Meng de basterdsuiker met het zout, het water en de boter. Voeg vervolgens de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden hierbij en begin met kneden. In het begin plakt het deeg lekker aan je handen en is het heel kruimelig, door het deeg tussen je handen los te wrijven worden de specerijen goed gemengd. Blijf kneden totdat het deeg aan elkaar blijft plakken. Laat het deeg nu even rusten, zet het voor minstens 30 minuten in de koelkast.
Dit is de tijd om het amandelspijs klaar te maken. Je kunt het natuurlijk ook kant-en-klaar kopen! Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in met boter, of gebruik een vel bakpapier om de vorm te bekleden.
Verdeel de deegbal in 2 gelijke stukken. Rol 1 deel uit tot een plak van 25 x 20 cm, zodat je hiermee de bodem van de bakvorm kunt bekleden. Leg het deeg in de bakvorm.
Meng het amandelspijs met 1/2 los geklopt ei en druk dit uit over de bodem van de taart. Laat de zijkanten vrij. Bestrijk het amandelspijs met de gesmolten roomboter.
Het restant van het deeg verdeel je in 2 stukken. 1 stuk rol je dun uit en hiermee bekleed je de zijkanten van de bakvorm. Druk goed aan, zodat de bodem en zijkanten aan elkaar plakken. Het tweede deel wordt het dakje van de gevulde speculaas. Rol dit zo uit dat het precies in de opengebleven ruimte past.
Smeer de bovenkant in met het geklutste ei. Leg hier bovenop de amandelen. Smeer nu nog een keer in met het ei.
Bak de gevulde speculaas nu 30 minuten in de voorverwarmde oven. Blijf wel de speculaas in de gaten houden, hij moet niet té bruin worden. Wanneer je de speculaas uit de oven haalt, moet hij mooi bruin zijn en wanneer je er in drukt, moet ie zachtjes terug veren.