X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
blueberry breakfast cake, blauwe bessen ontbijttaart, blauwe bessen cake

Blueberry breakfast cake

21
By Mind Your Feed on 9 december 2014 Feest, Ontbijt

Blueberry breakfast cake! Van alle gezellige momenten met Kerst, ben ik eigenlijk nog het meest dol op kerstochtend, de eerste ochtend van de Kerst. Zo’n magisch gevoel hangt er aan deze ochtend, en tegelijkertijd is het ook nog zo heerlijk rustig in huis….

blueberry breakfast cake, blauwe bessen ontbijttaart, blauwe bessen cake

Blauwe bessen ontbijtcake

Althans, dat hoop ik dan maar, want mijn little feed begrijpen nog niet zoveel van Kerst en ze zijn niet zo bekend met lazy sunday mornings…. Maar goed, laat mij even in mijn magische moment… Ik loop naar beneden en zet de kerstboom aan, de kerstliedjes spelen op de radio en ik heb de hele dag nog voor me.

blueberry breakfast cake, blauwe bessen ontbijttaart, blauwe bessen cake

Blueberry breakfast cake!

Vanavond is het grote kerstdiner, maar vanochtend doen we nog rustig aan. Ik maak graag iets speciaals voor bij het kerstontbijt, maar liever geen croissants en kerststollen. Nee, iets anders, net even gezonder, maar wel net zo feestelijk. Deze blueberry breakfast cake is perfect om de ochtend van Kerst mee te starten, en omdat we toch zo lekker rustig aandoen, heb ik tijd genoeg om de cake klaar te maken.

blueberry breakfast cake, blauwe bessen ontbijttaart, blauwe bessen cake

Zoveel werk is dat niet hoor, je bent van mij gewend dat de recepten makkelijk en snel zijn. Voor een Happy & Healthy Christmas is dat natuurlijk  niet anders. Voor deze blueberry breakfast cake ben je een minuut of 10 bezig met de voorbereidingen en daarna gaat de cake nog zo’n 40 minuten de oven in. Heb je mooi de tijd om de dag te starten met een kop koffie en de kerstcadeautjes uit te pakken.

blueberry breakfast cake, blauwe bessen ontbijttaart, blauwe bessen cake

Wat trouwens ook een heel leuk idee is om op kerstochtend te doen, en ook net even anders dan het ontbijten met croissants en kerststol, is om gelijk in de ochtend aan de gourmet te beginnen! Huh, wat, in de ochtend gourmetten?! Ja, zeker wel, kijk bij Linda op de blog om te zien hoe je zelfs in de ochtend al kan beginnen met een feestelijk pannenkoeken gourmet.
blueberry breakfast cake, blauwe bessen ontbijttaart, blauwe bessen cake

Je kunt de cake van tevoren al klaar maken:

  • Bak de cake dan wel af.
  • Bewaar in de koelkast en serveer op kerstochtend.
  • Je zou de cake dan ook nog heel even in de oven kunnen zetten op 100 graden, zodat ie niet heel koud is.

Blueberry breakfast cake

blueberry breakfast cake, blauwe bessen ontbijttaart, blauwe bessen cake

Blueberry breakfast cake

Feestelijk recept voor ontbijtcake met blauwe bessen.
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 40 minuten minuten
Totale tijd: 50 minuten minuten
Ontbijt
Amerikaans
Feestelijk, Kerst recepten, Ontbijt recepten
Servings: 4

Nodig

  • Bakvorm 15 x 15 cm
  • Bakpapier
  • Mengkom (2x)
  • Rasp

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 120 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 120 ml melk
  • 1 ei
  • 50 gram palmsuiker
  • 200 gram blauwe bessen
  • 1 citroen
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • 2 theelepels bakpoeder
  • kokosrasp
  • snuf zout

Bereiden

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Doe de boter in een kom en voeg daar de suiker bij , rasp de schil van de citroen boven de kom en meng de ingrediënten door elkaar. Doe ook het ei en de vanillepoeder in de kom en roer goed door.
  • Gebruik het sap van de halve citroen en meng dit met de melk. Laat even staan.
  • Doe de blauwe bessen in een schaal en strooi ongeveer 30 gram van het meel over de bessen. Hussel goed door elkaar, maar wees voorzichtig voor de bessen. Door ze te bedekken met een laagje meel, zakken ze straks niet in het beslag naar beneden. Doe nu de rest van het meel bij de bessen, voeg ook een snuf zout en het bakpoeder toe. Schep om.
  • Voeg nu het meel met de bessen bij het botermengsel. Doe dit beetje bij beetje en giet steeds ook wat melk bij het beslag zodat je het goed door kunt scheppen.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet goed in. Schep het beslag voor de blueberry breakfast cake in de bakvorm en schuif in de oven. Laat in 40 minuten goudbruin bakken, prik even met een satéprikker om te zien of de cake goed gaar is.
  • Garneer met wat kokosrasp. De cake is zowel warm als koud een echte verwennerij!
Calorieën: 556kcal | Koolhydraten: 70g | Eiwit: 10g | Vet: 27g | Verzadigd vet: 16g | Vezels: 4g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

 

 

Have a Happy Healthy Christmas!

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

 

 

 

blauwe bessen blueberry breakfast cake happy healthy christmas Kerst Ontbijt pasen
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleDe leukste (foodie) kerstcadeau’s!
Next Article 5 x Happy Healthy Christmas tips
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Chia pudding met blauwe bessen

Mocktail recept met wortelsap, sinaasappel en gember

Turkse eieren

21 reacties

  1. Kim on 9 december 2014 13:09

    Mmmm, dit ziet er lekker uit. Dit zet ik op mijn te-bakken-lijstje.

