Er zijn van die recepten die je standaard in je kookrepertoire wilt hebben. Zo’n ketjap marinade recept is er absoluut één van. Een goede ketjap marinade is namelijk dé smaakmaker voor je vlees – of je nu kiest voor kip, biefstuk of varkenshaas. Zoet, pittig, kruidig én hartig in één. Het mooiste is: je maakt deze marinade in een handomdraai zelf, gewoon met ingrediënten uit je keukenkastje. En geloof me, als je deze zelfgemaakte ketjap marinade eenmaal hebt geproefd, wil je nooit meer anders!
Zelf ketjap marinade maken
Een goede ketjap marinade maak je eigenlijk met hele eenvoudige ingrediënten. Denk aan ui, knoflook, gember, rode peper, ketjap manis, sojasaus, sambal, honing en specerijen zoals Chinese five spice en komijn. Die combinatie zorgt voor een rijke, zoet-pittige smaak die perfect past bij Aziatische gerechten.
Het mooie is: je maakt deze marinade in een paar minuten en het resultaat is ontzettend veelzijdig. Gebruik ‘m bijvoorbeeld voor kip, biefstuk-reepjes of varkenshaas. Laat je vlees minimaal een uur marineren – of nog beter: een hele nacht – en bereid het daarna op de barbecue of in de pan.
Deze marinade is voldoende voor 500 gram vlees. Ideaal om bijvoorbeeld een kippendijfilet of biefstukreepjes voor de BBQ in te leggen. Ben je op zoek naar een marinade specifiek voor kipsaté? Die vind je in dit recept voor de allerlekkerste kipsaté.
Hoe kun je het beste marineren?
Om de smaken echt goed in het vlees te laten intrekken, kun je de ketjap marinade het beste verdelen over het vlees in een hersluitbare (ziplock) zak of in een afgesloten bakje. Masseer de marinade goed in het vlees en zet het minimaal een uur in de koelkast.
Voor het beste resultaat laat je het vlees een hele nacht marineren. Haal het wel 30 minuten voor het bakken of grillen uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Met dit recept voor ketjap marinade bak je de lekkerste kip ketjap, dat recept deel ik uiteraard snel met je!

Nodig
- Ziplock zakje
Ingrediënten
Voor 500 gram vlees:
- 4 el olijfolie
- 6 el ketjap manis
- 2 el sojasaus
- 1 tl sambal
- 1 tl honing
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 cm verse gember
- ½ rode peper
- 1 tl Chinese 5 spice kruidenmix
- 1 tl komijn
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Snij de knoflook, gember en rode peper heel fijn.
- Doe de olijfolie samen met de ketjap, sojasaus, sambal en honing in een schaal.
- Voeg de ui, knoflook, gember en rode peper toe. En voeg ook de gedroogde kruiden toe aan de ketjap marinade.
- Meng de ketjap marinade met het vlees (kip, biefstuk, varkenshaas) en laat de smaken minstens 1 uur intrekken. Een hele nacht kan ook, liefst niet langer dan 24 uur want dan zorgen de zuren in de marinade dat het vlees te zacht wordt.
- Wat ik zelf altijd heel handig vind, is om het vlees in de koelkast te bewaren in een ziplock zakje. Zo kunnen de smaken goed intrekken!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met met dit recept voor ketjap marinade? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.