X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
appel kaneel cake, appelcake, appelcake met kaneel, zelf appelcake bakken, appelcake, appel kaneel cake gezond

Appel kaneel cake

47
By Mind Your Feed on 7 februari 2016 Zoet

Appel kaneel cake, yummm! Afgelopen week liep ik door mijn supermarkt en kwam ik langs de broodafdeling. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar in de winkel waar ik altijd kom staan bij het brood overal nog extra tafeltjes, kastjes en manden met heel veel lekkere dingen. Taartjes, cakes, koekjes, van die hartige broodjes, maar ook muffins – van die mega chocolade dingen! – en die zoete donuts, met 5 in een pakje.

Ik vind het zelf eigenlijk het allerleukste om dat soort dingen gewoon zelf te maken, maar als ik het aanbod zo bekijk zijn er dus heel veel mensen die daar hun verwennerij vandaan halen.

appel kaneel cake, appelcake, appelcake met kaneel, zelf appelcake bakken, appelcake, appel kaneel cake gezond

Afgelopen week stond er op 1 van die tafels kaneelcake. Of nee, er lagen natuurlijk een heleboel kaneelcakes! Oh, ik had er bijna 1 meegenomen, ik ging namelijk boodschappen doen vlak voor lunchtijd, niet handig. Maar in een helder moment bedacht ik me, en besloot ik dat ik die kaneelcake toch liever zelf ging maken. En zo gebeurde, het werd een appel kaneel cake en ik heb er van zitten smullen!

appel kaneel cake. luchtige cake met appel en kaneel

Appelcake met kaneel

Als ik aan kaneel denk, dan denk ik aan appel. En aan de winter. Kaneelstokjes die met verwarmende gerechten zijn meegekookt en zo’n heerlijke smaak geven.

En ik denk aan een lekkere smeuïge plak cake bij een kop hete thee, op de bank, met dekentje over mijn benen. Zie je het plaatje?

appel kaneel cake. luchtige cake met appel en kaneel

Toen ik deze week aan de keukentafel zat te werken, had ik het zo koud….  Ik had al een extra trui aangetrokken en een sjaal omgedaan, maar ik kreeg het maar niet warm… En ineens schoot die kaneelcake weer door mijn hoofd.

Op mijn stoel, achter de laptop, ging ik het echt niet warmer krijgen, dus dook ik de keuken in. Met nog een paar appels op de schaal die echt op moesten, was de combinatie van appel en kaneel snel gemaakt.

appel kaneel cake. luchtige cake met appel en kaneel

Appel kaneel cake met kwark

Die cake in de supermarkt zag er heerlijk smeuïg uit, dus besloot ik om er vol voor te gaan, en een geweldig zachte, luchtige en bijna vochtige cake te gaan maken. En daarom ging ik aan de slag met kwark, want dat werkte ook zo goed in het recept voor de kwarkbolletjes met rozijnen.

Superzacht beslag krijg je daarmee, perfect voor deze appel kaneel cake! En de appeltjes zorgen natuurlijk ook al voor smeuïgheid! Ik gebruik in dit recept havermout, maar heb je dat niet in huis, dan kun je gerust gewoon volkoren tarwemeel of speltmeel gebruiken!

appel kaneel cake, appelcake, appelcake met kaneel, zelf appelcake bakken, appelcake, appel kaneel cake gezond, appel kaneel cake recept

appel kaneel cake, appelcake, appelcake met kaneel, zelf appelcake bakken, appelcake, appel kaneel cake gezond

Appel kaneel cake

Makkelijk recept voor luchtige cake met appel en kaneel
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 45 minuten minuten
Taart en cake
Nederlands
Bak recepten, Zoet
Servings: 1 cake

Nodig

  • koffiemolentje
  • 3 mengkommen
  • Steelpan
  • Garde
  • bakblik/cakeblik
  • Bakpapier