    Reply
  2. Hapjesprincess Julie on 13 december 2014 20:57

    Heerlijk recept !!! Bedankt

    Reply
  3. Inge on 16 december 2014 13:12

    Recept ziet er lekker uit, en wil ik ook zeker gaan proberen. Maar…de baksels met speltmeel vind ik wat droog (tenminste, bij mij was dat het geval) Heb je een alternatief om speltmeel deels te vervangen?
    Kan ik bijv spelt én amandel/haver of amarantmeel combineren?

    Reply
    • Mind Your Feed on 16 december 2014 17:16

      Deze cake is echt niet droog! Maar ik snap wel wat je bedoelt en het is wel een beetje een kwestie van wennen en ook een beetje oefenen oefenen oefenen. Ik vind zelf amarantmeel geen goede vervanger, dat vind ik namelijk erg droog. Ik gebruik wel graag havermeel, en amandelmeel is ook geschikt (zeker voor zoete baksels!). Maar probeer deze cake zeker ook met speltmeel, ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂

      Reply
  4. Petra on 19 december 2014 20:02

    Hoi Reny,

    Wil dit recept zeker gaan uitproberen, maar een bakvorm van 9×9 cm….dat is wel erg klein toch…?

    Groetjes,
    Petra

    Reply
    • Mind Your Feed on 19 december 2014 20:18

      Dat valt wel mee hoor… Je kunt ook een grotere vorm gebruiken, maar dan wordt de cake iets minder hoog.

      Reply
  5. Claire on 23 december 2014 12:29

    Kan je ook bosbessen uit de diepvries gebruiken ? En zo ja eventueel bevroren mengen onder het beslag ?

    Reply
    • mevr. Gewoontjes on 23 december 2014 18:24

      Of diepvriesframbozen…
      Die heb ik namelijk in huis 🙂 en zijn ook erg lekker 🙂

      Reply
      • mevr. Gewoontjes on 24 december 2014 17:12

        Ik heb hem gemaakt. Hij ruikt iig erg lekker. Morgen maar eens proeven hoe het smaakt! Ik laat je wel weten hoe het met frambozen is geworden :).

        Reply
        • Claire on 28 december 2014 09:44

          Is het gelukt met de diepvries frambozen ?

          Reply
          • mevr. Gewoontjes on 28 december 2014 13:19

            Ja! Ik heb ze bevroren gebruikt. Toen ik ze ging “onderdompelen” in meel bedacht ik wel dat er ook meel in de frambozen gaat zitten. Dat gaat dan niet in het cakebeslag. Ik vroeg me af of er droge korreltjes vindbaar waren ofzo. Maar niets van dat alles. De frambozen veranderen een beetje in jam in de cake. Voor ons is deze cake zeker voor herhaling vatbaar. Met frambozen of ander lekker fruit.

          • Mind Your Feed on 28 december 2014 15:30

            Oh, dat klinkt ook echt heerlijk!! Ik kan al wel 100 verschillende varianten bedenken, zeker straks ook weer met zomerfruit 🙂

  6. ellen on 25 januari 2015 13:55

    klinkt lekker!
    zou ik de roomboter kunnen vervangen door ghee of olie?

    Reply
    • Mind Your Feed on 25 januari 2015 14:12

      Ja hoor, dat kan zeker wel. Gewoon proberen 🙂

      Reply
  7. Ellen on 25 januari 2015 19:29

    Op zondag van die heerlijk ‘kookgeuren’ door het huis is voor mij de ultieme gezelligheid.
    Mijn breakfastcake staat in de oven. Had geen blauwe bessen in huis maar wel diepvriesfruit in de vriezer.
    Heb besloten de dubbele hoeveelheid te maken, dus aangevuld met rozijnen. Cranberries had ik helaas niet meer in huis! In een cakevorm gedaan en hield nog wat over voor een klein bakje… voor de ‘proeverij’!
    Kijk net in de oven en de cake kleurt wel behoorlijk donkerbruin. Komt dit door het speltdeeg? Heb ik eigenlijk nooit eerder mee gebakken…
    Hoop uiteraard dat hij heerlijk smaakt, tel de minuten van de kookwekker af! Mijn bevindingen worden vervolgd… Spannend….

    Reply
    • Mind Your Feed on 25 januari 2015 21:03

      En, en…vertel! Hij hoort wel mooi donkerbruin te worden, komt ook door de suiker! Hoop dat het je heerlijk smaakt 🙂

      Reply
  8. Melanie on 7 januari 2016 21:30

    Is dit een vierkante bakvorm van 15×15? Of echt een cake vorm?

    Reply
  9. Manon on 12 februari 2016 18:19

    Vandaag gemaakt, onwijs lekker.
    Ik heb 100 gr van het speltbloem vervangen door amandelmeel.
    Heerlijk.

    Reply
  10. Ellen on 18 maart 2017 18:44

    Hoe krijg je al die ingrediënten in een bakvorm van 9×9 cm?

    Reply
  11. Sandy on 12 november 2017 15:10

    Net gemaakt! hij rijst niet echt omhoog, klopt dit? Wel lekker gezond snoepen

    Reply
  12. Willemien on 22 december 2017 23:31

    Moet de bakvorm nu 9×9 cm zijn of 15x15cem, komt beide voor in het recept.

    Reply
5 from 1 vote (1 rating without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.