Zalm uit de oven met groene pesto, krokante serranoham en een romige wittewijn-dillesaus. Simpel om te maken, verrassend luxe en perfect als feestelijk hoofdgerecht.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie.
Leg de zalm filets in de ovenschaal en bestrooi met wat peper en zout. Besmeer de vis met elk 1 el groene pesto.
Schenk een scheutje witte wijn in de ovenschaal en schuif de zalm zo’n 12-15 minuten de warme oven in. De zalm mag van binnen nog zacht en rosé zijn.
In deze tijd kun je mooi de witte wijn saus klaar maken. Schenk 50 ml droge witte wijn in een steelpan, zet op het vuur en breng aan de kook. Laat 3 min zachtjes koken en schenk dan de slagroom erbij. Voeg ook de boter toe en laat 5 min inkoken.
Pers ½ citroen uit en snij de takjes dille fijn. Voeg het citroensap samen met de dille toe aan de witte wijn saus. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
Verwarm een koekenpan op het vuur, voeg geen olie toe en bak de plakken Serranoham knapperig. Laat even afkoelen en snij er dan grove kruimels van.
Serveer de zalm met de romige wittewijnsaus en maak af met de krokante serranoham.
Combineer met geroosterde groenten of een frisse salade.
Voor perfect gegaarde zalm kun je een kerntemperatuurmeter gebruiken: 52–55°C = zacht en rosé, 58°C = iets steviger.
De ham kun je ook in de oven krokant bakken.
Voeg extra citroen toe voor een frissere saus.
De saus kun je vooraf maken en op laag vuur opnieuw verwarmen.