X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
risotto recepten, risotto recept, risotto alla Milanese, Italiaanse risotto, zelf risotto maken, recept

Risotto alla Milanese met krokante spekkruimels

0
By Mind Your Feed on 19 december 2018 Diner, Feest

Oh wat vliegen de dagen hier voorbij! Nog even en de meiden hebben al Kerstvakantie en ik hoop dan toch echt wat rustiger aan te doen. Het was een beetje gekkenhuis de afgelopen tijd, maar dat zul je vast herkennen…. Waarom moet toch nog altijd alles zo in het einde van het jaar gepropt worden? Ik hoor iedereen druk zijn, terwijl het juist zo relaxed zou moeten gaan in deze donkere maanden. Dat betekent ook dat Kerst nu echt bijna voor de deur staat. Vandaag deel ik weer een mooi bijgerecht met je. Namelijk risotto alla Milanese, een prachtige romige risotto met een geweldige gele kleur! Hoe je dat voor mekaar krijgt, vertel ik je vandaag!

risotto alla milanese

Het is alweer 3 jaar geleden dat ik in mijn eentje door de straten van Milaan slenterde en ik voor het eerst deze risotto alla Milanese at. Ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord en was ook heel benieuwd naar wat ik van dit typisch Milanese gerecht kon verwachten. Op een heel klein pleintje, ver weg van alle toeristische druktes, zat een klein restaurantje met houten tafeltjes en rode kleedjes erover heen. En het zat er bomvol met locals. Nou, dan weet je het wel, dan moét je daar dus eten!

risotto alla milanese

Risotto alla Milanese

Ik vroeg aan de ober wat de specialiteit van het restaurant was en hij begon over risotto alla Milanese. Niet heel gek vond ik, zo heeft in Italië bijna elke stad wel een eigen signature dish… Natuurlijk kon ik het niet weerstaan om dit typische gerecht te proeven en ik at hier werkelijk 1 van de lekkerste risotto’s die ik ooit in Italië heb gegeten. Of dat nou aan dat schattige restaurantje lag, of aan mijn inmiddels megatrek, ik zat van elke hap te genieten.

risotto alla milanese

Nu we richting de Kerst gaan en ik de afgelopen tijd druk bezig was het Kerstmenu voor te bereiden, schoot ineens die risotto alla Milanese weer door mijn hoofd! Soms kan ik heel krampachtig willen verzinnen wat ik op tafel zet en soms komt het antwoord daarop vanzelf. Dit was zo’n moment en deze risotto matcht heel goed met de varkenshaas met spek en witte wijnsaus. Oh, en waar die typische gele kleur vandaan komt? Dat is de saffraan die in dit gerecht meekookt. Prachtig he?!

risotto alla milanese

 

risotto recepten, risotto recept, risotto alla Milanese, Italiaanse risotto, zelf risotto maken, recept

Risotto alla Milanese met krokante spekkruimels

Romige risotto met saffraan, witte wijn en krokante spek
Print Pinterest Facebook
Voorbereidingstijd: 10 minuten minuten
Bereidingstijd: 25 minuten minuten
Totale tijd: 35 minuten minuten
Bijgerecht
Italiaans
Feestelijk, Risotto recept
Servings: 4

Nodig

  • Stoofpan met dikke bodem
  • Pan
  • Koekenpan
  • Klein schaaltje

Ingrediënten

  • 200 gram risotto rijst (arborio rijst)
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 plakken ontbijtspek
  • 1 pluk saffraan
  • 50 ml witte wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn
  • flinke klont boter
  • Parmezaanse kaas
  • olie om in te bakken

Bereiden

  • Begin met het weken van de saffraan. Doe de pluk saffraan in een schaaltje of glas met een beetje water. Je kunt de saffraan al de avond van tevoren klaar zetten, dan wordt de kleur nog intenser. Heb je niet zoveel tijd dan is 30 minuten ook genoeg.
  • Zet een grote pan op het vuur en maak hier de groentebouillon in klaar. Ik gebruik vaak maar 1 bouillonblokje op 1 liter water.
  • Schil en snipper de sjalotten. Maak de knoflook schoon.
  • Verwarm in een pan met dikke bodem een scheut olie en fruit hier de ui in aan. Bak de knoflook even kort mee.
  • Voeg dan de rijst toe. Je ziet op de korrel een licht wit puntje, hoe langer je de rijst meebakt, hoe duidelijker dit puntje zichtbaar wordt. Dit betekent dat de rijstkorrel nu klaar is om het vocht op te gaan nemen.
  • Blus de rijst af met een scheut witte wijn. Laat zo’n 5 minuten pruttelen.
  • Voeg dan het water mét de saffraan toe en schep dan een lepel of 3 a 4 bouillon in de pan. Voeg ook de gedroogde rozemarijn toe. Zet het vuur laag. Breng de risotto rijst aan de kook.
  • Zorg dat de rijst net onder water staat en laat de bouillon aan de kook komen. Roer regelmatig door en voeg steeds weer nieuwe bouillon toe, net zo lang tot dat de rijst beetgaar is en de bouillon grotendeels is opgenomen. Laat de rijst zeker niet te gaar worden!
  • Zet de koekenpan op het vuur en voeg geen vet toe. Leg de plakken spek in de pan en bak ze krokant. Laat afkoelen en verkruimel tot knapperige spekkruimels.
  • Wanneer de risotto alla Milanese gaar is, schep je nog een flinke klont boter in de pan. Roer deze door en maak de risotto af met de krokante spekkruimels en flink wat Parmezaanse kaas.
Calorieën: 215kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwit: 4g | Vet: 1g | Verzadigd vet: 1g | Vezels: 2g

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.

Lees meer: disclaimer
Recept gemaakt?!Tag mij op social media @MindYourFeedNL of gebruik #mindyourfeednl

Meer kerstrecepten vind je hier!

risotto alla milanese

Voorbereiden:

  • Je kunt de saffraan al de avond van tevoren te weken zetten in het water.
  • Ook de bouillon kun je al een dag van tevoren klaar maken.
  • De risotto alla Milanese maak je het liefst vlak voor het opdienen klaar. Risotto opwarmen kan uiteraard wel, maar de smaak en bite worden er niet beter op en dat zou zonde zijn!

kerstrecepten

Menu suggestie

**

Amuse vitello tonato op een grote schaal

***

Varkenshaas in spek met witte wijnsaus

Risotto alla Milanese

Italiaanse groenten uit de oven

***

Tiramisu met limoncello

Ga je aan de slag met dit recept voor risotto alla Milanese? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!

Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube

 

bijgerechten kerst Kerst kerst recepten bijgerecht kerstrecepten risotto risotto alla Milanese risotto bijgerecht risotto recepten zelf risotto maken
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleVarkenshaas met spek in witte wijnsaus
Next Article 10 x hoofdgerechten voor Kerst
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Kipsate marinade

Couscous salade met feta

10x recepten met kip en rijst

5 from 1 vote (1 rating without comment)
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....
 

    Rate This Recipe

    Your vote:




    A rating is required
    A name is required
    An email is required

    Recipe Ratings without Comment

    Something went wrong. Please try again.