Zoete aardappel gratin met Parmezaanse kaas

3

Het wordt wat mij betreft weer tijd voor ovenschotels! Voor van dat heerlijke verwarmende comfortfood, waar je eigenlijk niet al te veel voor hoeft te doen. De oven doet namelijk het meeste werk, en in de tussentijd kan ik nog even ontspannen op de bank zitten. Deze zoete aardappel gratin met Parmezaanse kaas staat in een paar minuten in de oven, en dan is het een kwestie van wachten. Hoe makkelijk wil je het hebben?

zoete aardappel gratin

Natuurlijk eten wij gewoon aardappels – groenten – vlees. Sterker nog, het is voor de meiden de makkelijkste maaltijd. Als ik een simpele AGV op tafel zet, weet ik zeker dat er goed wordt gegeten. Maar eerlijk? Ik vind het zelf nogal saai…. Daarom probeer ik er altijd een twist aan te geven. Of in elk geval niet altijd maar voor de gekookte aardappels te gaan. Zelf eet ik ook graag zoete aardappel, en daar kun je alle kanten mee op.

zoete aardappel gratin

Afgelopen weekend aten we bij mijn zus en zwager en maakte ik weer eens een stoofpotje met rundvlees klaar. Het regende de hele dag zo hard, dat ik meer zin had om de keuken in te duiken dan om naar buiten te gaan. Als bijgerecht maakte ik deze zoete aardappel gratin klaar, met een lekker knapperig korstje van Parmezaanse kaas. Door wat verse kruiden toe te voegen, zoals rozemarijn, tijm en salie, krijgt het gerecht net even een intensere smaak. Ik heb deze kruiden altijd in de vensterbank staan, als plantje, maar je zou ze ook in de vriezer kunnen bewaren. Zo heb je altijd verse kruiden bij de hand.

zoete aardappel gratin

Alvast een uitprobeersel voor de feestdagen, want ik vind zo’n schaal met een mooi kaaskorstje eigenlijk wel heel gezellig op tafel. Serieus, dit staat dus binnen een paar minuten in de oven en dan hoef je alleen maar even geduld te hebben. Achter de schermen ben ik namelijk al heel druk bezig met de voorbereidingen voor Kerst, en zo nu en dan moet er natuurlijk eerst even getest worden. Dit recept ga ik alvast met je delen, want het zou jammer zijn als je hier niet alvast van kunt genieten.

zoete aardappel gratin

Zoete aardappel gratin met Parmezaanse kaas

Bijgerecht voor 4 personen

  • 750 gr zoete aardappels
  • 250 ml plantaardige room
  • 75 gr Parmezaanse kaas
  • verse salie / tijm / rozemarijn
  • 2 tl oregano
  • peper
  • zout
  • klontje boter om in te vetten

Nodig; ovenschaal 20 x 15 cm, mengkom

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de ovenschaal in met wat boter.

Schil de zoete aardappels en snij ze in dunne plakken van zo’n 2 a 3 mm dik. Doe alle plakjes zoete aardappel in de mengkom en voeg hier de oregano en wat peper en zout aan toe. Hussel even goed door.

Zet de zoete aardappelschijfjes rechtop in de ovenschaal, maar zet ze niet te dicht tegen elkaar aan. Pluk wat van de rozemarijn en tijm en stop dit tussen de aardappels. Stop ook hier en daar een blaadje salie tussen de plakjes. Schenk de room over de zoete aardappels en zorg dat de plakjes overal even ver onder water staan.

Strooi de Parmezaanse kaas gelijkmatig over de zoete aardappel gratin. Voeg eventueel nog wat peper toe en nog wat overgebleven verse kruiden.

Schuif de zoete aardappel gratin voor 40 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer met een vork of een scherp mesje of de aardappels gaar zijn. Zet als laatste nog een minuut of 3 onder de grillstand van de oven, zodat er een mooi bruin en krokant korstje op de gratin komt.

zoete aardappel gratin

Ga je aan de slag met dit recept voor zoete aardappel gratin met Parmezaanse kaas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

3 reacties

  1. Dit is absoluut heerlijk. Ik maak het regelmatig. Maar het is ook heel lekker om de zoete aardappel af te wisselen met plakjes knolselderij. En ik vergeet de knoflook nooit, minimaal 2 tenen. Smakelijk!

  2. Wat een leuk idee dit!! Maak je toch prachtige foto’s 🙂

    Niet verkeerd om alvast wat testjes te doen voor je feestdagen, ik doe vrolijk met je mee. Heerlijk inderdaad he om tijdens deze koudere maanden weer wat meer de keuken in te duiken! Dankjewel voor het recept!

    Liefs, Merel

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.