Ingrediënten

  • 100 gram havermout
  • 50 gram amandelmeel
  • 75 gram kokosolie
  • 75 ml volle kwark
  • 3 kleine appels
  • 2 eieren
  • 50 ml honing
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 1/2 eetlepel suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snij de appels in parten, verwijder de schil en het klokhuis en snij er vervolgens blokjes van. Doe de appelblokjes in een kom en voeg hier de kaneel en de suiker aan toe. Schep goed om en zet even apart.
  • Smelt in een klein pannetje de kokosolie. Klop de eieren luchtig in de kom en voeg hier de honing en kwark aan toe. Schenk de kokosolie erbij en meng met de garde tot een romig geheel.
  • Gebruik een klein koffiemolentje of een blender om de 100 gr havermout tot meel te malen.
  • Doe de havermeel, amandelmeel en het bakpoeder in de derde kom en voeg eventueel een snuf zout toe. Schep goed door.
  • Schenk nu het ei-kwark mengsel beetje bij beetje bij het meel en roer tot een glad beslag.
  • Bekleed het cakeblik of de bakvorm met bakpapier. Ik maak het bakpapier altijd eerst heel kort even nat onder de kraan, dan kun je het makkelijker in de vorm leggen.
  • Schenk nu de helft van het beslag in de bekleedde vorm, schep dan de appels erbij en vul dan de vorm verder met het beslag. Schuif de appel kaneel cake voor 45 minuten de voorverwarmd oven in. Geduld… en dan lekker smullen! Enjoy!
Calorieën: 1628kcal | Koolhydraten: 146g | Eiwit: 36g | Vet: 111g | Verzadigd vet: 70g | Vezels: 21g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Pinterest

Volg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Heerlijke luchtige appel kaneel cake, appelcake, appelcake met kaneel, zelf appelcake bakken, appelcake, appel kaneel cake gezond, appel kaneel cake recept

Ga je aan de slag met een recept dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest

Deze blogpost bevat een affiliate-link naar Bol.com.

appel appel kaneel cake cake glutenvrij kaneel kaneelcake kwark voedselzandloper zoet
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleZoete aardappel tonijn burgers
Next Article Boerenkool salade met kikkererwten
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Cottage cheese muffins met blauwe bessen

Mango mousse met passievrucht

Lemon curd maken

47 reacties

  1. Mirjam on 7 februari 2016 08:28

    Waarmee zou je de volle kwark kunnen vervangen ivm koemelk allergie!

    Reply
    • Adrielle on 7 februari 2016 10:41

      Ik ga hem proberen met geiten yoghurt, er is ook kokosyoghurt te koop.

      Reply
    • Mind Your Feed on 7 februari 2016 17:16

      Verdraag je wel geiten- en schapenzuivel? Er is namelijk ook kwark van geitenmelk verkrijgbaar, en schapenyoghurt is ook erg dik.

      Reply
      • Hendriek Post on 29 mei 2021 11:49

        5 sterren
        Wat een superlekkere apoeltaart; ik heb hem al meerdere maken gemaakt en blijft bovenaan mijn ‘favorietenlijst’ staan (en is gezonder dan de varianten met boter)

        Reply
  2. janna on 7 februari 2016 09:51

    Voor welk formaat bakblik is dit recept geschikt??

    Reply
    • Mind Your Feed on 7 februari 2016 17:15

      Mijn bakblik is ongeveer 10 x 20. Maar het maakt niet zoveel uit, je kunt ook een cakevorm gebruiken.

      Reply
  3. Emma on 7 februari 2016 10:48

    Oh, dat ziet er goed uit zeg!! Ik ben ook dol op zo’n vochtige appelcake gecombineerd met kaneel, verrukkelijk! Doet me echt denken aan mijn oma, die maakt ook altijd zo’n verrukkelijke cake!

    Reply
  4. Wil on 7 februari 2016 13:22

    Lijkt me heerlijk, maar waarmee kan ik de kokosolie vervangen.

    Reply
    • Mind Your Feed on 7 februari 2016 17:15

      Roomboter!

      Reply
  5. Marjan on 7 februari 2016 13:51

    Alleen al bij je beschrijving “een geweldig zachte, luchtige en bijna vochtige cake”, krijg ik er al zo ongelofelijk veel zin in! Mmm, zodra ik tijd heb, ga ik ‘m echt proberen. Dank je wel, ik geniet elke keer weer van je blog!

    Reply
    • Mind Your Feed on 7 februari 2016 17:15

      Ah, leuk, dank je wel!

      Reply
  6. Leonie on 7 februari 2016 20:22

    Oehh klinkt goed dit recept!! Zou het ook met Griekse Yoghurt kunnen?

    Reply
  7. saskia on 7 februari 2016 20:39

    kun je de amandel meel ook vervangen door extra haver of tarwe meel?

