Blueberry breakfast cake

21

Van alle gezellige momenten met Kerst, ben ik eigenlijk nog het meest dol op kerstochtend, de eerste ochtend van de Kerst. Zo’n magisch gevoel hangt er aan deze ochtend, en tegelijkertijd is het ook nog zo heerlijk rustig in huis…. Althans, dat hoop ik dan maar, want mijn little feed begrijpen nog niet zoveel van Kerst en ze zijn niet zo bekend met lazy sunday mornings…. Maar goed, laat mij even in mijn magische moment… Ik loop naar beneden en zet de kerstboom aan, de kerstliedjes spelen op de radio en ik heb de hele dag nog voor me. Vanavond is het grote kerstdiner, maar vanochtend doen we nog rustig aan. Ik maak graag iets speciaals voor bij het kerstontbijt, maar liever geen croissants en kerststollen. Nee, iets anders, net even gezonder, maar wel net zo feestelijk. Deze blueberry breakfast cake is perfect om de ochtend van Kerst mee te starten, en omdat we toch zo lekker rustig aandoen, heb ik tijd genoeg om de cake klaar te maken.

blueberry breakfast cake

Zoveel werk is dat niet hoor, je bent van mij gewend dat de recepten makkelijk en snel zijn. Voor een Happy & Healthy Christmas is dat natuurlijk  niet anders. Voor deze blueberry breakfast cake ben je een minuut of 10 bezig met de voorbereidingen en daarna gaat de cake nog zo’n 40 minuten de oven in. Heb je mooi de tijd om de dag te starten met een kop koffie en de kerstcadeautjes uit te pakken.

Wat trouwens ook een heel leuk idee is om op kerstochtend te doen, en ook net even anders dan het ontbijten met croissants en kerststol, is om gelijk in de ochtend aan de gourmet te beginnen! Huh, wat, in de ochtend gourmetten?! Ja, zeker wel, kijk bij Linda op de blog om te zien hoe je zelfs in de ochtend al kan beginnen met een feestelijk pannenkoeken gourmet.
Blueberry breakfast cake

Blueberry breakfast cake

Voor 1 bakvorm van 15 x 15 cm, 4 tot 6 personen

  • 250 gr speltmeel
  • 120 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 120 ml plantaardige melk
  • 1 ei
  • 50 gr kokosbloesemsuiker of palmsuiker
  • 200 gr blauwe bessen
  • 1 (biologische) citroen
  • 1 tl vanillepoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • kokosrasp
  • snuf zout

Nodig: bakvorm van 9 x 9 cm, bakpapier, 2 kommen om te mengen, rasp

Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de boter in een kom en voeg daar de suiker bij , rasp de schil van de citroen boven de kom en meng de ingrediënten door elkaar. Doe ook het ei en de vanillepoeder in de kom en roer goed door.

Gebruik het sap van de halve citroen en meng dit met de plantaardige melk. Laat even staan.

Doe de blauwe bessen in een schaal en strooi ongeveer 30 gram van het meel over de bessen. Hussel goed door elkaar, maar wees voorzichtig voor de bessen. Door ze te bedekken met een laagje meel, zakken ze straks niet in het beslag naar beneden. Doe nu de rest van het meel bij de bessen, voeg ook een snuf zout en het bakpoeder toe. Schep om.

Voeg nu het meel met de bessen bij het botermengsel. Doe dit beetje bij beetje en giet steeds ook wat melk bij het beslag zodat je het goed door kunt scheppen.

Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet goed in. Schep het beslag voor de blueberry breakfast cake in de bakvorm en schuif in de oven. Laat in 40 minuten goudbruin bakken, prik even met een satéprikker om te zien of de cake goed gaar is.

Garneer met wat kokosrasp. De cake is zowel warm als koud een echte verwennerij!

Blueberry breakfast cake

Je kunt de cake van tevoren al klaar maken:

  • Bak de cake dan wel af.
  • Bewaar in de koelkast en serveer op kerstochtend.
  • Je zou de cake dan ook nog heel even in de oven kunnen zetten op 100 graden, zodat ie niet heel koud is.

Have a Happy Healthy Christmas!

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

 

 

 

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

21 reacties

  1. Recept ziet er lekker uit, en wil ik ook zeker gaan proberen. Maar…de baksels met speltmeel vind ik wat droog (tenminste, bij mij was dat het geval) Heb je een alternatief om speltmeel deels te vervangen?
    Kan ik bijv spelt én amandel/haver of amarantmeel combineren?

    • Mind Your Feed op

      Deze cake is echt niet droog! Maar ik snap wel wat je bedoelt en het is wel een beetje een kwestie van wennen en ook een beetje oefenen oefenen oefenen. Ik vind zelf amarantmeel geen goede vervanger, dat vind ik namelijk erg droog. Ik gebruik wel graag havermeel, en amandelmeel is ook geschikt (zeker voor zoete baksels!). Maar probeer deze cake zeker ook met speltmeel, ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂

          • Ja! Ik heb ze bevroren gebruikt. Toen ik ze ging “onderdompelen” in meel bedacht ik wel dat er ook meel in de frambozen gaat zitten. Dat gaat dan niet in het cakebeslag. Ik vroeg me af of er droge korreltjes vindbaar waren ofzo. Maar niets van dat alles. De frambozen veranderen een beetje in jam in de cake. Voor ons is deze cake zeker voor herhaling vatbaar. Met frambozen of ander lekker fruit.

          • Mind Your Feed op

            Oh, dat klinkt ook echt heerlijk!! Ik kan al wel 100 verschillende varianten bedenken, zeker straks ook weer met zomerfruit 🙂

  2. Op zondag van die heerlijk ‘kookgeuren’ door het huis is voor mij de ultieme gezelligheid.
    Mijn breakfastcake staat in de oven. Had geen blauwe bessen in huis maar wel diepvriesfruit in de vriezer.
    Heb besloten de dubbele hoeveelheid te maken, dus aangevuld met rozijnen. Cranberries had ik helaas niet meer in huis! In een cakevorm gedaan en hield nog wat over voor een klein bakje… voor de ‘proeverij’!
    Kijk net in de oven en de cake kleurt wel behoorlijk donkerbruin. Komt dit door het speltdeeg? Heb ik eigenlijk nooit eerder mee gebakken…
    Hoop uiteraard dat hij heerlijk smaakt, tel de minuten van de kookwekker af! Mijn bevindingen worden vervolgd… Spannend….

    • Mind Your Feed op

      En, en…vertel! Hij hoort wel mooi donkerbruin te worden, komt ook door de suiker! Hoop dat het je heerlijk smaakt 🙂

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.