Lijnzaad crackers, ik deel mijn makkelijke recept om zelf lijnzaad crackers te maken graag met je! Crackers zijn bij ons thuis niet aan te slepen. Ontbijt, lunch, of gewoon tussendoor – een knapperig crackertje met lekker beleg gaat er altijd wel in.
Deze lijnzaad crackers maak ik daarom graag zelf. Met maar een paar ingrediënten zet je een gezonde, glutenvrije én koolhydraatarme cracker op tafel. Super makkelijk, en het fijne is: je weet precies wat erin zit.
Lijnzaad crackers recept
Lijnzaad is een echt powerzaadje. Het zit vol vezels die goed zijn voor je darmen en gezonde vetten die je energie geven. Bovendien bevat het stoffen die je vrouwelijke hormonen op een natuurlijke manier kunnen ondersteunen. Zo maak je met deze crackers niet alleen een lekkere snack, maar ook een voedzame keuze die je helpt om in balans te blijven.
Koolhydraatarme en glutenvrije crackers
Wat deze crackers extra fijn maakt, is dat ze helemaal koolhydraatarm en glutenvrij zijn. Ideaal dus als je bewust met je voeding bezig bent of gewoon een voedzame basis zoekt voor je beleg. En je hoeft echt niet moeilijk te doen: het deeg maak je in een paar minuten, daarna gaat het de oven in en heb je in no time een voorraad gezonde crackers klaarstaan.
Zelf lijnzaad crackers maken betekent dat je altijd iets gezonds en knapperigs in huis hebt. ’s Ochtends met avocado of kaas, bij de lunch met bijvoorbeeld mijn zelfgemaakte pittige paprikahummus, of gewoon als tussendoortjeg. Ook bij een soepje doen deze lijnzaad crackers het fantastisch. Zo heb je altijd een veelzijdige basis waar je alle kanten mee op kunt.
Hoe bewaar je lijnzaad crackers?
Vers uit de oven zijn de crackers natuurlijk het allerlekkerst, maar je kunt ze ook prima nog een paar dagen bewaren. In een luchtdichte trommel blijven ze zo’n 2 à 3 dagen knapperig. Maak je liever vaker een kleine portie? Dat kan natuurlijk ook – zo heb je altijd verse crackers die lekker crunchy blijven.
Kun je geen genoeg krijgen van knapperige crackers? Probeer dan ook eens mijn havermout crackers of spelt crackers – net zo makkelijk en voedzaam. Serveer deze lijnzaad crackers trouwens ook eens bij een kom soep, dat is echt een perfecte combi!

Nodig
- koffiemolentje (of blender)
- Pizzaroller (of scherp mes)
Ingrediënten
- 100 gram lijnzaad
- 1 tl rozemarijn
- 1 tl zwarte sesamzaadjes
- 1 tl witte sesamzaadjes
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl komijn
- snuf zout
- 80 ml water
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maal het lijnzaad met een koffiemolentje of in de blender fijn.
- Doe het lijnzaad samen met de rozemarijn, sesamzaadjes, gerookt paprikapoeder, komijn en snuf zout in de mengkom. Meng alle droge ingrediënten.
- Schenk beetje bij beetje het water in de mengkom en gebruik je handen om de ingrediënten tot een deegbal te vormen.
- Rol het deeg voor de lijnzaad crackers op een bakpapier uit tot een dunne plak van ½ cm. Snij alvast het deeg met een pizzaroller of scherp mes in tot mooie crackers. Je hoeft niet helemaal 'door' te snijden, maar dit maakt het breken van de crackers straks gemakkelijker.
- Schuif de lijnzaad crackers voor 20 - 25 minuten de warme oven in.
- Laat ze even afkoelen, dan worden ze knapperig! En beleg met jouw favoriete beleg.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met met dit recept voor lijnzaad crackers? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.