Courgette rolletjes met ricotta en prosciutto… Yes, ik ben on a roll. Het ene na het andere feestelijke hapje voor Kerst rolt uit mijn keuken en dit keer staat er een heerlijk licht voorgerecht op het menu. Dunne gegrilde linten courgette vul je met luchtige ricotta, truffelmayonaise, geroosterde pijnboompitten, rucola en de ziltige smaak van prosciutto. Het ziet eruit alsof je je hebt uitgesloofd, maar geloof me: dit recept kan bijna niet mislukken.
Met de feestdagen vind ik het heerlijk om als voorgerecht meerdere kleine hapjes te serveren. Deze courgetterolletjes zijn licht, fris en toch luxe — precies dat hapje dat iedereen wel lust. Maak het extra leuk door ze te combineren met mijn komkommer rolletjes met zalm en de carpaccio rolletjes. Een trio van rolletjes als voorgerecht… hoe feestelijk is dat?

Courgette rolletjes met ricotta
Nog een voordeel: je kunt dit gerecht goed voorbereiden. De gegrilde courgette kun je al ruim van tevoren maken en ook de romige ricottavulling kun je alvast klaarzetten. Zelf vind ik ze het lekkerst als deze hapjes niet ijskoud zijn. Haal alles daarom een halfuurtje voor het serveren uit de koelkast, zodat de smaken mooi tot hun recht komen.
Ik serveer deze rolletjes ook graag op een Italiaanse borrelplank, naast wat olijven, geroosterde paprika, mozzarella of focaccia. Maar je kunt ze ook heel goed inzetten als klein voorgerechtje, bijvoorbeeld naast een soepje of op een antipasti plank. En eerlijk: zelfs op een gewone vrijdagavond borrel voelen deze courgette rolletjes net even wat specialer dan de standaard hapjes.

Meer feestelijke voorgerechten:
Hou je net als ik van uitpakken en zet je het liefst de hele kersttafel vol? Dan zijn deze hapjes heel goed te combineren met deze courgette rolletjes. In plaats van een grand dessert ga je zo voor een grand voorgerecht! Op de foto hieronder zie je de volgende hapjes:
- Komkommer rolletjes met zalm
- Carpaccio wraps met truffel en Parmezaan
- Bruschetta met burrata en gegrilde paprika
- Zalm tartaar met avocado en edamame


Nodig
- Mandoline (of kaasschaaf)
- Snijplank
Ingrediënten
- 1 grote courgette
- 100 gram ricotta
- 50 gram cottage cheese
- 1 tl balsamico siroop
- 1 tl truffelmayonaise
- 2 tl pijnboompitten (geroosterd)
- verse bieslook
- 8 plakken prosciutto
- handje rucola
- peper
- olie (om te grillen)
Bereiden
- Snij met de mandoline of een kaasschaaf lange linten van de courgette.
- Bestrijk de linten met wat olie en grill ze kort in een grillpan tot ze zacht zijn maar nog stevig blijven. Laat even afkoelen.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
- Meng in een kom de ricotta, cottage cheese, geroosterde pijnboompitten, truffelmayonaise, balsamico siroop, verse bieslook en een snuf peper en gebruik de staafmixer om tot een glad mengsel te blenden.
- Leg de linten courgette op een snijplank. Vouw een plak prosciutto in de lengte dubbel en leg op de courgette. Bestrijk met wat van het roomkaasmengsel en leg hier een plukje rucola op.
- Rol de courgette rolletjes voorzichtig op. Zet eventueel vast met een prikker.
- Bewaar in de koelkast tot serveren of serveer direct op kamertemperatuur.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!

Ga je aan de slag met met dit recept voor courgette rolletjes met ricotta? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.