X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
labneh recept, labneh met za'atar en citroen, uitgelekte yoghurt, zelf labneh maken

Labneh met za’atar, citroen en pistache

0
By Mind Your Feed on 26 april 2022 Snacks

Labneh… een heerlijke frisse Midden-Oosterse yoghurt dip voor bij de borrel of lunch… Ken je dit nog niet? Dan móét je deze zuivelspread eens klaar maken wanneer je lekker met vrienden gaat borrelen. Of wanneer je een lichte maaltijd op tafel wilt zetten en lekker wat groenten wilt dippen in deze labneh met za’atar, citroen en pistache nootjes.

Zo, de gekte van Pasen is achter de rug en we mogen gelijk door richting de Meivakantie. De vrije dagen zijn heerlijk natuurlijk en met deze lekkere rommelige weken zet ik vaak wat makkelijks op tafel. Een dipje – deze labneh – wat stokbroodjes en rauwkost is dan de ideale snack maaltijd of lichte lunch!

labneh recept, labneh met za'atar en citroen, uitgelekte yoghurt, zelf labneh maken

Labneh maken

Stiekem ken je labneh waarschijnlijk al heel lang…. we hebben er zelf namelijk een oer-Hollandse variant van, de ouderwetse hangop. En die maak je van yoghurt…. wanneer je bij hangop de yoghurt laat uitlekken, krijg je bijna een frisse roomkaas, zo smeerbaar is de yoghurt geworden…

Wat is dan labneh? Dat is de Midden-Oosterse variant van uitgelekte yoghurt. Ik gebruik in dit geval Turkse yoghurt omdat die al lekker stevig is en veel vet bevat. Daarmee wordt de yoghurtdip super romig en ideaal als lunch of borrel gerecht.

labneh recept, labneh met za'atar en citroen, uitgelekte yoghurt, zelf labneh maken

Kijk nou toch, wat een heerlijk zomers plaatje, deze schaal vol met labneh met za’atar, citroen en pistachenootjes. Ik ben dan ook van plan met dit soort recepten de zomer een beetje af te dwingen zodat we lekker veel buiten kunnen borrelen met lieve mensen om ons heen. 

labneh recept, labneh met za'atar en citroen, uitgelekte yoghurt, zelf labneh maken

Labneh recept

Labneh is dus een heerlijk dipje dat als een soort Midden Oosterse tapas wordt geserveerd. Deze mezze – zoals ze daar heten –  deel je met familie en vrienden. In Nederland zie je labneh ook steeds meer, vooral bij lunch zaakjes waar je deze yoghurt dip eet met bijvoorbeeld naanbrood. 

Het grappige aan dit recept is dat het al in meerdere variaties op de blog staat en dat het blijkbaar een universeel iets is om yoghurt te laten uitlekken en er dan weer wat lekkers van te maken. Zo is bijvoorbeeld deze roomkaas met Italiaanse kruiden op hetzelfde principe gebaseerd. 

labneh recept, labneh met za'atar en citroen, uitgelekte yoghurt, zelf labneh maken

Labneh met za’atar

Za’atar…. dat klinkt heel Oosters en dat is het ook. Za’atar is een Midden-Oosterse kruidenmix die bestaat uit meerdere kruiden die al zijn samengevoegd. Het is een samenstelling van kruiden die van ontbijt tot diner wordt gebruikt en gelukkig kun je deze mix in Nederland ook kant-en-klaar kopen!

Za’atar is een kruidenmengsel en de naam van een kruid zelf, za’atar is een soort wilde oregano die smaakt naar tijm én oregano. Gedroogde za’atar wordt in de kruidenmix gemengd met onder andere sumac en sesamzaadjes. Ik vind het een heerlijke kruidenmix die ik echt volop gebruik!

labneh recept, labneh met za'atar en citroen, uitgelekte yoghurt, zelf labneh maken

Za’atar kruidenmix

Normaal gesproken ben ik degene die het hardste roept om alles lekker zelf te maken en vooral niet voor kant-en-klaar te gaan…. maar waar er anderen zijn die meer verstand hebben van heerlijke kruidenmixen, laat ik me graag leiden. Koop dit kruidenmengsel dus zeker bij de toko of supermarkt en ga niet zelf zitten rommelen…..

