X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS WhatsApp
Zoeken
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
  • Home
  • Recepten
    • Recepten index
      • Glutenvrij
      • Voedselzandloper
    • Ontbijt
    • Lunch
    • Diner
    • Zoet
    • Snacks
    • Feest
    • Kids
  • Weekmenu
  • Inspiratie
    • Nieuws
    • Eetweetjes
    • Hotspots
    • Happy Feed
    • Coaching
  • Boeken
    • Natuurlijk lunchen! Ebook
    • Natuurlijk ontbijten! Ebook
    • Puur en Lekker Eten Ebook
  • Contact
    • Over MYF
    • Adverteren
  • Shop
  • Persoonlijk Hormoon Traject
Speltcake met appel en rozijnen

Speltcake met appel en rozijnen

15
By Mind Your Feed on 26 april 2015 Zoet

Ja, het is duidelijk! Jullie zijn net zo gek op zondag = bakdag als ik…. De zoete recepten die ik op zondag plaats worden altijd enorm goed bekeken! Gelukkig maar, doordeweeks hebben we tijd genoeg om gezond te doen en dan mag er in het weekend best wat lekkers op tafel komen. Ik heb weer een fijne cake voor je, een speltcake met appel en rozijnen. Lekker nostalgisch, maar net even anders dan de standaard appeltaart- of cake. Dus, drink je koffie op en zet de oven alvast aan, we gaan aan de slag! 

Speltcake met appel en rozijnen

De inspiratie voor deze speltcake met appel en rozijnen haalde ik van mijn eigen blog. Want als je goed oplet, dan zul je zien dat het recept wel erg veel weg heeft van de blueberry breakfast cake die ik met Kerst op tafel zette. Dat is echt een basis recept waar je alle kanten mee op kunt. Nu lekker met frisse appeltjes en wat rozijnen, maar ik heb al meerdere variaties bedacht die ik zeker nog ga proberen. Ik hou je op de hoogte!

Hier in huis gaan er heel wat appels doorheen. Maar soms blijft er wel eens eentje liggen die niet zo mooi meer is of al een beetje melig begint te worden. Juist die appeltjes wil je hebben voor deze speltcake. Snij de bruine plekjes weg en je hebt prima appeltjes voor in de cake. Maar heb je nu geen beurse, rijpe appels liggen dan kun je ook gewoon goede appels gebruiken. In het kader van no waste gebruik ik juist altijd het minder mooie fruit om bijvoorbeeld mee te bakken, maar ook om sapjes of smoothies van te maken. Weggooien vind ik zonde en is bij mij echt de allerlaatste oplossing…

Speltcake met appel en rozijnen

Speltcake met appel en rozijnen

Voor 1 cakeblik van 20 cm

  • 250 gr speltmeel
  • 120 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 120 ml plantaardige melk
  • 1 ei
  • 50 gr kokosbloesemsuiker of palmsuiker
  • 2 appels
  • 2 handjes rozijnen
  • 1 citroen (liefst biologisch)
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout

Nodig: 2 beslagkommen, klein schaaltje, cakeblik, bakpapier, rasp

Bereiden: verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de boter in een beeslagkom en voeg daar de suiker, het ei en de rasp van de citroenschil bij en meng de ingrediënten door elkaar.

Pers 1/2 citroen uit boven een klein schaaltje en schenk hier de melk bij. Roer door en laat even staan.

Schil de anderhalve appel en snij in kleine blokjes. Doe de appelblokjes in een beslagkom en strooi ongeveer 30 gram van het meel over de appels. Hussel goed door elkaar, door de appels te bedekken met een laagje meel, zakken ze straks niet in het beslag naar beneden. Doe nu de rest van het meel bij de appels, voeg ook de rozijnen, een snuf zout, een theelepel kaneel en het bakpoeder toe. Schep om.

Voeg nu het meel met de appeltjes en rozijnen bij het botermengsel. Doe dit beetje bij beetje en giet steeds ook wat van de citroenmelk bij het beslag zodat je het goed door kunt scheppen.

Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet goed in. Schep het beslag voor de speltcake met appel en rozijnen in de bakvorm. Schil de overgebleven halve appel en snij in partjes. Leg deze partjes bovenop het beslag.

Schuif de cake nu de oven in en laat in 35 -40 minuten goudbruin bakken. Prik even met een satéprikker om te zien of de cake goed gaar is.

Speltcake met appel en kaneel

Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

appel bakdag cake rozijnen spelt speltcake zondag
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleSnapshots uit Parijs
Next Article 5 x zoete aardappel recepten
Mind Your Feed
  • Facebook
  • X (Twitter)

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Related Posts

Cottage cheese muffins met blauwe bessen

Mango mousse met passievrucht

Lemon curd maken

15 reacties

  1. Inge on 27 april 2015 11:21

    Laat ik nu nog toch nog zo’n melige appel hebben liggen! En ook nog een extra vrije dag om zo’n heerlijke cake te bakken! Dat wordt dan m’n eerste echte cake sinds ruim een jaar, sinds ik tarwevrij ben. Lekker hoor, bedankt.

    Reply
  2. Bianca on 28 april 2015 22:51

    Hoi hoi,

    deze is echt super lekker!! Gevaarlijk lekker!
    We hebben genoten 🙂

    Groetjes!

    Reply
  3. Patty on 5 mei 2015 11:20

    De cake was echt heerlijk.. Ik had alleen de suiker vervangen voor honing.. Smullen

    Reply
  4. Lisa on 18 mei 2015 11:40

    Zou ik het speltmeel ook kunnen vervangen voor amandelmeel?

    Reply
  5. jolanda on 28 mei 2015 16:00

    Hij is bijna klaar, het ruikt overheerlijk in huis. Nu wachten tot hij afgekoeld is……

    Reply
  6. Josephina on 27 juni 2015 11:44

    Ik heb een variant gemaakt met cranberries ipv rozijnen en een handje gebroken walnoten. Nom Nom Nom!

    Reply
  7. Mariska on 20 oktober 2015 21:11

    Hoihoi, vanmiddag deze cake gemaakt! maar hij valt uit elkaar en is een beetje klef, wat heb ik verkeerd gedaan?

    Reply
    • Mind Your Feed on 20 oktober 2015 21:15

      Ja goede vraag… Want ik maak hem regelmatig, en hij lukt steeds… Wat heb je verkeerd gedaan? 😉

      Reply
  8. Joanna on 11 november 2015 18:18

    Cake gemaakt:P Had er niet erg veel vertrouwen in omdat het deeg echt erg nat was bij mij ..
    Maar wat een heerlijke cake , zoonlief ook erg blij ermee . Bedankt!

    Reply
  9. Bep on 9 januari 2016 13:05

    Oohh..zo ontzettend lekker…hij staat nu opnieuw in de oven…..een toprecept….

    Reply
  10. Corina on 4 maart 2016 12:04

    Heerlijk, bij gebrek aan citroen mandarijntje genomen, wist toch de bedoeling van die citroen niet dus dan maar n ander zuurtje ? Hij is iig gelukt.

    Reply
  11. Bo on 20 oktober 2016 10:32

    Hoi!

    Zou ik de boter kunnen vervangen voor kokosolie 🙂

    Groetjes,

    Bo

    Reply
    • Mind Your Feed on 20 oktober 2016 22:05

      zeker!

      Reply
  12. Bertine on 25 juli 2020 14:49

    Ivm nikkelvrij / nikkelarm dieet al meerdere cakes gemaakt met speltmeel (van de molen! love it), maar waren allemaal erg droog. Deze is precies goed! Als zoetekauw vind ik hem ook zoet genoeg. Volgende keer doe ik beide appels helemaal in stukjes door de cake ipv een helft van de appel er bovenop. Heb het met gewone melk gemaakt omdat ik geen plantaardige melk in huis had. Ik ga hem nogmaals maken en neem alle ingrediënten mee op vakantie zodat ik daar ook een lekkere cake kan bakken voor bij de koffie. Je zou kunnen varieren met fruit en of noten.

    Reply
  13. Yvonne on 28 oktober 2020 11:11

    Heerlijke cake.
    Alleen de suiker vervangen door tagatesse.
    Nog een beetje warm is het nog lekkerder.

    Groetjes van Yvonne

    Reply
Leave A Reply Cancel Reply
Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

4 complete weekmenu’s!
Wil jij gezond eten zonder stress? Ontdek de Mind Your Balance weekmenu bundel: 4 complete weekmenu’s met uitgebalanceerde maaltijden, makkelijk te volgen en boordevol smaak. Begin vandaag nog met deze gezonde weekmenu's en ervaar wat dit voor jouw energie kan doen!
Over MYF
Over MYF

Welkom op Mind Your Feed voor jouw portie makkelijke en gezonde food inspiratie! Ik ben Reny en op mijn blog vind je recepten, tips en advies om lekker en écht te eten. Maar ook om af en toe eens heerlijk te snoepen.... Welkom in mijn keuken!

Meest gelezen
14 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #25 – 2025

13 juni 2025

Kipsate marinade

12 juni 2025

Couscous salade met feta

7 juni 2025

Weekmenu makkelijke maaltijden #24 – 2025

6 juni 2025

Chia pudding met blauwe bessen

X (Twitter) Facebook Instagram Pinterest RSS

Over Mind Your Feed

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

Zakelijk

Mind Your Feed Nieuwsbrief

Instagram Feed

Error validating access token: The session has been invalidated because the user changed their password or Facebook has changed the session for security reasons.
Volg MindYourFeed op Instagram
Copyright © Mind Your Feed 2025
| Disclaimer | Privacy Statement – MindYourFeed is powered by Corigen

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

 

Reacties laden....