Ga terug
+ servings
kerststol, kerststol recept, met amandelspijs en rozijnen, zelf kerststol bakken, kerstbrood, feestbrood

Kerststol met amandelspijs en rozijnen

Makkelijk recept om zelf een feestelijke kerststol te bakken, een feestbrood met amandelspijs en rozijnen.
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 45 minuten
Brood
Nederlands
Feestelijk, Kerst recepten
Porties: 6

Nodig

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 100 ml melk (eventueel plantaardig)
  • 125 gram rozijnen
  • 100 gram amandelspijs
  • 50 gram boter
  • 30 gram suiker
  • snuf vanillepoeder
  • 5 gram gist
  • 1 ei
  • 1 theelepel citroensap
  • snuf zout
  • poedersuiker

Bereiden

  • Zorg ervoor dat de boter en melk op kamertemperatuur zijn. Kluts het ei.
  • Doe de speltbloem in de kom van de keukenmachine. Voeg hier een snuf zout, de helft van het ei, 40 gr boter, het vanillepoeder, de citroensap en de suiker aan toe. Schenk de melk erbij. Meng de droge gist met 2 el water en roer tot een papje. Schenk dit bij de bloem en zet de keukenmachine aan. Heb je geen keukenmachine, gebruik dan je handen.
  • Kneed tot een soepel, licht plakkerig deeg. Er mogen kleine beetjes blijven plakken aan de kom, maar die moeten wel snel loslaten. Is het deeg echt nog te nat, voeg dan wat bloem toe.
  • Haal de mengkom onder de keukenmachine vandaan, dek af met een vochtige doek en laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen.
  • Wel ondertussen de rozijnen in een schaaltje met wat water. Heb je geen amandelspijs in huis, dan is dit het moment om het klaar te maken. Dek af en leg even in de koelkast.
  • Haal het deeg onder de theedoek vandaan. Giet de rozijnen af en doe ze in de mengkom. Kneed nu met je handen de rozijnen door het deeg. Zet nog even afgedekt weg, voor 15 minuten. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maak je werkblad schoon en leg hier een vel bakpapier op. Bestuif het bakpapier met wat extra bloem. Leg het deeg voor de kerststol op de bloem en rol met een deegroller uit. Rol vooral in het midden, de uiteinden mogen wat dikker blijven.
  • Rol het amandelspijs uit tot een dikke plak en vorm daarna met je handen een rol van het spijs, ter grootte van het midden van het uitgerolde deeg voor de kerststol. Leg het spijs in het midden van de stol en vouw dan eerst de onderkant van de stol over het spijs, daarna de bovenkant (over de onderkant dus).
  • Bestrijk de bovenkant van de kerststol met amandelspijs met het restje geklutst ei. Leg de stol met het bakpapier voorzichtig op het rooster van de oven en schuif daarna voor 30-35 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Controleer tussentijds even of de bovenkant van de stol niet te bruin wordt. Haal de kerststol met amandelspijs uit de oven en bestrijk met een klontje boter. Daarna mag er ruim poedersuiker overheen en smullen maar.
Calorieën: 363kcal | Koolhydraten: 56g | Eiwit: 7g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 5g | Vezels: 3g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl