Kikkererwten, tonijn en rode ui

6

Back, back in the days, toen ik nog regelmatig in Italië kwam, was de salade van witte bonen, tonijn en rode ui echt mijn favoriete gerecht. Ja, natuurlijk was (en ben) ik ook gek op de heerlijke pasta’s, maar de salade met tonijn kon ik echt nooit weerstaan…. Toen ik laatst een pot kikkererwten open maakte om een ander gerecht mee te maken, bedacht ik me dat die kikkererwten eigenlijk ook heel goed in mijn favoriete salade zouden passen. Vandaag dus mijn variant op de Italiaanse fagioli, tonno e cipolla, maar dan met ceci. Oftewel, kikkererwten, tonijn en rode ui.

Nu de dagen weer wat lichter worden, de zon ook af en toe weer komt kijken (en ook al zo heerlijk warm is), wordt er in mijn keukentje plaats gemaakt. De soepen verschuiven wat meer naar de achtergrond en de salades komen uit hun winterslaap. Langzaamaan dan hè, want omdat het nog niet zo heel warm is buiten, vind ik een kom soep op z’n tijd ook nog wel lekker. Maar het gebeurt weer steeds vaker dat ik de koelkast opentrek en zin heb om te experimenteren met verschillende ingrediënten om zo een lekkere salade op de lunchtafel te zetten.

Kikkererwten, tonijn en rode ui

De Italiaanse keuken is echt een van mijn favorieten. De puurheid ervan, de simpele maar voedzame ingrediënten, het klopt gewoon helemaal voor mij. Stiekem droom ik bij deze salade weer even weg naar de lange lunchtafels met foute tafelkleedjes, de zon op mijn bol, een Italiaanse familie waar ik destijds geen woord van verstond, en de heerlijke gerechten die op de tafel stonden. Ik weet niet of ze het er helemaal mee eens zijn dat ik dit traditionele gerecht heb aangepast door de witte bonen te vervangen door kikkererwten, maar aangezien kikkererwten in de Italiaanse keuken veel gebruikt worden, mag het vast wel….

Kikkererwten, tonijn en rode ui

Voor 2 personen:

  • 1 blikje tonijn (op waterbasis)
  • 1 pot kikkererwten
  • 1 kleine rode ui
  • 2 handjes rucola (optioneel)
  • 6 el olijfolie
  • peper
  • zout

Nodig: grote schaal

Bereiden: Okee, eigenlijk mag het bijna geen recept heten….

Spoel de kikkererwten af onder de kraan (in een vergiet) en dep goed droog. Doe ze in de grote schaal en voeg ook de tonijn daaraan toe.

Maak de ui schoon en snij in kleine ringen, voeg toe aan de schaal. Schenk de olijfolie over de salade en maak af met wat peper en zout. Ik deed er nog wat handjes rucola bij voor de greens, maar dat hoeft natuurlijk niet. De traditionele salade is alleen met bonen ( = kikkererwten), tonijn en ui.

Alles door elkaar mengen en verdelen over 2 borden. Je kunt de salade ook van tevoren al klaar maken, daar wordt ie alleen maar lekkerder van!

Kikkererwten, tonijn en rode ui

Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (zie onderaan de site).

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

6 reacties

  1. Dat zo iets simpels zo lekker kan zijn! Ik heb gesmuld vanmiddag en de rest van de middag geen behoefte meer gehad om iets te eten. TOP!

  2. Net je heerlijke tonijnsalade gemaakt volgens je recept voor lunchen zonder brood en zit er van te genieten! Ik heb het niet met kikkererwten gemaakt maar met cannellini bonen omdat ik kikkererwten niet zo lekker vind.
    Mijn vraag is nu waarom jij voor kikkererwten kiest? Zijn kikkererwten gezonder dan witte bonen of dus cannellini bonen qua voedingswaarde? Of vindt jij die gewoon lekkerder?

    Met vriendelijke groet, Miny van Zijl

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.