Meer groenten voor de kids

0

Ha, jij dacht dat ik de perfecte moeder was? Dat mijn little feed elke dag braaf hun boontjes en bloemkool eten? En zelfs vragen om een extra worteltje of een stukje komkommer? Mis… helemaal mis. Echt, laat ik je vooral snel uit die illusie helpen. Ook mijn kinderen zijn kinderen, net als alle andere kinderen. Die dus ook met regelmaat hun bordje opzij schuiven en daarbij  hoe ne niet (vertaling: hoef ik niet) roepen. Die elke avond opnieuw besluiten welk onderdeel van wat er op hun bord ligt, ze vandaag niet willen eten. Gewoon omdat het kan. De power van een kind! Maar weet je wat, het frustreert mij eigenlijk niet. Ik blijf er heel relaxed onder. Wel heb ik wat tips voor je hoe je meer groenten voor de kids kunt toevoegen.

Nou heb ik ook echt niet veel te klagen hoor…. De oudste dame is eigenlijk een hele goede eter. En die is wel enthousiast als ik cherrytomaatjes in haar lunchtrommeltje stop. Of als ik blauwe bessen meng met een handje ongebrande nootjes, als tussendoortje voor op school. Maar de jongste dame…. als ik niet beter had geweten dan had ik daar echt enorme stress van gekregen. Maar ik doe het niet, ik weiger te stressen over eten. Dus wij gaan er thuis heel relaxed mee om en ik probeer alleen om wel steeds groenten te blijven aanbieden. Want als je stopt met aanbieden van meer groenten voor de kids, dan kun je net zo goed gelijk die zak met chips open trekken. Geintje natuurlijk!

gezond-eten-met-kinderen-1

Wist je dat kinderen verschillende smaken minstens 10 keer moeten proeven voordat ze de smaak kunnen waarderen? There you go! Ik geef je vandaag handige tips om aan elke maaltijd wat groenten toe te voegen. Doe dat alsjeblieft niet stiekem, geef het beestje ook geen andere naam (krijg ik altijd zo’n kriebel van, van die sperziebonen die dan ineens groene frietjes heten), maar blijf het wel gedurende de dag in het menu opnemen. Oh, en heb jij nou helemaal geen kinderen? Dan zijn deze tips nog steeds hartstikke handig, maar dan voor jezelf!

Meer groenten voor de kids

5x groene smoothie

Juicen maar!

Ik vind dit de makkelijkste manier om een extra portie groente binnen te krijgen op een dag en bij mijn little feed wordt dit ook echt gewaardeerd; maak er een smoothie of sap van! Liefst met groene bladgroenten, maar ook komkommers of bleekselderij zijn heel erg geschikt om in sappen te verwerken. Dagelijks een glas, bij mij vaak bij het ontbijt of bij de lunch, en de eerste winst is geboekt. Voeg nog een avocado toe voor essentiële vetten en uiteraard een banaan voor de zoetigheid.

Green snacks

Vul de tussendoortjes aan (of vervang ze helemaal!) met snack groenten! Komkommers, tomaatjes, paprika, bleekselderij, radijsje, allemaal  gezonde snacks voor tussendoor! Ook lekker met wat zelfgemaakte hummus. En ook zo makkelijk om mee te nemen als je bijvoorbeeld veel onderweg bent. Voor kinderen is het hier ook een kwestie van léren eten, dus als jouw little feed verzot is op zijn tussendoorkoekjes, dan zou je ervoor kunnen kiezen om dat koekje te halveren en er wat groenten bij te geven. Kleine stappen, het hoeft niet gelijk perfect.

voeding voor mooie huid

Altijd en overal!

Ja, natuurlijk kun je groenten bij het ontbijt eten. En bij de lunch. Leg een blad sla of wat blaadjes spinazie tussen de belegde boterham. Snij een komkommer of tomaat in plakken en leg dit op je beleg. Prak een avocado en smeer deze uit in plaats van een laag boter. En wen jezelf aan om bij het diner nog een extra groente te serveren, dus zet 2 pannetjes met groenvoer op tafel. Een salade voor of bij de maaltijd kan natuurlijk ook. En wat dacht je van soep? Soep is echt de uitvinding voor wat betreft het gebruiken van heel veel groenten in een maaltijd! Al weet ik echt wel dat sommige kinderen hier dol op zijn en de andere kinderen hoe ne niet zeggen.

Creativiteit = key

Bak met groenten! Gebruik ze bijvoorbeeld in een cake of taart (wortelcake, zoete aardappeltaart) mee te bakken. Verwerk een geprakte avocado in het pannenkoekenbeslag, creativiteit is echt de key.

overzicht van seizoensgroenten

Ook kan het natuurlijk geen kwaad om jouw little feed af een toe eens een andere variatie op een bekend maaltje voor te zetten. Daarmee bedoel ik dat je bijvoorbeeld de groenten eens in de oven klaar maakt, in plaats van in een pan. Door van bereidingswijze te wisselen, kun je ook een groente een hele andere smaak meegeven!

Deze blogpost is bedoeld ter inspiratie! Je weet nu ondertussen hopelijk wel dat ik niet met een vingertje sta te zwaaien en je vertel wat je wel en niet moet doen. Ik weet uit ervaring hoe ontzettend lastig het kan zijn om de kleintjes mee te laten eten…. Deze tips helpen je misschien, maar mocht dat niet zo zijn, ga niet met je hoofd in je handen zitten. Ik ken namelijk weinig volwassen mensen die écht niets lusten, dus ik ga ervan uit dat het wel goed komt, ooit…. Geen stress aan tafel, hou het gezellig en leuk, en lukt het vandaag niet om aanpassingen te maken dan komt het vast morgen wel. Of overmorgen… of over een half jaar. No worries….!

Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (zie onderaan de site).

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.