X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
paasbrunch recepten

Salade Niçoise

1
By Mind Your Feed on 15 juni 2015 Lunch

Klassiekers zijn niet voor niets klassiekers. Lang geleden heeft iemand al heel goed over de combinatie van ingrediënten en smaken nagedacht, en bij een klassiek gerecht klóppen die smaken gewoon tot in de puntjes. De salade Niçoise is zo’n klassieker, een salade die helemaal klopt en die ook helemaal bij #MYF past. Ik moest de salade dan ook echt maken zodat ik het recept kan delen. Want gezond(er) eten hoeft helemaal niet lastig te zijn, soms moet je gewoon je klassiekers kennen en hoef je echt geen hele experimentele capriolen in je keuken uit te halen.

Salade Nicoise

De salade Niçoise is een combinatie van vis en groenten en ei en genoemd naar de Franse stad Nice. Het grappige bij klassieke recepten is dat er in de loop van de tijd allerlei variaties bedacht zijn voor hetzelfde recept. Ik las online een leuke column van Janneke Vreugdenhil in de NRC van alweer 5 jaar geleden over dat er zelfs pesto en feta aan de salade Niçoise toegevoegd worden. Nee, zo hoort het dus niet. Niet dat mijn recept nou de perfecte klassieke versie is, want ik gebruik een beetje sla en eigenlijk hoort dat dus ook niet. Maar ik vind een salade met nog een beetje extra sla vaak wel erg lekker, dus ik stond het toe dat er sla in mijn salade Niçoise ging.

Mijn moeder verraste mij laatst met deze salade als heerlijke lunch. Het was een warme voorjaarsdag en ik kwam langs voor de lunch. Ik verwachte een boterhammetje te gaan eten en toen toverde ze ineens deze salade uit de koelkast. Mij maak je hier heel blij mee! Toen ik het recept afgelopen week zelf namaakte, heb ik dan ook lekker veel gemaakt zodat ik er 2 keer mee kon lunchen. Soms is het leven zo simpel als een salade Niçoise, wat een geluk op mijn bord! Je kunt de salade dus al prima van tevoren klaar maken en dan bijvoorbeeld de volgende dag meenemen naar je werk.

Salade nicoise

Salade Niçoise

Voor 2 personen:

  • 1 krop romaine sla
  • 150 gr haricots verts
  • 1 rode (punt) paprika
  • 1 rode ui
  • 2 (vastkokende) aardappelen
  • 5 roma tomaten
  • 12 zwarte olijven
  • 1 blikje tonijn (MSC)
  • 1 blikje anjovisfilets (MSC)
  • 3 eieren

Voor de dressing:

  • olijfolie
  • rode wijnazijn
  • knoflook
  • peper

Nodig: grote slaschaal, mengbeker voor de dressing

Bereiden: Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook de aardappelen beetgaar in ongeveer 10 minuten. Kook ook alvast de eieren, ongeveer 4 – 5 minuten om ze niet al te hard te laten worden.

Dop de haricots verts en spoel ze even af. Kook ze in wat water (of in een stoommandje!) in ongeveer 5 minuten beetgaar.

Maak de paprika schoon en snij in reepjes. Schil de ui en snij hier dunne ringen van. De tomaten kunnen in parten gesneden worden en de olijven mag je heel laten.

Ik gebruikte een krop romaine sla, want ik snij het liefst zelf mijn groenten. Zo is het zo vers mogelijk! Haal de bladeren los en was deze. Snij nu bij elk blad de harde kern eruit en snij het groene blad in stukken. Doe de sla in de slaschaal en voeg hier de andere (gesneden) groenten aan toe.

De aardappelen zijn nu klaar en deze giet je af. Laat even afkoelen en snij in blokjes. Doe de aardappelen pas bij de sla als ze goed afgekoeld zijn. Als je een beetje getimed hebt, dan zijn nu ook de eieren klaar. Laat ze even schrikken en pel de eieren. En ook de haricots verts zijn nu gaar. Deze giet je af en laat je nog even staan.

Maak de dressing van wat olijfolie, rode wijnazijn, geperste of fijn gesneden knoflook en een snuf peper.

Voeg de aardappelen bij de sla en schep nu ook de tonijn erbij. De anjovisfilets heb ik nog even klein gesneden maar kun je ook heel laten en toevoegen.

Snij de eieren in parten en doe deze samen met de haricots verts bij de sla. Schep voorzichtig alles goed door en alsjeblieft, de zomer kan beginnen!

salade nicoise

Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

 

anjovis ei glutenvrij Kerst olijven pasen salade salade nicoise tonijn voedselzandloper
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleOntbijtkoek
Next Article Crunchy boekweit ontbijt met banaan
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Couscous salade met feta

Omelet wrap met zalm

Makreelsalade

1 reactie

  1. Bep on 16 juni 2015 05:07

    Zo lekker deze salade. Soms maak ik deze salade penne i.p.v. aardappelen….

    Reply
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.