Za’atar is niet alleen heerlijk in deze labneh, je kunt er bijvoorbeeld ook een heerlijke olie mee maken waar je versgebakken brood mee in smeert. Laat de zomer nu echt maar aanbreken, want met wat heerlijk platbrood, verse rauwkost en wat toppings op deze verse yoghurtdip kan het niet zonnig genoeg zijn! 

labneh recept, labneh met za'atar en citroen, uitgelekte yoghurt, zelf labneh maken

Zoals gezegd gebruik ik voor dit recept Turkse yoghurt. Dat is een redelijk volle yoghurt maar niet met al te veel vet. Je zou zeker ook gewone yoghurt kunnen gebruiken, of de Griekse variant, maar deze bevatten allemaal net even minder of meer vet. 

Het uitlekken van de yoghurt duurt wel even en hier gebruik je een kaasdoek of een hydrofiele doek voor. Maak deze labneh dus ook al de avond van tevoren klaar. Op de dag van serveren kun je lekker los gaan met de toppings van citroen, munt, peterselie, za’atar, olijfolie en pistachenootjes! 

labneh recept, labneh met za'atar en citroen, uitgelekte yoghurt, zelf labneh maken

Labneh met za'atar en citroen

Makkelijk recept voor frisse Midden - Oosterse yoghurt dip gemaakt van uitgelekte yoghurt, za'atar, citroensap, olijfolie en pistachenootjes. Lekker met Libanees platbrood.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 5 minuten minuten
Bereidingstijd: 5 minuten minuten
Rusttijd: 12 uur uur
Totale tijd: 12 uur uur 10 minuten minuten
Bijgerecht, Snacks
Oosters
Bijgerechten recepten, Borrelhapje
Servings: 4

Nodig

  • Schaal
  • Zeef
  • Kaasdoek, hydrofieldoek of schone theedoek

Ingrediënten

  • 1 liter Turkse yoghurt
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels za'atar
  • snuf zout
  • 2 takjes verse munt
  • 2 takjes verse peterselie
  • 2 eetlepels pistachenootjes (ongezouten)

Bereiden

  • Het maken van de labneh is niet ingewikkeld maar kost wel even tijd. Leg in een zeef een schone theedoek of kaasdoek/hydrofiele doek. Leg deze zeef op een kom of schaal waar het vocht in kan uitlekken.
  • Schep de Turkse yoghurt in de doek in het midden van de zeef. Vouw de doek voorzichtig dicht over de yoghurt. Zet de zeef en de kom op een koele plek en laat minstens 12 uur uitlekken.
  • Schep na deze tijd de verse roomkaas die de yoghurt is geworden in een schone schaal.
  • Pers hier het sap van 1 citroen bij uit en schenk er 2 eetlepels goede olijfolie bij. Roer goed door. Voeg nu ook de za'atar toe en meng nogmaals.
  • Snij de verse munt blaadjes en peterselie fijn. Hak de pistachenootjes redelijk fijn. Serveer de labneh met za'atar met de munt, peterselie en pistachenootjes. Zet er wat naan bij, Libanees platbrood of verse rauwkost.
Calorieën: 170kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwit: 26g | Vet: 2g | Verzadigd vet: 1g | Vezels: 1g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

labneh recept, labneh met za'atar en citroen, uitgelekte yoghurt, zelf labneh maken

Ga jij aan de slag met dit recept voor labneh met za’atar, citroen en pistache? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.

 

borrel borrelhapje feestelijk Kerst Oosterse snacks pasen salade smeersel yoghurt
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleWeekmenu makkelijke maaltijden #220
Next Article 5 x Ovenschotel met gehakt
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Makreelsalade

Mocktail recept met wortelsap, sinaasappel en gember

Makreel tartaar

5 from 2 votes (2 ratings without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.