Een Italiaanse antipasti plank is mijn favoriete manier om te borrelen! Een grote plank vol met de lekkerste Italiaanse hapjes om met z’n allen te delen. Of het nu Kerst, Oud & Nieuw of een etentje met vrienden is, met een goed gevulde Italiaanse borrelplank breng je direct la dolce vita aan tafel. Antipasti betekent letterlijk voor de maaltijd, en in Italië draait dit moment om gezelligheid, kleine gerechtjes delen en de avond ontspannen beginnen.
Antipasti zijn kleine Italiaanse hapjes die je eetlust opwekken, een klein aperitief hapje. Om samen mee te borrelen, nog voordat je echt aan tafel gaat. In Italië hebben ze dat goed bedacht, nóg een moment om te genieten van heerlijk eten. Ik geef ze geen ongelijk hoor! Waarom zou je niet rond borreltijd alvast een lekker Italiaans hapje serveren en daar een lekkere limoncello spritz cocktail bij drinken? La vita è bella en dat mag gevierd worden!

Antipasti plank – de lekkerste Italiaanse hapjes
Wat ik zo fijn vind aan een antipasti plank? Dat je eindeloos kunt variëren! Van klassieke carpaccio, vitello tonnato en bruschetta tot peperonata, Italiaanse kazen en vleeswaren — alles draait om pure smaken en mooie combinaties. Tip: Investeer in een mooie houten plank en gebruik wat kleine schaaltjes voor de pesto en peperonata, combineer warme en koude hapjes, en vul aan met knapperige ciabatta, scrocchi (Italiaanse crackertjes) of grissini. Hoe ik zelf het liefst mijn antipasti plank samenstel, vertel ik je natuurlijk hieronder!

Wat hoort er op een antipasti plank:
Op deze Italiaanse antipasti plank liggen allerlei kleine Italiaanse gerechtjes en hapjes om samen van te genieten. Ik kies voor een mix van koude en warme hapjes – klassiekers uit de Italiaanse keuken die altijd goed in de smaak vallen. Je kunt dit natuurlijk helemaal aanpassen naar jouw eigen smaak, dit is wat er op mijn Italiaanse borrelplank ligt:
- Vitello tonnato – dun gesneden kalfsvlees met tonijnsaus, een echte klassieker die het altijd goed doet.
- Carpaccio – met Parmezaan, rucola en pijnboompitten.
- Salade Caprese – tomaat, mozzarella en basilicum, simpel maar zó lekker fris.
- Peperonata – zoet gestoofde paprika, heerlijk met bruschetta.
- Knoflook champignons – warm of lauwwarm, met een vleugje olijfolie en peterselie.
- Gegrilde groenten – aubergine en courgette uit de grillpan geven een hartige, volle smaak.
- Italiaanse vleeswaren – denk aan prosciutto, salami en mortadella.
- Italiaanse kazen – Parmezaan of provolone passen er perfect bij.
- Italiaanse zoetzure uitjes – voor een fris-zoet accent op de plank.
- Olijven, pesto en brood – voor de finishing touch: scrocchi, ciabatta en wat groene pesto om te dippen.

Italiaanse borrelplank
Voor deze uitgebreide borrelplank trek je natuurlijk een mooie houten plank of grote serveerschaal tevoorschijn. De antipasti plank gaat namelijk een echte showstopper bij jouw borrel worden. Sommige kleine gerechtjes op de plank vragen even wat voorbereiding, zoals het maken van de peperonata, de knoflookchampignons en de mayonaise voor de vitello tonnato.

Heb je alles voorbereid, dan begint het leukste gedeelte van het maken van de antipasti plank. Leg de klassiekers; de vitello tonnato, de carpaccio, de salade caprese centraal op de borrelplank. Daarna kun je los en de borrelplank vullen met gegrilde groenten, Italiaanse vleeswaren, stukjes kaas, nog wat tomaatjes, rucola, olijven en verse Italiaanse kruiden. Ik gebruik zelf wat kleine schaaltjes om de pesto en peperonata op de plank te zetten, die kun je zo makkelijk op een crackertje of bruschetta smeren!
Meer Italiaanse borrelhapjes:
Een antipasti plank is natuurlijk dé borrelplank der Italiaanse borrelplanken. Wil je toch nog meer uitpakken en variëren met Italiaanse borrelhapjes? Dan kun je bijvoorbeeld nog wat bruschette aan de plank toevoegen:
- bruschetta met tomaat
- bruschetta met zalm
- bruschetta met roomkaas en Parmaham
- Bruschetta Caprese
- Bruschetta met burrata en pancetta


Ingrediënten
- 125 gram carpaccio
- 1 portie vitello tonnato
- 1 portie peperonata
- 1 portie salade Caprese
- 1 portie knoflook champignons
- gegrilde groenten (aubergine, courgette)
- Italiaanse zoetzure uitjes
- Italiaanse vleeswaren (salami, prosciutto, mortadella)
- Italiaanse kaas (Parmezaan, provolone)
- groene pesto
- olijven
- scrocchi (Italiaanse crackertjes, of grissini)
- ciabatta
- basilium
- verse rozemarijn (als garnering of prikkertjes)
Bereiden
- Alle losse recepten voor deze Italiaanse antipasti plank vind je op Mind Your Feed. Klik in de ingrediëntenlijst op elk gerecht om direct naar het recept te gaan.
- Begin met het maken van de peperonata, knoflook champignons, verse pesto en de mayonaise voor de vitello tonnato.
- Deze ingrediënten voor de antipasti plank zijn voor 4 personen. Leg als eerste de klassiekers (carpaccio, vitello tonnato en salade caprese)op de borrelplank. En zorg dat dit 4 kleine porties verdeeld over de plank zijn.
- Daarna kun je de plank gaan opvullen met de groenten, vleeswaren, kazen, ciabatta en crackertjes. Zet de schaaltjes met pesto en peperonata tussen de hapjes.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimer
Ga je aan de slag met met dit recept voor antipasti plank? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.