Zelf maken: Ketchup

3

Is het je wel eens opgevallen dat tegenwoordig óveral suiker in zit? Ik vind het echt niet normaal meer, en sinds ik weet hoe ik etiketten van voedingsmiddelen moet lezen, ben ik heel alert op suiker.

Nu begreep ik altijd dat als je wilt snacken, en je voor een gezond sausje naast je patat wil kiezen, je het beste voor ketchup kan kiezen. Maar kort geleden kwam ik er achter dat in 1 fles ketchup maar liefst 45 suikerklontjes zitten! Dus dan is het qua calorieën misschien een goede keus om voor ketchup te gaan, qua suiker is dat dus zeker niet het geval!

Zo zie je maar weer… Mijn motto is dan ook:

Let niet op de calorieën in je voeding, maar op de samenstelling van je voeding!

Eerder deelde ik al een recept om mayonaise zelf te maken. Ook ketchup maken kun je eenvoudig zelf doen en is snel klaar! Zorg dat je een aantal kleine potjes met deksels met rubberen ring in huis hebt, dan kun je de ketchup inmaken en lang bewaren!

KetchupRecept ketchup:

  • 1 fles passata di pomodori, 500 gr. (puur, dus zonder toevoegingen!)
  • 50 ml witte wijnazijn
  • 50 ml honing
  • 2 sjalotten, fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • ½ theelepel zout
  • 1 laurierblad
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel

 

Doe de passata in een pan met een dikke bodem en voeg eerst de vloeibare ingrediënten toe. Voeg daarna de sjalotjes en de knoflook toe en vervolgens de kruiden. Breng aan de kook en laat circa 30 minuten pruttelen. Op deze manier is het na 30 minuten een dikke massa geworden die nog wel schenkbaar is.

Zo makkelijk is het; klaar is de ketchup! Heel lekker met  zoete aardappel frietjes.

Om de ketchup lang te kunnen bewaren, kun je deze inmaken. Na het koken doe je de ketchup onmiddellijk in gesteriliseerde potten (uitgekookt op 100 graden) en maak je deze meteen goed dicht met de deksel die tegen azijn kan. Dit zijn dus deksels met een rubberen ring aan de binnenkant, of weckpotjes met een rubberen ring. Draai goed aan, zet de potjes nu op hun kop op een theedoek voor een 5 minuutjes en draai daarna weer om. Laat nu compleet afkoelen.

Nu zijn ze als het goed is compleet vacuüm en op deze manier op een koele donkere plaats 4 maanden houdbaar. Als je een pot geopend hebt is hij nog een maand houdbaar in de koelkast.

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

Inspiratiefoto: Pinterest

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

3 reacties

  1. Pingback: Leo goes Paleo – Paleo sauzen en smaakmakers

  2. Hallo Reny,
    Waar koop je de Passata di pomodori?
    Het lijkt erop dat ze de farmaceutische industrie goed gezind zijn, hoe meer zieken hoe liever lijkt het wel, er moet wat verdiend worden!! Ga deze zeker maken en weer bedankt voor je fijne recept.

    Groetjes, Wietske

    • Mind Your Feed op

      Hoi Wietske, Passata di pomodori is tomatensaus (in een fles), die veelal gewoon te koop is bij de reguliere supermarkt. Ik koop vaak de biologische variant, maar kijk even op het etiket; belangrijk is dat er geen suikers toegevoegd zijn. Groetjes!