Blini’s met carpaccio zijn zo’n hapje dat er meteen gezellig uitziet zonder dat je er veel werk aan hebt. Luchtige, kleine pannenkoekjes met daarop een romige topping en fijne plakjes carpaccio… Van deze combinatie van smaken wordt iedereen blij! Ideaal voor de feestdagen, leuk als hapje bij Kerst! – maar net zo lekker op een borrelplank op een gewone zaterdag.
Wat ik zelf zo fijn vind aan deze blini’s, is dat ze een beetje luxe voelen maar toch heel relaxed zijn om te maken. De combinatie van carpaccio met een beetje truffelmayonaise, rucola, Parmezaanse kaas en een drizzle balsamico is natuurlijk altijd goed. Komen deze hapjes met Kerst bij jou op tafel?

Blini’s met carpaccio
De basis van dit carpaccio hapje zijn zelfgebakken blini’s. Blini’s zijn luchtige pannenkoekjes – poffertjes bijna – vaak gemaakt van boekweitmeel en gist, die traditioneel warm worden geserveerd met toppings zoals zure room, zalm of kaviaar. Je kunt ze als een amuse hapje op tafel zetten, of als klein voorgerechtje met Kerst serveren.
Voor deze koolhydraatarme blini’s met carpaccio gebruik ik amandelmeel als vervanger van het traditionele boekweitmeel. Samen met slagroom zorgt dit voor een heerlijk lichte en luchtige textuur. Het deeg is snel gemaakt en de blini’s bak je in een mum van tijd goudbruin. Voor de topping gebruik ik zachte cottage cheese met een drupje truffelmayonaise als basis. En daarop de klassieke carpaccio combinatie met rucola en Parmezaan. Dit is echt een feestje!

Carpaccio hapje
Wat ik zo fijn vind aan deze amandelmeel blini’s, is dat ze simpel te maken zijn en er toch super feestelijk uitzien. Je kunt de blini’s makkelijk van tevoren bakken en de topping pas op het laatste moment toevoegen. Dat is ook wel zo lekker! En, zo sta je niet de hele avond in de keuken, maar kun je genieten van de gezelligheid.
Ga je voor deze blini’s met carpaccio of ga je liever voor klassiek en zet je de blini’s met gerookte zalm op tafel? Of allebei, dat kan natuurlijk ook! Dit gerechtje past perfect naast andere feestelijke koolhydraatarme hapjes, zoals een amuse lepel met garnalen en avocado mousse of carpaccio rolletjes.

Meer carpaccio hapjes:
Carpaccio is van zichzelf al hartstikke feestelijk en lekkere hapjes met carpaccio zijn dan ook altijd een goed idee. Of je nu met Kerst met z’n allen aan tafel gaat, of je een feestelijke borrel met vrienden organiseert of dat je gewoon zin hebt om uit te pakken, van deze carpaccio hapjes wordt je altijd blij:
- Carpaccio rolletjes
- Flammkuchen met carpaccio
- Carpaccio amuse
- Rosbief carpaccio met rucola en Parmezaan


Ingrediënten
- 50 gram amandelmeel
- 50 ml slagroom
- 1 ei
- 10 gram roomboter (gesmolten)
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl suiker
- snuf zout
- boter (om in te bakken)
Topping blini met carpaccio
- 100 gram cottage cheese
- 2 el truffelmayonaise
- 120 gram carpaccio
- 25 gram Parmezaanse kaas
- 25 gram rucola
- pijnboompitjes (geroosterd)
- kappertjes
- balsamico stroop
Bereiden
- Deze hoeveelheid ingrediënten is genoeg voor 10 - 12 blini's. Begin met het maken van het beslag.
- Smelt 10 gram boter in een steelpannetje.
- Doe het amandelmeel samen met de slagroom, een ei, het bakpoeder, een klein beetje suiker en een snuf zout in een mengkom. Schenk de boter erbij en gebruik een garde of mixer om een luchtig beslag te maken.
- Zet het beslag voor de blini's met zalm 15 minuten apart om te rusten.
- Verwarm een beetje boter in een pan en smeer dit uit met een kwastje.
- Gebruik een sauslepel om kleine beetjes van het beslag voor de blini's in de pan te scheppen. Je wilt het formaat van een poffertje aanhouden. Heb je een poffertjespan dan kun je die ook perfect gebruiken!
- Bak de blini's ongeveer 2 minuten per kant, tot ze mooi goudbruin zijn.
- Doe de cottage cheese samen met de truffelmayonaise in een kommetje en gebruik de staafmixer om het mengsel glad te blenden.
- Schep nu een beetje cottage cheese met truffelmayonaise op de blini. Leg hierop een plukje carpaccio. Maak de blini's met carpaccio af met pijnboompitjes (geroosterd), rucola, wat Parmezaanse kaas, kappertjes en een beetje balsamico stroop.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met met dit recept voor blini’s met carpaccio? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.