    Reply
  8. Annet on 7 februari 2016 22:11

    Net gemaakt. Met alleen havermeel en Griekse yoghurt. Uitgestort in brownieblik. Slechts 25 minuten oventijd. Heerlijke repen van gesneden en per stuk verpakt in de vriezer. Als tussendoortje mee naar het werk.

    Reply
  9. Ans on 8 februari 2016 09:16

    Lijkt me heerlijk. Kan ik ipv suiker ook stevia gebruiken

    Reply
    • Mind Your Feed on 8 februari 2016 17:35

      Vast wel, maar ik zou dan geen hoeveelheid weten. Ik gebruik zelf eigenlijk nooit stevia, ik vind het niet zo lekker…

      Reply
    • Jopie on 17 oktober 2017 16:46

      Ik heb 1 1/2 eetlepel appel-perenstroop gebruikt IPV suiker. Doe ik vaker met recepten waar appel in zit. Werkt goed, smaakt goed. Als de Lidl Hollandse weken heeft sla ik altijd veel potten in, want er zit geen suiker aan toegevoegd

      Reply
  10. Jeanine on 10 februari 2016 17:17

    Zojuist uit de oven en wat is ‘ie lekker! Heb alleen havermeel gebruikt en had nog Griekse yoghurt in huis. Echt heerlijk! 🙂

    Reply
  11. Janny on 14 februari 2016 12:50

    Wij hebben zitten smullen van deze cake, inderdaad lekker vochtig. Ook heerlijk met een dot slagroom gezoet met honing.

    Reply
  12. Marleen on 15 februari 2016 13:11

    Hij is heerlijk! De suiker heb ik weggelaten en ipv 50 ml honing heb ik 1 eetlepel honing gebruikt. Kan prima! Wel heb ik rozijnen toegevoegd.

    Reply
  13. Katharina on 3 november 2016 22:59

    Kan het ook met gewone magere yoghurt ?

    Reply
  14. Laura on 12 november 2016 20:48

    Hee,
    Vandaag deze cake gemaakt.
    Was een lekker makkelijk recept maar vond het meer een ontbijttaartje dan een echte cake voor bij de koffie.
    Groetjes Laura

    Reply
  15. Janno on 18 februari 2017 16:40

    Dit recept zag er heerlijk uit dus ik heb het straks meteen geprobeerd en het is heerlijk. Ik had hem nog wel even “gefinetuned” omdat ik walnoten en rozijnen had toegevoegd omdat ik daar dol op ben! En ik heb wat Stevie gebruikt ipv suiker.

    Top recept, het is overheerlijk!

    Ik heb zelf het volgende gebruikt:
    – 50 gr walnoten
    – 60 gr rozijnen
    – 3 kleine appels
    – 2 tl kaneel
    – 90 gr havermout (uit de blender)
    – 90 gr speltbloem
    – 90 gr kokosolie
    – 90 gr biologische volle kwark
    – 60 gr honing
    – 3 eieren
    – 3 tl Stevia
    – 1 1/2 tl wijnsteenbakpoeder

    Ik heb alles wat meer gebruikt omdat ik ook meer vulling heb.

    Reply
  16. Marianne on 1 mei 2017 12:57

    Zou ik ook 100 gram Schärmeel met 50 gram amandelmeel kunnen gebruiken?
    Dan blijft het toch glutenvrij.

    Vriendelijke groet,
    Marianne

    Reply
  17. Inge on 19 augustus 2017 18:49

    Ik had abrikozen over en heb deze gebruikt ipv de appels (met suiker en kaneel), een gedeelte heb ik gepureerd door het beslag gedaan. En helften als topping er bovenop gelegd. En het is verrukkelijk geworden. Een blijvertje! Ik vond het toch altijd moeilijk om een smaakvolle tarwe- en (geraffineerde) suikervrije cake te maken maar dat is nu verleden tijd! Ik ben blij

    Reply
    • Wilma on 20 november 2020 10:56

      Ik maak hem vandaag voor het eerst, ben heel benieuwd hoe hij smaakt. Wordt vervolgd.

      Reply
      • Mind Your Feed on 26 november 2020 12:18

        Heb je ervan gesmuld?!

        Reply
  18. Jenny on 29 januari 2018 15:55

    Hoi! Dit is toch zo’n lekkere cake. Bedankt voor dit heerlijke recept. Inmiddels al een paar keer gemaakt.

