Snijbonenstamppot met zoete aardappel

11

Yes, het voorjaar is begonnen! Wat een heerlijke dagen zijn het, met zo’n fijn zonnetje dat al echt lekker warm is. Afgelopen dagen was ik met mijn zus in Den Bosch en hebben we al op het terras gezeten. Ik word daar vrolijk van hoor! Nou heb ik de winter dit jaar redelijk goed doorstaan, normaal gaat dat donkere seizoen nog wel eens gepaard met wat flinke moodswings en dan ben ik helemaal blij als ik het voorjaar weer gered heb… Wat ik wel graag meeneem uit de winter, zijn de stamppotjes die dan zo regelmatig op tafel staan. Maar die stamppotten kun je in het voorjaar natuurlijk net zo goed maken, wel met wat lichtere ingrediënten natuurlijk. Deze snijbonenstamppot met zoete aardappel gaat met mij mee het voorjaar in!

Vanaf maart ongeveer zijn ze weer verkrijgbaar, de Hollandse snijbonen. Bij mij komen dan altijd herinneringen van vroeger naar boven…. Mijn moeder had zo’n echt snijbonenmolentje en dan gingen die lange snijbonen zo de molen in, om er vervolgens in lange slierten uit te komen. Ik heb zo’n molentje nooit meer aangeschaft toen ik op mezelf ging wonen, want zelf snijden met een goed mes gaat ook prima. Ik snij ze dan wel het liefst zo fijn mogelijk, zo kan ik ze makkelijk in gerechten verwerken.

Snijbonenstamppot met zoete aardappel

Snijbonen horen tot de peulvruchtenfamilie, maar vooral de verse peulvruchten zoals sperziebonen, snijbonen en tuinbonen nemen de plaats van groenten in op het bord. Ze bevatten meer vitaminen en mineralen dan hun gedroogde broertjes en zusjes, die vaak als koolhydraatbron op ons bord terecht komen. Snijbonen bevatten veel kalium, calcium en ook vitamine C. Door de combinatie met zoete aardappel en gegrilde paprika zet je een fris stamppotje op tafel, een fijn gerecht voor een mooie voorjaarsdag.

Snijbonenstamppot met zoete aardappel

Voor 4 personen:

  • 400 gr snijbonen
  • 800 gr zoete aardappel
  • 2 rode paprika’s
  • 250 gr spekblokjes
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout
  • Klontje roomboter

Nodig: ovenschaal, oven, aluminiumfolie, pannen, pureestamper

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verwijder de steel van de paprika, snij de paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij de paprika in kleine blokjes. Bekleed een bakblik met aluminiumfolie en leg de paprika’s in het bakblik. Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met peper. Dek af met een laagje aluminiumfolie en schuif de oven in voor 20 minuten.

Schil de zoete aardappels en breng ze in een pan met water aan de kook. Kook in 10 minuten gaar.

Breng in een pan met water de snijbonen aan de kook en laat de snijbonen in 10 minuten beetgaar koken.

Bak de spekjes uit in een koekenpan. Om ze knapperig te krijgen, giet je halverwege het vrijgekomen vocht af en laat je de spekjes nog even verder bakken.

Giet de aardappels af en pureer met een pureestamper. Giet de snijboontjes af en schep door de zoete aardappels heen.

Haal de gegrilde paprika uit de oven en voeg toe aan de snijbonenstamppot. Schep als laatste de spekblokjes er door heen en voeg eventueel naar smaak nog wat zout toe. Enjoy spring!

Snijbonenstamppot met zoete aardappel

Ga je aan de slag met dit recept voor snijbonenstamppot met zoete aardappel? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

11 reacties

  1. En die was me daar toch lekker! Ik had ruim een kilo bataat gekookt, en 500 gr snijbonen. Toch was het niet genoeg voor ons gezin… er werd gevochten om de laatste scheppen en het was zo op.
    Net zegt mijn zoon tegen mij: die stamppot van gisteren was erg lekker mama! hij was namelijk de vaatwasser voor me aan het uitruimen en kwam toen de grote pan tegen die ik gebruikte. Blijkbaar legde dat een link met die lekkere maaltijd!
    Volgende keer: méér!

  2. Zojuist gegeten! Heerlijk, pan is schoon leeg gegaan. Voor herhaling vatbaar. Zoete aardappelen zijn ook lekkerin de tajine.

  3. Als vegetariers hebben we de spekjes vervangen door een gebakken ui en een klein beetje kaas. En wat hebben we gesmuld! Dit komt zeker vaker op tafel

  4. Hallo Mindyourfeed,

    I.v.m. een tyramine beperkt dieet mag ik geen gerookt vlees en spekjes zijn meestal gerookt. Heb je nog een tip wat voor vlees ik dan zou kunnen gebruiken in dit gerecht?

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.