X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Oeuf en cocotte met gerookte zalm, crème fraîche en dille – een klassiek Frans ei uit de oven recept, perfect voor paasontbijt of brunch, geserveerd in een klein ovenschaaltje.

Oeuf en cocotte

0
By Mind Your Feed on 7 april 2025 Lunch, Ontbijt

Oeuf en cocotte met gerookte zalm, crème fraiche en dille. Eieren en Pasen horen bij elkaar als… nou ja, als eieren en Pasen. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik aan de paastafel denk, denk ik meteen aan vrolijk gedekte tafels, kleurrijke gerechtjes én eieren in allerlei vormen en maten. Eiersalade, gekookte eieren, gevulde eieren, gepocheerde eieren… en dus ook: oeuf en cocotte. Klinkt chique, toch? Maar geloof me, dit Franse eiergerecht is verrassend eenvoudig om te maken. En echt zó lekker!

Oeuf en cocotte betekent letterlijk ‘ei in een potje’. Dit klassieke Franse ontbijtgerecht maak je door een ei in de oven te garen in een klein ovenschaaltje – een ramequin -, samen met romige of hartige toevoegingen. In mijn versie ga ik voor een combinatie van ei, crème fraîche, gerookte zalm en dille – een luxe en verrassend eenvoudig gerecht!

Oeuf en cocotte met gerookte zalm, crème fraîche en dille – een klassiek Frans ei uit de oven recept, perfect voor paasontbijt of brunch, geserveerd in een klein ovenschaaltje.

Oeuf en cocotte – Frans ovengerecht met ei

Dit oeuf en cocotte recept is perfect voor een luxe ontbijt, een feestelijke brunch of gewoon als je zin hebt in iets bijzonders op een doordeweekse ochtend. Je schuift het zó de oven in en het staat in no time op tafel. Bovendien kun je eindeloos variëren. Geen fan van zalm? Denk aan spinazie, tomaat of geitenkaas als alternatief. Zo maak je dit oeuf en cocotte recept helemaal van jou.

Voor dit gerecht kies ik voor crème fraîche, omdat dat net even die romige touch geeft zonder al te zwaar te worden. En zalm… tja, dat is wat mij betreft gewoon altijd een goed idee bij het ontbijt of de brunch. Zeker in combinatie met wat verse dille. Je hebt niet veel ingrediënten nodig, maar samen zorgen ze voor een superdeluxe ontbijt gerechtje!

Oeuf en cocotte met gerookte zalm, crème fraîche en dille – een klassiek Frans ei uit de oven recept, perfect voor paasontbijt of brunch, geserveerd in een klein ovenschaaltje.

Ei uit de oven recept

Voor dit Franse ontbijtgerechtje laat je de oven het werk doen. De kleine ovenschaaltjes zet je in een grotere schaal met een laagje heet water – zo garen de eieren langzaam en gelijkmatig. Houd de oventijd goed in de gaten: deze oeuf en cocotte zijn op hun best als het eiwit net gestold is en de dooier nog lekker zacht en romig.

Serveer je deze oeuf en cocotte met zalm bij het paasontbijt of -brunch? Zet er wat vers brood naast (stokbrood of geroosterde zuurdesem is heerlijk om mee te dippen!) en je hebt een paasrecept met ei waar iedereen blij van wordt. En wedden dat ze denken dat je uren in de keuken hebt gestaan?

Oeuf en cocotte met gerookte zalm, crème fraîche en dille – een klassiek Frans ei uit de oven recept, perfect voor paasontbijt of brunch, geserveerd in een klein ovenschaaltje.

Meer feestelijke ei recepten:

Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei en drie ei is een paasei. Daarom nog meer feestelijke ei recepten om de tafel met Pasen mee te vullen. Of om voor jezelf een lekker verwen ontbijtje klaar te maken!

  • Truffel eiersalade met bieslook
  • Gevulde eieren met kerrie en mosterd
  • Gepocheerd ei met avocado toast
  • Ontbijtwraps met ei en gerookte zalm
  • Frittata uit de oven met groene asperges

Oeuf en cocotte met gerookte zalm, crème fraîche en dille – een klassiek Frans ei uit de oven recept, perfect voor paasontbijt of brunch, geserveerd in een klein ovenschaaltje.

Oeuf en cocotte met gerookte zalm, crème fraîche en dille – een klassiek Frans ei uit de oven recept, perfect voor paasontbijt of brunch, geserveerd in een klein ovenschaaltje.

Oeuf en cocotte

Feestelijk recept voor oeuf en cocotte, ei uit de oven met crème fraiche, gerookte zalm en dille.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
Bereidingstijd: 15 minuten minuten
Totale tijd: 20 minuten minuten
Brunch, Lunch, Ontbijt
Frans
Eieren recepten, Lunch recepten, Ontbijt recepten, Pasen
Servings: 4

Nodig

  • 4 ramequins (kleine ovenschaaltjes)
  • 1 Ovenschaal
  • Schaaltje

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 100 gram gerookte zalm
  • 50 gram crème fraiche
  • scheutje slagroom
  • 2 takjes verse dille
  • peper
  • zout
  • boter (om in te vetten)

Bereiden

  • Begin met het goed invetten van de kleine ovenschaaltjes. En verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng de crème fraiche met een scheutje slagroom, peper en zout. Snij de dille fijn en roer door de crème fraiche tot een romig geheel ontstaat.
  • Leg in elk ovenschaaltje een plakje zalm op de bodem. Schep hier een flinke theelepel van het crème fraiche mengsel op.
  • Gebruik een apart schaaltje en tik hier voorzichtig een ei boven, laat het ei zachtjes in het schaaltje glijden zodat de dooier heel blijft. Laat daarna het ei zachtjes in de met zalm gevulde ovenschaaltjes glijden. Door op deze manier te werken, voorkom je dat de dooier kapot gaat.
  • Vul een grotere ovenschaal met een laagje kokend water en zet hier de kleine ovenschaaltjes in.
  • Zet de ovenschaal met de kleine schaaltjes zo'n 12 -1 5 minuten in de warme oven. De oeuf en cocotte is klaar als het eiwit gestold is en de dooier nog een beetje vloeibaar is. Serveer met brood om te dippen.
Calorieën: 113kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwit: 10g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 3g | Vezels: 0.01g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Oeuf en cocotte met gerookte zalm, crème fraîche en dille – een klassiek Frans ei uit de oven recept, perfect voor paasontbijt of brunch, geserveerd in een klein ovenschaaltje.

Ga je aan de slag met met dit recept voor oeuf en cocotte? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest

Foto’s door Renske van Buren. 

ei recepten ontbijt recepten pasen
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleWeekmenu makkelijke maaltijden #15 – 2025
Next Article Quiche Lorraine met prei
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Couscous salade met feta

Chia pudding met blauwe bessen

Omelet wrap met zalm

Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required