Begin met het maken van de soffritto. Schil en snipper de ui, maak de winterpeen en bleekselderij schoon en snij in fijne blokjes.
Verwarm een klont boter in de soeppan en fruit hier de soffritto in aan. De groenten mogen zo'n 5 minuten zachtjes fruiten. Pers dan de knoflook uit boven de pan.
Verwijder het vel van de saucijzen en brokkel het vlees in de pan. Bak kort rondom aan. Schenk dan een scheut witte wijn in de pan om af te blussen.
Voeg het water en een bouillonblokje samen met de rozemarijn en tijm toe. Breng zachtjes aan de kook.
Wanneer het water kookt, voeg dan de pasta toe aan de soeppan. Kijk even op de verpakking voor de exacte kooktijd, dit verschilt per pastasoort. Ga uit van zo'n 8 minuten voordat de pasta al dente is.
Voeg zo'n 5 minuten voor het einde van de kooktijd de tuinbonen toe aan de Italiaanse maaltijdsoep. Het klopt dat de soep vrij dik is!
Snij de Fontina kaas in kleine blokjes. Hak de peterselie fijn.
Proef even of de Italiaanse maaltijdsoep naar jouw smaak nog wat peper en zout kan gebruiken. Zout voeg je zo ook nog toe in de vorm van kaas.
Voeg als laatste zo'n driekwart van de gesneden Fontina kaas en de Parmezaanse kaas toe, roer nog even goed door zodat de kaas wat kan smelten.
Serveer de Italiaanse maaltijdsoep met pasta met nog wat extra Fontina kaas on top, wat verse peterselie en eventueel een stukje brood.