Het is weekend, en dat betekent bij ons meestal meer tijd om te koken en toch ook zin om te snacken. Het is al weer even geleden dat wij frietjes bij de snackbar haalden en dat is niet omdat ik het te ongezond vind hoor, nee dat is omdat ik deze zoete aardappel friet eigenlijk net zo lekker vind!
De zoete aardappel is een gezonde vervanger van de aardappel. Een zoete aardappel is een knol en kun je op veel manieren gebruiken. Je kunt er puree van maken, je kunt hem roosteren, grillen, koken of poffen, maar je kunt er ook lekkere frietjes van maken. En dat is wat wij dus regelmatig in het weekend doen.
Recept zoete aardappel friet uit de oven:
- 2 zoete aardappelen
- 1 el paprikapoeder
- 1 el oregano
- Olijfolie
- Zout
Nodig: ovenschaal of grote kom, bakplaat en bakpapier.
Leg een vel bakpapier op de bakplaat en verwarm de oven even voor.
Bereiden: snij de aardappels in ‘frieten’ door ze eerst in plakken en daarna in repen te snijden. Je hoeft de aardappels niet te schillen! Vul de ovenschaal of grote kom met koud water en leg de frieten een half uur in het koude water.
Dep de frieten droog en leg ze op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en de kruiden. Zout naar smaak toevoegen. Bak de zoete aardappel friet in ongeveer 40 minuten gaar. Hussel tussendoor de frieten om, zodat alle kanten bruin kunnen worden.
Tip: de frieten kun je natuurlijk heel goed eten met zelfgemaakte mayonaise of zelfgemaakte ketchup.
Eet smakelijk!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin
11 reacties
Ziet er lekker uit, ik denk ook meteen aan zoete aardappelschijfjes. Op welke temperatuur stel je de oven in?
Aardappelschijfjes kan natuurlijk ook, je zou zo zelfs een soort chips kunnen maken. Lekker 😀 De oven op 180 – 200 graden, dan komt het goed.
Okay, dank voor je reactie. De kikkererwten met paprika in de oven heb ik vanmiddag gemaakt. 🙂
Mag ik vragen waarom je de frietjes een half uurtje in het water legt?
Zodat ze knapperiger worden!
ah! daarom lukte het bij mij nooit!
🙂 Ze worden nog steeds niet zo knapperig als frietjes van de snackbar, maar goed, die wil je dan ook niet (te vaak!)
Een half uur in (koud) water leggen… lijkt me niet zo goed, alle (of toch veel) vitaminen verdwijnen daarmee in het water en uit je groente. Ik heb ze liever in m’n buik 😀
Chips, heb ze een beetje verzopen in de olijfolie. Maar degene die knapperig waren geworden, waren echt heerlijk:D
hoe krijg je van mooie “ribbel” patatjes?
Kwestie van het juiste mes 🙂