Schil de aardappelen en snij in grove stukken. Doe de aardappelen in een pan, vul deze met water, voeg het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Kook de aardappelen in zo'n 10 minuten gaar.
Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de paprika in kwarten, verwijder de zaadjes en snij daarna in kleine blokjes. Snij de rode peper fijn.
Snij de stronk van de prei en snij de prei - inclusief het groene blad - in fijne ringen. Doe deze in een vergiet en was de prei onder de kraan.
Verwarm wat olie in de koekepan en fruit hier de ui in aan. Voeg de rode peper toe en pers de knoflook uit boven de pan.
Voeg nu ook het gehakt toe aan de pan en bak rondom bruin. Voeg de paprika en prei toe en bak 5 minuten mee.
Giet de aardappelen af, vang het kookvocht een beetje op. Stamp de aardappelen tot een gladde puree en roer hier een scheut melk, een klont boter en de belegen kaas doorheen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Breng het prei - gehakt mengsel op smaak met sambal, kerrie, gerookt paprikapoeder, komijn, nootmuskaat en voeg de tomatensaus toe. Schep goed door.
Schep het gehakt met de groenten in de ovenschaal. Verdeel de aardappelpuree over het prei - gehaktmengsel. Schuif de ovenschotel met prei en gehakt nog zo'n 20 minuten de warme oven in totdat er bovenop de aardappelpuree een mooi bruin krokant korstje ontstaat.