X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Paprika linzensoep

Paprika linzensoep

5
By Mind Your Feed on 10 maart 2014 Diner, Feest, Kerst, Lunch

Ik ben gek op soep en dan nog het meest op zelfgemaakte soep van groenten. Het is een makkelijke manier om je groenten binnen te krijgen en je weet precies wat erin zit als je het zelf maakt. Ik zag deze week bij de groenteboer zulke mooie rode paprika’s liggen en bedacht me dat ik daar wel soep mee kon maken. Ik hou van maaltijdsoepen, dus bij mij zijn ze altijd goed gevuld. Ik maakte een paprika linzensoep met zelfgedraaide gehaktballetjes en we smulden met het hele gezin!

Paprikasoep met linzen, paprika linzensoep

Paprikasoep

Paprika’s komen uit mijn regio, er staan hier nog veel kassen waar onder andere paprika’s in geteeld worden. De locale groenteboer doet altijd zijn best om producten uit de regio aan te bieden, maar volgens mij kwamen deze paprika’s uit Spanje. Kan ook…. Ik vind ze erg lekker, maar ondanks dat het enorme vitamine C bommetjes zijn, eet ik ze met mate.

Paprikasoep met linzen, paprika linzensoep

Paprika’s behoren namelijk tot de nachtschadefamilie; een familie van gewassen die ongemerkt ontstekingen veroorzaken aan onder meer de darmwand en de gewrichten. Dit komt door de stof solanine, die onder andere voorkomt in aardappels, tomaten, aubergines en dus in paprika. Ook kent een grote groep mensen milde klachten na het eten van nachtschades, zoals huiduitslag, een tintelende tong of een opgezwollen keel.

Paprikasoep met linzen, paprika linzensoep

Eigenlijk allemaal tekenen van je lijf om aan te geven dat het niet zo goed overweg kan met deze voeding. Dat is wat ik bedoel met luisteren naar je lijf; het probeert je namelijk te vertellen wat goede voeding voor jou is. Reageer je heftig op deze nachtschades, dan is het wijsheid om ze te laten staan of in elk geval beperkt te eten. Alles met mate is sowieso een goede richtlijn!

Goed, die paprika’s die lagen zo mooi bij de groenteboer, die gingen mee naar huis om in de soep te gaan. Ik had nog wat tomaten liggen en nog een broccolisteel, een mooie basis voor de paprikasoep.

Paprikasoep met linzen, paprika linzensoep

Paprika linzensoep

Paprika linzensoep

Makkelijk recept voor goedgevulde paprikasoep met linzen.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 40 minuten minuten
Totale tijd: 50 minuten minuten
Soep
Nederlands
Maaltijdsoep, Soep recepten
Servings: 4

Nodig

  • Soeppan
  • Staafmixer

Ingrediënten

  • 2 rode paprika's
  • 2 tomaten
  • 1 broccoli steel
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram rode linzen
  • 800 ml groentebouillon
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel komijnzaad
  • olie (om in te bakken)

Bereiden

  • Snipper de ui en fruit deze samen met de uitgeperste knoflook in wat (kokos)olie. Als de ui glazig ziet, voeg je de chilipoeder en het komijnzaad toe.
  • Snij de tomaten, paprika en broccolisteel in grove stukken en voeg toe aan de ui. Zet nu het vuur even laag en leg een deksel op de groenten (dus de deksel moet iets kleiner zijn dan de pan) en laat de groenten even 10 minuten ‘zweten’.
  • Na 10 minuten is de groente zacht geworden en voeg je de bouillon toe. Voeg ook 25 gram linzen toe. Laat de soep aan de kook komen en laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
  • Wanneer de groenten zacht en gaar zijn, zet je de soep af en maak je met de staafmixer een gladde paprikasoep. Voeg nu de overgebleven linzen toe en zet het vuur weer zachtjes aan, laat nog zo’n 20 minuten pruttelen, dan zijn de linzen ook gaar.
  • Ik maakte nog zelf gehaktballetjes van 200 gram biologisch rundergehakt, wat gehaktkruiden, een scheut rijstmelk en 2 eetlepels boekweitmeel. Maak kleine balletjes en voeg deze toe nadat je de soep hebt gepureerd. Laat ze samen met de overgebleven linzen zo’n 20 minuten laat pruttelen.
Calorieën: 208kcal | Koolhydraten: 40g | Eiwit: 13g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 1g | Vezels: 14g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Paprika linzensoep

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

 

diner glutenvrij Kerst lunch soep voedselzandloper
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticlePaleo Appelkruimeltaart
Next Article Waar komt ons eten vandaan?
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kipsate marinade

Couscous salade met feta

Omelet wrap met zalm

5 reacties

  1. Julia on 11 maart 2014 13:15

    Het klinkt heerlijk! Dit recept komt op mijn lijstje. En wat betreft de paprika’s….daar had ik echt geen idee van. Weer iets geleerd dus.

    Reply
  2. Karin on 19 december 2014 19:15

    Lekker soepje, ik heb er alleen wel wat minder chilipoeder in gedaan.

    Reply
  3. saskia on 21 januari 2015 20:34

    Hoi Reny

    Ik ben gek op linzen en op linzen soep , of linzensalade.
    alleen nu krijg ik steeds vaker een enorme brandende maag van linzen.
    Zou jij weten hoe dat komt?
    ik gebruik altijd gedroogde linzen en niet uit een blikje,

    groetjes van saskia

    Reply
  4. Laura on 19 maart 2015 11:24

    Hoi Reny, welke bouillon heb je gebruikt?

    Reply
  5. Esther on 8 januari 2016 19:03

    Even een vraagje, gebruik je gare of rauwe linzen? En ….. Waarom gistvrije bouillon? Ik zie dat wel vaker in de recepteren en vraag me af waarom, ik hoor het graag van je.
    En ik wist ook niet van de ontstekingen, weer wat geleerd ! Ben sinds een maand of vijf suikervrij aan het eten juist vanwege al mijn ontstekingen, dat helpt al heel goed mag ik zeggen, joepie! Ik maak dankbaar gebruik van veel recepten en heb inmiddels een soort van favorieten recepten map aangelegd mmmmmmm smullen en lekker, gezond en vol variatie.
    Afijn ik hoor graag de antwoorden op mijn vragen.
    Groetjes Esther

    Reply
4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.