Tijdens de feestdagen vind ik het heerlijk om iets op tafel te zetten dat er feestelijk uitziet, maar dat niet veel tijd kost. Deze komkommer rolletjes met zalm en roomkaas zijn precies zo’n kersthapje: fris, elegant en zó snel gemaakt dat je er nauwelijks omkijken naar hebt. Ze geven meteen dat luxe gevoel dat bij de feestdagen past, maar dan op een makkelijke manier.
Kerst draait voor mij vooral om samen zijn — om die fijne gesprekken aan tafel, om gezellige drukte in huis, om knusse momenten waarbij de kaarsjes branden en we mooie herinneringen maken. En dan is het zo fijn om hapjes te hebben die simpel én feestelijk zijn: mooie kleine rolletjes die er prachtig uitzien, zacht van smaak zijn en die super makkelijk te maken zijn.

Komkommer rolletjes met zalm
Deze rolletjes zien er prachtig uit, maar zijn verrassend eenvoudig. De dunne linten komkommer rol je makkelijk op, en de vulling van roomkaas, cottage cheese en verse kruiden maakt het geheel zacht en romig zonder zwaar te worden. Dat is wel fijn tijdens een avond waarop vaak al genoeg gangen voorbij komen. Door een beetje honing, mosterd én truffelmayonaise toe te voegen krijgt dit makkelijke zalm hapje extra veel smaak!
Het fijne aan deze komkommer rolletjes vind ik dat ze zó veelzijdig zijn. Of je nu een borrelplank vult, een makkelijk voorgerecht zoekt voor een etentje, of gewoon een licht hapje wilt maken voor tussendoor: deze rolletjes passen eigenlijk altijd. Op zoek naar meer inspiratie? Dan vind je hier al mijn feestelijke voorgerechten recepten bij elkaar.

Tips voor komkommer rolletjes met zalm
Voor de mooiste rolletjes is het belangrijk dat de komkommerlinten niet te dik zijn. Gebruik daarom een mandoline of kaasschaaf en laat de linten daarna even uitlekken op keukenpapier. Rol de linten stevig, maar niet te strak – en gebruik een beetje roomkaas om de rolletjes dicht te plakken.
Je kunt deze rolletjes heel goed vooraf bereiden. Maak ze tot 4–6 uur van tevoren en bewaar ze afgedekt in de koelkast. Garneer ze pas vlak voor het serveren met wat extra dille of verse kruiden; zo blijven ze mooi fris, stevig en zien ze er écht op hun best uit.

Meer voorgerechten met zalm
Kleine appetizers of voorgerechten met zalm doen het altijd goed! Mijn motto is altijd, hou het redelijk klein want er wordt tijdens de feestdagen al genoeg gegeten. Ben je op zoek naar meer voorgerechten met zalm ga dan ook eens aan de slag met een van deze recepten:
- Amuse in een glaasje met zalm en avocado
- Blini’s met gerookte zalm
- Bruschetta met zalm
- Amuse in een glaasje met zalm en appel
- Gravad lax in limoncello
- Zalmbonbons met garnalen

Nodig
- 1 Snijplank
- Mandoline (of kaasschaaf)
Ingrediënten
- 1 komkommer
- 150 gram gerookte zalm
- 100 gram roomkaas (naturel)
- 50 gram cottage cheese
- 1 tl mosterd
- 1 tl honing
- 1 tl truffelmayonaise
- verse bieslook
- verse dille
- peper
- zout
Bereiden
- Snijd de komkommer met een mandoline of kaasschaaf in lange, dunne linten. Leg een vel keukenpapier op een snijplank en laat de linten komkommer even uitlekken. Snij daarna doormidden, zodat je 2 stukken van ongeveer 6 cm lang hebt.
- Doe de roomkaas samen met de cottage cheese, de mosterd, honing, truffelmayonaise, wat verse bieslook, dille en een snuf peper en zout in een mengkom en gebruik de staafmixer om tot een glad mengsel te pureren.
- Leg de komkommerlinten op een plank en leg hier wat gerookte zalm op.
- Bestrijk de gerookte zalm met het roomkaas mengsel en rol de komkommer linten voorzichtig op tot rolletjes.
- Zet de rolletjes rechtop op een schaal of prik ze vast met een cocktailprikker.
- Bestrooi nog met wat verse dille. Bewaar in de koelkast tot het serveren of serveer direct.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Ga je aan de slag met met dit recept voor komkommer rolletjes met zalm? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.