

    ziet er heerlijk uit, maar ik ben van België en ik vind nergens de 300 gr Schär Brot-mix – mix B (of om het even welke producten van Schär). Is er een alternatief?

    Reply
  2. Yvette on 28 juli 2015 08:48

    Als ik in plaats van Schar mix gewoon meel gebruik, wat moet ik dan aanpassen? Meer gist? Meer of minder water? Bij voorbaat dank voor het antwoord!

    Reply
    • anne on 27 september 2015 19:30

      Hoi! Ik ben ook benieuwd of ik dit meel gewoon 1 op 1 kan vervangen Door bijvoorbeeld spelt! Hoor graag!

      Reply
  3. Vivian on 8 januari 2016 16:46

    Van mij dezelfde vraag als bovenstaand. Heeft iemand dit al uitgeprobeerd?

    Reply
    • Mind Your Feed on 8 januari 2016 17:09

      Ik ben inmiddels met spelt aan de slag gegaan: https://www.mindyourfeed.nl/recepten/snacks/focaccia-van-spelt/

      Reply
4 from 1 vote (1 rating without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
24 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #22 – 2025

22 mei 2025

10x recepten met kip en rijst

20 mei 2025

Cottage cheese muffins met blauwe bessen

17 mei 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #21 – 2025

15 mei 2025

Makreelsalade

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.