Ga terug
+ servings
Romige zoete aardappelgratin met room, Parmezaanse kaas en kruiden, een feestelijk en verwarmend bijgerecht uit de oven.

Zoete aardappel gratin met Parmezaanse kaas

Romige zoete aardappel gratin met room, Parmezaanse kaas en verse kruiden. Een heerlijk bijgerecht voor winterse diners en feestdagen.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 40 minuten
Bijgerecht
Nederlands
Zoete aardappel gratin, Zoete aardappel recepten
Servings: 4

Ingrediënten

  • 750 gram zoete aardappel
  • 250 ml plantaardige room
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 2 tl oregano
  • 2 takjes verse salie
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 takjes verse rozemarijn
  • peper
  • zout
  • klontje boter (om in te vetten)

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de ovenschaal in met wat boter.
  • Schil de zoete aardappels en snij ze in dunne plakken van zo’n 2 a 3 mm dik. Doe alle plakjes zoete aardappel in de mengkom en voeg hier de oregano en wat peper en zout aan toe. Hussel even goed door.
  • Zet de zoete aardappelschijfjes rechtop in de ovenschaal, maar zet ze niet te dicht tegen elkaar aan. Pluk wat van de rozemarijn en tijm en stop dit tussen de aardappels. Stop ook hier en daar een blaadje salie tussen de plakjes. Schenk de room over de zoete aardappels en zorg dat de plakjes overal even ver onder water staan.
  • Strooi de Parmezaanse kaas gelijkmatig over de zoete aardappel gratin. Voeg eventueel nog wat peper toe en nog wat overgebleven verse kruiden.
  • Schuif de zoete aardappel gratin voor 40 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een vork of een scherp mesje of de aardappels gaar zijn. Zet als laatste nog een minuut of 3 onder de grillstand van de oven, zodat er een mooi bruin en krokant korstje op de gratin komt.
Calorieën: 329kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwit: 9g | Vet: 12g | Verzadigd vet: 4g | Vezels: 6g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl