X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject

Glutenvrij brood

31
By Mind Your Feed on 23 maart 2014 Lunch, Ontbijt

Glutenvrij broodNiets lekkerder dan een versgebakken brood op zondagochtend. De geur die zich dan door je huis verspreid, daar kun je toch intens blij van worden? En dan een warme snee brood, een lik roomboter en smullen maar! Gelukkig werd ik vanochtend om kwart over 6 door mijn dochter wakker gemaakt, ja inderdaad op zondagochtend, en had ik de tijd om een broodje te bakken voor bij het ontbijt. Ik maakte een glutenvrij brood en zoals je van mij gewend bent, is het eenvoudig recept dat ook nog eens snel klaar is.

Waarom glutenvrij? Je zult de term gluten en glutenintolerantie vast voorbij hebben horen komen. Steeds meer mensen mijden gluten en in verschillende media wordt dit af gedaan als een hype. Een beetje in de reeks van superfoods en dat die niets zouden toevoegen, wordt ook het laten staan van gluten bestempeld als een trend die je vooral volgt als je hip bent. En niet omdat het gezond voor je zou zijn…

Ik denk daar zelf iets anders over… Gluten is de naam voor een eiwit dat in alle graansoorten zit. Gluten veroorzaken ontstekingen in je darmwand en dat zorgt voor dusdanige beschadiging dat je darmen geen voedingsstoffen meer kunnen opnemen. Nu heb ik zelf nooit laten testen of ik een glutenallergie heb, maar uit eigen ervaring weet ik dat wanneer je gluten laat staan, je veel minder last hebt van vage gezondheidsklachten en veel meer energie hebt. Natuurlijk komt dit ook omdat ik net zo goed zoveel mogelijk suikervrij en lactosevrij eet, en juist de combinatie van die drie maakt dat ik bijna geen last meer van mijn darmen heb en me altijd erg fit voel!

Goed, terug naar het glutenvrije brood dat ik vanochtend maakte. Ik ben aan het experimenteren gegaan met amandelmeel omdat dit door de smaak en structuur goed geschikt is voor het maken van brood. Amandelmeel is wat zachter dan meel van een graan, en juist daardoor werkt het heel goed om amandelmeel in baksels te gebruiken. Vaak wordt er in glutenvrije broden een bindmiddel gebruikt om het gebrek aan gluten te compenseren, gluten zorgen namelijk ook voor de elasticiteit in een brood. Ik gebruik daar lijnzaad voor, wanneer je dit even weekt met wat water krijgt het een gel-achtige structuur en daardoor is het prima om in brood te gebruiken om het wat luchtiger en soepeler te maken.

Ingrediënten Glutenvrij brood:

  • 250 gram amandelmeel
  • 1 el lijnzaad (geweekt in 1 el water)
  • 2 eieren
  • 1 el honing
  • 1 el baking soda
  • 1,5 el appel cider azijn
  • snuf zout
  • (indien nodig 1 a 2 el amandelmelk of rijstmelk)

Nodig: , mengkom, cakeblik, bakpapier, oven

Bereiden: verwarm de oven voor op 180 graden. Doe het amandelmeel, de baking soda en een snuf zout in de mengkom. Klop de eieren los in een schaaltje en doe hier de honing en appel cider bij. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Voeg de natte ingrediënten aan het amandelmeel toe en schep goed door. Als het deeg te droog blijft kun je 1 a 2 eetlepels plantaardige melk toevoegen. Schep het deeg in de cakevorm en bak het brood in 30 minuten op 180 graden gaar. Het klopt dat het brood nog iets nattig kan zijn als het uit de oven komt, laat het even rusten en dan wordt het droog.

Glutenvrij brood

Tip: amandelmeel is over het algemeen vrij prijzig. Ik bestel mijn amandelmeel bij Puur Mieke, een hele uitgebreide webshop vol met gezonde producten en met een goede service. Op de foto zie je 3 soorten broodbeleg die uit de webshop van Puur Mieke komen en die ik mag gaan reviewen. Hou mijn site in de gaten want er zit in samenwerking met Puur Mieke ook een leuke weggeefactie aan te komen!

Tip: dit is een basisbrood. Je kunt hier mee variëren en experimenteren, voeg bijvoorbeeld wat noten, pitten, zaden of juist gedroogd fruit toe. Of wat dacht je van olijven om er een heerlijk borrelhapje van te maken?!

Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin

glutenvrij lunch Ontbijt recept voedselzandloper
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleOverzicht seizoensgroenten en fruit lente
Next Article Vita Coco kokoswater – review
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Couscous salade met feta

Chia pudding met blauwe bessen

Omelet wrap met zalm

31 reacties

  1. Esther on 23 maart 2014 14:49

    Amandelmeel vervangen met speltmeel en rijstmelk vervangen met gewone melk.. kan dat ook?

    Reply
    • Mind Your Feed on 25 maart 2014 10:42

      Alles kan 🙂 Maar je maakt er dan geen glutenvrij brood van en het is ook niet meer zuivelvrij. Ook zal de structuur van het brood veranderen. Probeer het eens, en laat me weten wat je ervan vindt!

      Reply
  2. Marije on 23 maart 2014 15:27

    Lekker! Ik haal m net uit de oven. Had de hoeveelheden gehalveerd en er vijgen en zonnebloempitten door gedaan. Met m’n handen bol deeg van gemaakt en beetje geplet, zonder bakvorm in oven en resultaat mag er zijn! Een mooi bruin, heerlijk broodje! Dank voor het recept.

    Reply
  3. sophie on 26 maart 2014 10:24

    hoi heb hem van de week gemaakt, hij was heerlijk alleen heel plat klopt dat?
    En kan je bakpoeder en appel cider vervangen voor wijnsteenbakpoeder?
    groetjes Sophie

    Reply
  4. Anouk on 26 maart 2014 10:33

    Wat kan ik vervangen voor de appel cider?

    Reply
    • Mind Your Feed on 26 maart 2014 13:06

      Extra honing of eventueel wat karnemelk. Dan is het niet meer zuivelvrij.

      Reply
  5. Machteld on 26 maart 2014 10:51

    Lekker receptje! Gebruik je heel lijnzaad of gemalen lijnzaad??

    Reply
    • Mind Your Feed on 26 maart 2014 13:07

      Altijd zelf het lijnzaad malen 😉

      Reply
  6. sophie on 26 maart 2014 20:17

    kan ik i.p.v. Apel cider
    met bakpoeder ook wijnsteenbakpoeder gebruiken?
    groet Sophie

    Reply
    • Mind Your Feed on 26 maart 2014 21:03

      Bakpoeder is de combinatie van baking soda en een zuur (wijnsteenzuur). Je kunt dat dus zeker gebruiken!

      Reply
  7. Machteld on 27 maart 2014 21:30

    Zou je de honing ook weg kunnen laten of heb je die nodig ivm de baking soda?

    Reply
    • Mind Your Feed on 28 maart 2014 16:11

      De appel cider is het zuur voor de baking soda, de honing kun je dus weg laten. Zeker als je een hartig brood bakt is dat wel een goed idee (om het weg te laten)

      Reply
  8. Machteld on 27 maart 2014 22:04

    Moet er serieus een hele eetlepel baking soda in? Moet dit geen theelepel zijn?? Lijkt me zo veel….

    Reply
    • Mind Your Feed on 28 maart 2014 16:10

      Probeer het maar eens 😉

      Reply
  9. Anieke on 27 maart 2014 21:39

    Leuk recept, mijn zus heeft coeliakie (glutenintolerantie) en ergert zich ook groen en geel aan het ‘hipheidslabel’. Als zij gluten eet ligt ze de volgende dag met ernstige buikkrampen op bed. Ik zal haar dit recept doorsturen 🙂

    Reply
  10. romanie on 30 maart 2014 10:54

    ben ook aan experimenteren met mengsels oa casave- quinoa- kastanje en kikkereerwtenmeel amandel-en cocosmeel samen met gojibessen ipv rozijnen , lijnzaad en chiazaad pistache en andere noten. Mijn ervaring Niet teveel kikkererwtenmeel gebruiken : geeft voor mij een niet zo lekkere smaak

    Reply
  11. Rina on 30 maart 2014 17:35

    Ik heb net gisteren het boek gekocht van superfood brood zonder granen glutenvrij..maar geweldig om dit tegen te komen…heb mijn email doorgegeven!!!

    Reply
  12. MarnixAmsterdam© (@marnixamsterdam) on 9 mei 2014 18:42

    Vandaag gebakken. Erg lekker. Het doet me een beetje denken aan (ongezoete) cake, maar het is wel een stuk machtiger. De hoeveelheid die ik heb gemaakt op basis van je recept leverde maar een relatief klein laagje op in de cakevorm en dus ook een nogal laag, plat brood, maar de kleine sneetjes die ik er van heb gesneden hebben ook wel weer iets. Alsof het een soort hartige gebakjes zijn.

    Ga het vaker doen, tnx!

    Reply
    • Mind Your Feed on 9 mei 2014 19:45

      Leuk om te horen dat het je goed gesmaakt heeft Marnix! Bij mij bleef het brood ook wel plat, maar dat was ook mijn idee; echt als een borrelhapje, eventueel nog met wat groene tapenade erop. Enjoy en graag gedaan 🙂

      Reply
  13. Sarajka on 12 juni 2014 15:15

    Ik heb het brood vandaag gebakken, maar heb het amandelmeel vervangen door een mix van tapioca-, rijst-, boekweit-, en maismeel en er cranberry’s en gedroogde abrikozen bij gedaan, was erg lekker!!

    Reply
  14. Marjolein on 6 augustus 2014 15:47

    Lijkt me heerlijk!
    Hoe lang zou zo’n een brood goed blijven?

    Reply
  15. piata on 21 oktober 2014 17:44

    kan je de appelcider vervangen door bijv sinaasappelsap (vers) of citroensap??

    Reply
  16. Loes on 21 december 2014 11:40

    Hallo,

    Ik lees over jouw glutenvrijbrood.
    Is speltmeel ook glutenvrij? Wil daar namelijk graag brood van maken.
    Vast bedankt voor je teactie.

    Reply
    • Mind Your Feed on 21 december 2014 13:14

      Speltmeel is niet glutenvrij! Maar wel geschikt om brood mee te maken

      Reply
  17. Inostrate on 8 januari 2015 14:50

    Leuke en gezellige website met prachtige foto’s! Goed dat je over gezonde voeding blogt en je maakt mooie recepten. Ik probeer ook minder vet en zoet in de recepten te gebruiken.

    Reply
  18. Diana on 20 april 2015 11:34

    Ik heb het brood nu voor het eerst in de oven staan, ben er erg benieuwd naar. Als mijn buikklachten al eens weg gaan van glutenvrij eten, dan zou ik al heeel blij zijn.
    Bij de ingrediënten staat ook lijnzaad, jammer dat je er niet even bij zet of het gemalen moet zijn of niet én je vergeet het in het recept er bij te doen O.o

    Reply
  19. Claudia on 19 mei 2015 16:24

    Amandelmeel is duur en bevat dubbel zoveel calorieën als standaard broodbloem. Goed in cake of gebak, als occasioneel dessertje of tussendoortje, niet voor dagelijks gebruik in de plaats van brood. Ik gebruik als basis een glutenvrije bloem met maïs- en aardappelzetmeel en voeg tot poeder gemalen lijnzaadpoeder toe (eivervanger) en een deel kookdeeg (glutenvrije bloem in water die je op het vuur indikt tot een glazige gel – voor 2 broden 50 g bloem + 2,4 dl water) om het eindresultaat elastisch en vochtig te houden. Dit maakt de toevoeging van amandelbloem overbodig. Googel eens op ‘Japans melkbrood’ voor wat meer uitleg bij deze manier van werken. In gewoon brood vervang ik de sojamelk door water en de eieren door 25 g lijnzaadpoeder en 75 g water.

    Reply
  20. Karin on 9 december 2015 13:56

    Ik ben op zoek naar glutenvrij lijnzaad maar kan het nergens vinden. Welk merk gebruik jij en waar kun je het kopen? En hoe kun je lijnzaad het beste zelf malen? Alvast bedankt!

    Reply
  21. Laura on 23 september 2017 13:31

    Net vers gebakken en nu op mijn bord. Heerlijk!!!

    Reply
  22. Saskia on 25 juni 2020 11:49

    Hoi,

    Kan je dit brood invriezen?

    Reply
    • Mind Your Feed on 29 juni 2020 13:45

      Dat zou je echt moeten proberen. Ik denk het eigenlijk wel!

      Reply
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....