Gepofte zoete aardappel met ricotta en zongedroogde tomaatjes

4

De zoete aardappel is hartstikke hot! Niet meer weg te denken uit mijn keuken en zo ontzettend veelzijdig. Ik heb ze standaard in huis en tsja, wat heb ik er eigenlijk nog niet mee gemaakt…? Heerlijke soepen, stamppotten, frietjes en zelfs een hartige zoete aardappeltaart, met de zoete aardappel kun je echt alle kanten op! Wat ik nog niet gedaan had, is ze poffen in de oven. Want dat kan dus ook! Maar daar is nu verandering in gekomen, ik maakte deze gepofte zoete aardappel met ricotta en zongedroogde tomaatjes en ik heb er een nieuwe favoriet bij.

Vorige maand vertelde ik je al over mijn bezoek aan Nature’s Pride en de samenwerking die ik met dit bijzondere bedrijf ben aangegaan. Ik mag aan de slag met de exoot van de maand, een product dat de hele maand lang door Nature’s Pride in de schijnwerpers gezet wordt. Als je het paarse EAT ME stickertje op exotische groenten & fruit tegenkomt in de winkels, betekent dit dat de producten bij Nature’s Pride vandaan komen. Deze zoete aardappelen hebben ook het EAT ME label en dit is dan ook het product van de maand april. Wat een geluk voor mij, nu kan ik je dus laten zien wat er nog meer voor lekkers te doen is met de zoete aardappel!

Gepofte zoete aardappel

Superfoods

Zoete aardappelen zijn geen echte aardappelen, ze horen namelijk tot de knolsoorten. Ze kunnen in vorm varieren van langwerpig tot rond en de binnenkant kan verschillende kleuren (wit, oranje, paars) hebben. De zoete aardappelen met het EAT ME label zijn oranje van kleur en hebben een milde, zoete smaak. Zoete aardappelen bevatten veel vitamine A – door de mooie oranje kleur, net als in wortelen! –  en vitamine C en E. Ook zijn ze rijk aan calcium, kalium en magnesium. De zoete aardappel bevat krachtige planteigen stoffen, zogenaamde bio flavonoïden, die niet alleen zorgen voor het oranje pigment, maar ook sterke anti-oxidant eigenschappen heeft. Dus hup, ook de zoete aardappel is bij dezen genomineerd tot super food!

Poffen in de oven wilde ik nog graag een keer doen met de zoete aardappel. Het poffen van aardappelen hoort wat mij betreft bij de zomer, we poften vroeger altijd aardappelen op de bbq. Door er wat olijfolie en kruiden bij te voegen en de zoete aardappelen in folie te verpakken, krijg je een heerlijke intense smaak. Omdat de aardappelen dus al zoet zijn van zichzelf, heb ik een frisse vulling gemaakt, die echt bij de tijd van het jaar past. De gerechten hoeven nu allemaal niet zo zwaar meer, dus gebruik ik wat ricotta en hüttenkäse, op smaak gemaakt met zongedroogde tomaatjes, zout en peper. Echt, dit is té lekker! Zie jij jezelf al zitten op een mooie zomeravond?

Gepofte zoete aardappel met ricotta en zongedroogde tomaatjes

Voor 4 personen:

  • 4 EAT ME zoete aardappelen
  • 100 gr ricotta
  • 100 gr huttenkase
  • 1 el limoensap
  • 4 zongedroogde tomaatjes
  • 1 bosui
  • 2 el pompoenpitten
  • 1 takje dille
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • peper
  • zout

Nodig; ovenschaal, aluminiumfolie, oven

Bereiden: Verwarm de oven op 180 graden. Was de zoete aardappelen onder lauwwarm water en dep ze droog.

Bekleed de ovenschaal met aluminiumfolie, zorg ervoor dat er genoeg folie overhangt om de ovenschaal straks mee af te dekken.

Leg de zoete aardappelen in de ovenschaal en prik met een vork over de lange kant wat gaatjes. Besprenkel de aardappelen met olie en Italiaanse kruiden. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en schuif de schaal de oven in. Laat de aardappelen in 40 minuten poffen. Ze zijn gaar als je er met een vork makkelijk in kunt prikken.

Gepofte zoete aardappel

Maak in de tussentijd de vulling klaar: meng de ricotta met de hüttenkäse en het limoensap. Snij de zongedroogde tomaatjes fijn en schep door het mengsel.

Wanneer de aardappelen klaar zijn, snij je ze voorzichtig over de lange kant (waar de gaatjes van de vork nog zitten) open met een mes. Vul de zoete aardappel nu met het mengsel van ricotta, hüttenkäse en limoensap.

Snij de bosui in kleine ringen en strooi over de zoete aardappel. Voeg nog wat pompoenpitten en verse dille toe en serveer de zoete aardappelen met een frisse groene salade en eventueel nog een mooi stukje vlees.

Gepofte zoete aardappel

Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

MYF_sponsored

Deze blogpost betreft een samenwerking met Nature’s Pride. Lees mijn disclaimer.

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

4 reacties

  1. Het gerecht met de zoete gepofte aardappel met ricotta en zongedroogde tomaatjes leek mij erg lekker. Ik heb precies alles gedaan volgens recept. Helaas was de zoete aardappel op 180 graden niet gaar te krijgen. Heb hem nog 30 minuten extra op 220 graden in de oven gehad maar helaas.
    Erg jammer! Ik heb geen idee waarom de aardappel niet zacht werd.

  2. Helaas, dit recept leek mij zo lekker, maar ook bij mij werd de aardappel maar niet zacht 🙁 Is het een idee om de aardappel de volgende x voor te koken?

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.