    Reply
  19. sita on 8 februari 2018 23:17

    heerlijk heb er een appel door een abrikoos vervangen en de kaneel door 5 spices poeder nog 2 handen vol gehakte ongebrande gemende noten.
    wat een feest heerlijk bedankt

    Reply
  20. Marjolijn on 13 februari 2018 15:10

    Staat in de oven…nog wat spijsbrokjes aan de appel toegevoegd…ben heel benieuwd wat t wordt…

    Reply
  21. Manon on 18 maart 2018 00:16

    Zou ik de eieren door bananen kunnen vervangen? Lijkt me een heerlijke cake aan de foto’s te zien!

    Reply
  22. Irma on 22 juni 2018 17:11

    Komt net in de oven en hmm, wat ruikt het lekker in huis zeg! Heb nog wat pecanstukjes aan het appel-mengsel toegevoegd. Nu al zin om te proeven. 🙂

    Reply
  23. Mira on 12 augustus 2018 05:40

    Hallo,
    I would love to make this cake……but I could not find English translation. LOoking at your site
    name, Mind Your Feed, Food that makes you happy, I was hoping that recipes would be also
    in English.
    Is it possible to get your recipe in English?? I’d appreciate it very much.
    THanks,
    Mira

    Reply
  24. Jenny on 12 december 2018 22:37

    Voor hoeveel personen is dit recept?

    Reply
  25. Petra Heuvel on 3 juni 2019 22:20

    Waardoor kan ik het amandelmeel vervangen?
    Door gewoon zelfrijzend bakmeel of speltmeel?

    Reply
    • Mind Your Feed on 4 juni 2019 12:45

      Ja hoor, dat kan zeker! Als je zelfrijzend bakmeel gebruikt dan heb je geen bakpoeder meer nodig!

      Reply
  26. Petra Heuvel on 8 juni 2019 23:43

    Dankjewel!
    Ik ga hem binnenkort proberen met Elstar, maar het lekkerst blijven eigenlijk wél de goudreinetten hé?

    Reply
    • Mind Your Feed on 10 juni 2019 10:20

      Dit recept kun je met alle appels maken, maar idd de goudreinetten blijven het lekkerst!

      Reply
  27. Rina on 9 december 2019 18:15

    Hij ziet er heerlijk uit! Net uit de overgehaald.
    Mijn beslag bleef alleen wel vrij dik.
    Was daardoor wel lastig om de lagen te krijgen. Want het wou niet gieten.
    Hoe kan ik dat voorkomen? Nog een ei, meer kwark of meer boter?
    Weet niet wat ik eventueel fout heb gedaan. Niks volgens mij…

    Reply
    • Mind Your Feed on 10 december 2019 09:51

      Hi Rina, wat leuk dat je aan de slag bent gegaan!! Ik vind het lastig in te schatten waar het niet helemaal goed is gegaan… misschien hadden de eitjes net een andere maat bijvoorbeeld. Als mijn beslag te dik blijft, voeg ik inderdaad vaak nog een ei toe en wat extra kwark. Niet direct extra boter… Heeft de cake wel gesmaakt?

      Reply
      • Rina on 10 december 2019 13:02

        Hij is super lekker!!
        Ben sowieso fan van je heerlijke recepten! Dank daarvoor.
        Ik ga de volgende cake wat aanpassen.

        Reply
        • Mind Your Feed on 10 december 2019 17:54

          Alsjeblieft, heel graag gedaan!! Vind ik dan weer heel leuk om te horen!

          Reply
  28. Jolanda on 15 oktober 2020 20:53

    Net gemaakt en krijgt de kans niet om af te koelen! Zoooooo lekker.

    Reply
    • Anette Ivy Verbond on 13 november 2020 17:38

      Hai Laura,

      Hoeveel ml olie is 75 gram. Gaat om appeltaart met olie en kwark.
      Dank je en met vriendelijke groet,

      Ivy

      Reply
      • Mind Your Feed on 18 november 2020 17:10

        Hoi Ivy,
        Dat gaat niet over dit recept toch? Hier staan de ingrediënten vermeld en deze appel kaneel cake is met kokosolie, dat is meestal niet vloeibaar maar kun je afwegen in grammen!

        Reply
  29. Janet on 17 september 2021 11:28

    Goedemorgen dat witte bovenop is dat gewoon poedersuiker of mis ik ergens iets waardoor het zo wit kleurt?

    Groetjes Janet

    Reply
  30. Brigitte on 5 september 2023 17:10

    Hallo, klop je de eieren met of zonder eigeel?

    Reply
3.83 from 29 votes (28 ratings without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.