Speltcake met appel en rozijnen

15

Ja, het is duidelijk! Jullie zijn net zo gek op zondag = bakdag als ik…. De zoete recepten die ik op zondag plaats worden altijd enorm goed bekeken! Gelukkig maar, doordeweeks hebben we tijd genoeg om gezond te doen en dan mag er in het weekend best wat lekkers op tafel komen. Ik heb weer een fijne cake voor je, een speltcake met appel en rozijnen. Lekker nostalgisch, maar net even anders dan de standaard appeltaart- of cake. Dus, drink je koffie op en zet de oven alvast aan, we gaan aan de slag! 

Speltcake met appel en rozijnen

De inspiratie voor deze speltcake met appel en rozijnen haalde ik van mijn eigen blog. Want als je goed oplet, dan zul je zien dat het recept wel erg veel weg heeft van de blueberry breakfast cake die ik met Kerst op tafel zette. Dat is echt een basis recept waar je alle kanten mee op kunt. Nu lekker met frisse appeltjes en wat rozijnen, maar ik heb al meerdere variaties bedacht die ik zeker nog ga proberen. Ik hou je op de hoogte!

Hier in huis gaan er heel wat appels doorheen. Maar soms blijft er wel eens eentje liggen die niet zo mooi meer is of al een beetje melig begint te worden. Juist die appeltjes wil je hebben voor deze speltcake. Snij de bruine plekjes weg en je hebt prima appeltjes voor in de cake. Maar heb je nu geen beurse, rijpe appels liggen dan kun je ook gewoon goede appels gebruiken. In het kader van no waste gebruik ik juist altijd het minder mooie fruit om bijvoorbeeld mee te bakken, maar ook om sapjes of smoothies van te maken. Weggooien vind ik zonde en is bij mij echt de allerlaatste oplossing…

Speltcake met appel en rozijnen

Speltcake met appel en rozijnen

Voor 1 cakeblik van 20 cm

  • 250 gr speltmeel
  • 120 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 120 ml plantaardige melk
  • 1 ei
  • 50 gr kokosbloesemsuiker of palmsuiker
  • 2 appels
  • 2 handjes rozijnen
  • 1 citroen (liefst biologisch)
  • 1 tl kaneel
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout

Nodig: 2 beslagkommen, klein schaaltje, cakeblik, bakpapier, rasp

Bereiden: verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de boter in een beeslagkom en voeg daar de suiker, het ei en de rasp van de citroenschil bij en meng de ingrediënten door elkaar.

Pers 1/2 citroen uit boven een klein schaaltje en schenk hier de melk bij. Roer door en laat even staan.

Schil de anderhalve appel en snij in kleine blokjes. Doe de appelblokjes in een beslagkom en strooi ongeveer 30 gram van het meel over de appels. Hussel goed door elkaar, door de appels te bedekken met een laagje meel, zakken ze straks niet in het beslag naar beneden. Doe nu de rest van het meel bij de appels, voeg ook de rozijnen, een snuf zout, een theelepel kaneel en het bakpoeder toe. Schep om.

Voeg nu het meel met de appeltjes en rozijnen bij het botermengsel. Doe dit beetje bij beetje en giet steeds ook wat van de citroenmelk bij het beslag zodat je het goed door kunt scheppen.

Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet goed in. Schep het beslag voor de speltcake met appel en rozijnen in de bakvorm. Schil de overgebleven halve appel en snij in partjes. Leg deze partjes bovenop het beslag.

Schuif de cake nu de oven in en laat in 35 -40 minuten goudbruin bakken. Prik even met een satéprikker om te zien of de cake goed gaar is.

Speltcake met appel en kaneel

Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram

Bericht Delen

Over MYF

Mind Your Feed gaat over gewoon gezond eten. Over echt, lekker, goed eten, gezond en bewust. Met liefde voor pure, natuurlijke voeding, waardoor je goed in je vel zit.

15 reacties

  1. Laat ik nu nog toch nog zo’n melige appel hebben liggen! En ook nog een extra vrije dag om zo’n heerlijke cake te bakken! Dat wordt dan m’n eerste echte cake sinds ruim een jaar, sinds ik tarwevrij ben. Lekker hoor, bedankt.

  2. Cake gemaakt:P Had er niet erg veel vertrouwen in omdat het deeg echt erg nat was bij mij ..
    Maar wat een heerlijke cake , zoonlief ook erg blij ermee . Bedankt!

  3. Heerlijk, bij gebrek aan citroen mandarijntje genomen, wist toch de bedoeling van die citroen niet dus dan maar n ander zuurtje ? Hij is iig gelukt.

  4. Ivm nikkelvrij / nikkelarm dieet al meerdere cakes gemaakt met speltmeel (van de molen! love it), maar waren allemaal erg droog. Deze is precies goed! Als zoetekauw vind ik hem ook zoet genoeg. Volgende keer doe ik beide appels helemaal in stukjes door de cake ipv een helft van de appel er bovenop. Heb het met gewone melk gemaakt omdat ik geen plantaardige melk in huis had. Ik ga hem nogmaals maken en neem alle ingrediënten mee op vakantie zodat ik daar ook een lekkere cake kan bakken voor bij de koffie. Je zou kunnen varieren met fruit en of noten.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.